Ziare.com

Good Orban or bad Orban?

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 01 Martie 2020, ora 15:04

   

Good Orban or bad Orban?
Petrisor Peiu
Prin mai 2018 mi s-a spus ca, pe culoarele Comisiei Europene, la Bruxelles, consilierul prezidential Leonard Orban este numit "the good Orban", pentru a fi deosebit de "the bad Orban", adica de Viktor Orban, premierul de la Budapesta.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

A trecut un an si jumatate si am aflat, direct din gura premierului Ludovic Orban, aflat la congresul Partidului Popular European de la Zagreb de la finalul anului trecut, ca el este numit "Orban cel bun (the good one)" de catre colegii din Partidul Popular, spre a-l diferentia de Orban cel rau (the bad one)", premierul maghiar (Sursa: AICI). Mai mult, aceasta distinctie a ajuns si in presa internationala, gratie unor jurnalisti romani (Sursa: AICI). E clar, mi-am zis, cu doi frati din centrul puterii de la Bucuresti, considerati de elitele europene drept "Orban cei buni" si cu Viktor Orban, numit cu dispret de aceleasi elite "Orban cel rau", Romania "va lua fata" Ungariei exact in cel mai important an din complicata istorie a relatiilor romano-maghiare.

Caci anul 2020 aduce pentru noi sarbatoarea centenarului tratatului de la Trianon (4 iunie 1920, tratatul de pace prin care lumea intreaga a recunoscut Unirea Transilvaniei si Banatului cu Romania), iar pentru vecinii nostri unguri aduce tristetea comemorarii a 100 de ani de la exact acelasi tratat. Este evident ca, in acest an, nu pot fi evitate comparatiile dintre cele doua state, raportarile unora la altii, enumerarea victoriilor si neimplinirilor fiecarei parti in aceasta suta de ani. Tentatia de a face bilantul primei sute de ani de la Trianon este reala si se va manifesta intregul an.

Asa ca mi-am facut provizii de popcorn si Coca Cola si m-am pus sa savurez citirea stirilor despre suprematia internationala a Romaniei in fata izolatului regim dictatorial din Ungaria. Am crezut ca cea mai spectaculoasa diferentiere o voi gasi in tratamentul principalului nostru aliat, Statele Unite. Acum, trebuie sa stiti ca ungurii au facut tot ce-au putut ca sa-i enerveze pe americani, iar noi, in oglinda, am facut tot ce ne statea in putinta pentru a-i multumi pe partenerii strategici.

Hai sa introducem cateva criterii de apropiere/distantare de americani si sa comparam diplomatia de la Bucuresti cu cea de la Budapesta.

In primul rand, retinem faptul ca, inca din luna august 2019, guvernele SUA si Romaniei, prin ambasadorii Hans Klemm si George Maior, au semnat la Washington un memorandum de intelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, in plina controversa privind implicarea Huawei in operatiuni de spionaj ale statului chinez (Sursa: AICI).

Practic, prin acest memorandum, Romania isi insuseste "principiile de la Praga", care introduc "necesitatea ca retelele 5G sa fie construite pe baza competitiei libere si corecte, transparentei si a statului de drept". Acum sa va traduc ce inseamna asta: ca de la constructia retelelor de telecomunicatii 5G in tara noastra va fi exclusa compania chinezeasca Huawei. Si, deoarece reteaua 5G se va construi pe infrastructura retelelor 3G si 4G, unde peste 70% din echipamente sunt Huawei, practic operatorii nostri de telefonie mobila vor avea de investit cam 2,5-3 miliarde de euro in plus pentru o retea noua cu echipamente fabricate de Nokia si Ericsson. Bani pe care, in final, vor trebui sa-i recupereze de la consumatori, adica de la noi, poporul avid de consum.

In oglinda, ce credeti ca anunta ministrul de extern si al comertului de la Budapesta pe 5 noiembrie 2019? Nici mai mult nici mai putin, declara Peter Szijjarto, ca Huawei va coopera cu Vodafone si Deutsche Telekom pentru realizarea retelelor 5G. In aceeasi zi, Magyar Telekom recunoaste ca este in faza de testare a tehnologiei 5G cu cativa furnizori, inclusiv cu Huawei (Sursa: AICI).

Asta dupa ce, in februarie acelasi an, secretarul de stat american Mike Pompeo a zburat pana la Budapesta pentru a le spune ungurilor ca achizitia de echipamente de la chinezi va face mai dificil parteneriatul Washingtonului cu aliatii sai ("would make it more difficult for Washington to partner alongside them"). Dar, ce sa-i faci daca guvernul lui Viktor Orban a cercetat si a descoperit ca "nu exista nicio dovada ca echipamentul Huawei reprezinta o amenintare de securitate"!!! A, am uitat sa va spun unde a anuntat ministrul Szijjarto asta: in timpul vizitei sale in China, unde discuta mai multe proiecte bilaterale, inclusiv faraonicul proiect de cale ferata de mare viteza Budapesta-Belgrad. Oare isi inchipuie cineva o vizita la Beijing a ministrului Aurescu zilele astea?

Hai sa trecem acum la domeniul centralelor nucleare. Nu mai departe de septembrie 2019, Premierul Viorica Dancila a avut o intrevedere cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, in contextul vizitei de lucru in Statele Unite ale Americii, cu acest prilej fiind semnat Memorandumul de intelegere intre Guvernele Romaniei si Statelor Unite privind cooperarea in domeniul nuclear civil. Adica, pe romaneste, Romania a renuntat la proiectul de a construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda cu firma chinezeasca China General Nuclear Power Corporation. O declara chiar "Orban, the good one": "Mie imi este clar ca nu o sa mearga cu chinezii" (Sursa: AICI).

Ungurii, in schimb, sunt mai avansati in proiectul Paks II, prin care vor construi doua noi reactoare nucleare cu ...rusii de la ROSATOM (Sursa: AICI) 12,5 miliarde de dolari vor plati ungurii catre firma ruseasca pentru aceste doua reactoare. Si constructia a inceput deja...

Cat priveste cheltuielile militare, noi cheltuim deja de vreo cativa ani buni 2% din PIB, asa cum cere statutul de membru NATO. Ungurii credeti ca o fac? Nici gand, dar spun ca o vor face ...in 2023! (Sursa: AICI).

Va mai aduc aminte si faptul ca regimul Viktor Orban este acuzat de catre Comisia Europeana ca nu respecta "statul de drept", ca oprima Opozitia si ca este mult prea autoritar. Membrii Parlamentului European au votat in noiembrie 2018 sanctionarea Guvernului Ungariei, care este acuzat de erodarea democratiei si de faptul ca nu a reusit sa pastreze valorile fundamentale ale Uniunii Europeme. Practic, parlamentarii au votat in favoarea activarii sanctiunilor articolului 7 impotriva Executivului condus de Viktor Orban, ceea ce ar putea duce la pierderea drepturilor Ungariei de a vota in UE. Iar in martie 2019, partidul lui "Orban cel rau", FIDESZ, a fost suspendat din Partidul Popular European. Ce sa mai spunem: consens general ca Viktor Orban este un dictator odios. Sa vezi ce o sa-l pedepseasca americanii!

Si cand eram eu mai extaziat de cat de "sus" suntem noi si cat de "jos" au cazut ungurii, ce sa vezi? Ambasadorul american de la Budapesta organizeaza, cu Viktor Orban, invitat de onoare, o gala fastuoasa pentru a celebra 4 iulie, prilej cu care il declara pe Orban "partenerul perfect, un lider foarte puternic si foarte bun" ("the perfect partner" and "a very, very strong and good leader".). Pentru aceasta gala, ambasadorul David B. Cornstein l-a adus pe celebrul Paul Anka sa-l incante pe Orban cel rau cu o varianta personalizata (si cat de potrivita!) a celebrei melodii "My way".


Sursa: AICI - Serenada cantata de catre Paul Anka


Gala de ziua Independentei 2019 nu este decat bomboana pe coliva unei relatii de prosternare a ambasadorului Cornstein in fata celui care conduce atat de autoritar Ungaria. De la venirea sa la post, in iunie 2018, Cornstein a fost cel mai fidel aliat al lui Viktor Orban, aranjandu-i acestuia o intalnire de-mult-cautata cu Donald Trump, in biroul oval, in mai 2019. Pentru a da o tusa groasa acestei relatii neobisnuite, sa mai spunem si ca ambasadorul Cornstein a tinut permanent sa intareasca pozitia Ungariei in disputa cu Ucraina. Va inchipuiti ca cineva de la Bucuresti sa cuteze a pune macar o intrebare despre hartuiala Kievului impotriva comunitatii romanesti? Cat despre a le aminti diplomatilor americani cat de opresivi sunt protejatii lor ucraineni cu minoritatea romaneasca, nici nu indraznesc sa visez...

Dar cea mai delicioasa abordare a lui Cornstein vine abia pe problema coruptiei: "Este coruptie in Ungaria? Sigur ca da. Dar este coruptie la New York sau Chicago? Sigur ca da" ("Is there corruption in Hungary? I'm sure there is", Mr. Cornstein said. "Is there corruption in New York City and Chicago? I'm sure there is".). (Sursa: AICI).

Cornstein s-a implicat personal in succesul acordarii unei sume de 55 de milioane de dolari nerambursabili de catre Washington pentru modernizarea bazelor aeriene maghiare si sustine deschis alianta dintre guvernul maghiar si compania Exxon Mobil, creata pentru exportarea gazului romanesc de la Marea Neagra in Ungaria. Definitoriu pentru abordarea sa ramane insa negarea oricarei acuzatii de coruptie, antisemitism sau autoritarism excesiv la adresa lui Viktor Orban. Toate spuse intr-un celebru (la unguri) interviu pe care l-a dat revistei comunitatii evreiesti din Budapesta, Szombat(Sursa: AICI).

In tot acest timp, Romania a fost aspru criticata de diplomatii americani pentru coruptie si pentru nerespectarea valorilor democratice. Nu mai departe de februarie 2020, ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, a sustinut un discurs la Forumul CEO organizat de Camera Americana de Comert din Romania (AmCham Romania) in care a spus urmatoarele: "Oamenii nu pleaca pentru ca pot castiga mai multi bani in alta parte, ci pleaca pentru ca isi pierd speranta. Si-au pierdut speranta ca Romania are determinarea si curajul, dupa 30 de ani, pentru a scapa, in sfarsit, de coruptia endemica generata de comunism si perpetuata de baronii corupti" (Sursa: AICI).

Nu are cum sa nu te izbeasca diferenta de tratament acordata Romaniei si Ungariei: daca la ei coruptia nu pare a fi o mare problema, la noi ea este vazuta ca fiind endemica si mai mult, aici se vorbeste despre "capacitatea oligarhilor cu legaturi politice"...

Acum sa vedem si ce ne spun martorii obiectivi, adica statisticile. Hai sa luam o sursa obiectiva si universal acceptata/citata si anume indexul de perceptie a coruptiei (CPI) pe care il calculeaza anual Transparency International. Conform acestui index, Romania si Ungaria au acelasi punctaj, 44, ambele fiind plasate in categoria tarilor "mai degraba corupte". Cele mai putin corupte state, Danemarca si Noua Zeelanda, se gasesc cu acest index pe la valoarea 87, iar noi ne aflam pe locul 70 si ungurii pe acelasi loc. Adica avem 69 de state mai putin corupte decat noi, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Qatar, Botswana (locul 34, 61 de puncte), Polonia (locul 41, 58 de puncte), Georgia (locul 44, 56 de puncte), Rwanda (53 de puncte) sau chiar Belarus (45 de puncte). (Sursa: AICI).

Se pare asadar ca avem o uriasa problema cu coruptia, fiind pe ultimele locuri in Europa, dar la acelasi nivel cu ungurii. Da, numai ca prin 2012 (pe vremea cand tara era condusa de Elena Udrea) noi aveam tot 44 de puncte, iar ungurii aveau 55 de puncte!! Daca la noi, nivelul de coruptie a cam ramas la fel, la ei s-a accentuat cu 20%...

Hai sa mai vedem un indicator: indexul "Ease doing business", elaborat de catre Banca Mondiala: Ungaria se afla pe locul 52 in lume, iar Romania pe 55. La usurinta cu care poti incepe o afacere, Ungaria are 87 de puncte, iar noi 91, la obtinerea unei autorizatii de constructie ei au 108 puncte, iar noi 147, la protectia actionarilor minoritari ei au 97 de puncte, iar noi 61, la respectarea contractelor ei au 25 de puncte, iar noi 19 si la finalizarea insolventelor ei au 66 de puncte si noi 56. Ceea ce ne trimite, de fapt, in urma Ungariei in acest clasament este un singur capitol: modul greoi de obtinere a autorizatiilor de constructie. Este exact si locul unde coruptia este cea mai raspandita (vezi constructiile aberante care au sufocat Bucurestiul). Oricum, sa remarcam si faptul ca polonezii si cehii sunt mult inaintea noastra, pe locurile 40 si 41, iar turcii au ajuns pe 33...(Sursa: AICI).Si am ajuns si la problema oligarhilor. Cel mai bogat roman in 2019 (1,4 miliarde dolari) a fost Daniel Dines, "Boss of the Bots", cel care detine in prezent mai mult de 20% din UiPath, liderul mondial in tehnologie RPA - robot process automation, o companie evaluata la 7 miliarde de dolari. Cel mai bogat ungur in acelasi an a fost Lorinc Meszaros, 1,26 miliarde de dolari, fostul primar al comunei natale a premierului Orban, Felcsut. Meszaros este asfaltatorul oficial de partid si de stat in tara vecina. Cel mai bogat polonez este Michal Solowow, care are o avere de peste 3 miliarde de dolari; el detine doua companii importante, Synthos, specializata in produse chimice inovative si Cersanit, cel mai mare producator de instalatii sanitare din estul Europei.

Pe locul doi la noi urmeaza fratii Paval, patronii grupului Dedeman, cu 1,2 miliarde de dolari. Al doilea cel mai bogat ungur este Sandor Csanyi, cu 1 miliard de dolari, el conducand cea mai importanta banca maghiara, OTP. Al doilea cel mai bogat polonez, cu o avere de 2,64 miliarde de dolari este Zygmunt Solorz, creatorul grupului de media digital Cyfrowy Polsat.

In fine, al treilea cel mai bogat roman este octogenarul Ion Tiriac, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari (locul 1818 in topul Forbes al miliardarilor lumii), cel mai longeviv si alunecos din toate topurile posibile, campion al relatiilor discrete si privilegiate cu toate guvernele, aranjorul din umbra al intrarii pe piata noastra a multor companii germane, in special din retail. Pe locul trei in Ungaria este plasat Gyorgy Gattyan, cu 800 milioane, fondatorul site-ului erotic Jasmin si al companiei de rezervare electronica Elvoline. In Polonia, pe locul trei ii gasim pe gemenii Sebastian si Dominika Kulczyk, fiecare detinand o avere neta de 1,8 miliarde de dolari, mostenitorii celui mai bogat est-european din toate timpurile, Jan Kulczyk, decedat in 2015.

Concluzia: bogatii nostri sunt mai bogati decat bogatii ungurilor, dar mai saraci decat cei ai polonezilor. Interesant este si faptul ca in topul maghiar, coruptia este mult mai prezenta, pe langa campionul Meszaros aparand si partenerul sau Laszlo Szijj, (pe locul noua, cu aproape 400 milioane de dolari), dar si urmasii lui Sandor Demjan, investitorul imobiliar preferat al regimului socialist. In rest, toti ungurii bogati se ocupa cu lucruri serioase, adica sunt patroni de fabrici: Zsolt Felcsuti detine MPF Holding, cea mai mare companie antreprenoriala din Ungaria, Gabor Szeles detine legendara Videoton, Laszlo Bige, "regele ingrasamintelor", detine compania Nitrogenmuvek, iar Lajos Kasza este proprietarul producatorului de baterii si de piese injectate Jasz-Plastik. In Polonia, unde averile sunt chiar impresionante pentru regiunea noastra, gasim aproape exclusiv industriasi, sapte dintre polonezi figurand in topul Forbes Global, printre cei 2.153 miliardari ai lumii. Capitalismul polonez a produs bogati multi si adevarati, Michal Solowow fiind al 691-lea cel mai bogat om de pe planeta. Ultimul polonez pe lista miliardarilor este Dariusz Milek, "regele pantofilor", fondatorul firmei CCC, al 2057-lea in lista globala, cu o avere care trece cu putin de 1 miliard de dolari.

Acum, oameni buni, stau si ma intreb: unde sunt oligarhii? In Ungaria unde prietenul din copilarie al lui Viktor Orban a ajuns in 10 ani cel mai bogat om din tara, numai din contracte de constructii cu statul, sau in Romania, unde topul este dominat de investitori in afaceri private (IT, bricolaj, supermarketuri, telecomunicatii, etc.)? Oligarhi cu legaturi politice? Pai, cel mai bine plasat ar putea fi Radu Dimofte (al saselea cel mai bogat roman si partener de afaceri cu cetateanul american Gabriel Popoviciu) pentru faptul ca ar fi primit pe tava de la statul roman imperiul alimentarelor comuniste si terenul de sub mall-ul Baneasa. Dar, altfel, Dimofte se ocupa de marcile americane KFC si Taco Bell, cat se poate de private. Cam subtire, nu? Mai ales pe langa Lorinc Meszaros...

Tragand linie si concluzionand, eu tot nu m-am lamurit: daca as fi un investitor american, unde m-as duce in Europa de Est? In Ungaria sau in Romania? Pentru noi, traitorii de aici si pentru cei care cunosc bine Ungaria, ca si pentru clasamentele internationale, e cam greu sa spui unde e coruptia mai mare, ea fiind cam la fel de raspandita. In ceea ce priveste, insa, accesul oligarhilor la deciziile politice, acolo Ungaria depaseste orice natiune europeana. Noi, in schimb, stam mai rau la coruptia din primarii pentru autorizatii de constructie. Cat priveste licitatiile publice, sunt la fel de bine "aranjate" si "controlate" in ambele state, va spune unul care a vazut multe la viata lui...

Raman, insa, nedumerit, la urmatoarea intrebare: Care este criteriul de masura pentru a clasifica "good Orban" sau "bad Orban"? Si care este unitatea de masura? Deocamdata se pare ca raspunsul oamenilor de afaceri americani este destul de clar: de sase ori mai multi bani investiti in Ungaria decat in Romania si un comert bilateral de doua ori si jumatate mai mare pe relatia SUA-Ungaria decat pe relatia SUA-Romania. 12,4 miliarde de dolari investitii directe americane (15,3% din totalul investitiilor straine) in Ungaria, 5,7 miliarde de dolari comertul bilateral SUA-Ungaria (3,6 miliarde de dolari exporturi maghiare si 2,1 importuri din America). (Sursa: AICI).

Romania a primit sub 2 miliarde de dolari investitii americane, ba chiar daca ne uitam strict la tara de origine declarata, americanii sunt abia pe locul 19 printre investitorii din tara, cu doar 600 milioane de euro (Sursa: AICI). Exporturile romanesti in SUA au fost de 1,5 miliarde de dolari, iar importurile de 1 miliard de dolari (Sursa: AICI).

Hai ca mi-a cazut punga de popcorn din mana...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14790 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@lexe alexeevici, va contrazic. Intotdeauna l-am

recunoscut pe Hrusciov in poaze. Parca imi aduc aminte de una in care tine cativa puscelusi in brate. Legenda fotografiei: N.S. Hrusciov, al 3-lea din stanga.
Nu am reusit sa gasesc poza, dara am gasit alta cu draknea: primul din stanga :)

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.comisarul.ro%2Farticol%2Fdragnea-a-parlit-porcul-si-a-impartit-soriciul-cu-_915794.html&psig=AOvVaw3zHyQN67WdOnnlLJlMdVGL&ust=1583153100959000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCOj024On-ecCFQAAAAAdAAAAABAD

 

"The Banned (Forbidden,) Orban" is correct chiar daca vorbeste

limba engleza cu accent american mai bine decit presedintele tarii. Viktor Orban is "Bad Orban" pentru ca este pro Putin.Coruptie este in toate tarile dar in Romania iese la suprafata si este epidemica. " eu tot nu m-am lamurit: daca as fi un investitor american, unde m-as duce in Europa de Est? In Ungaria sau in Romania?" Nu ati merge in nici una din ele, v-ati duce in Cehia sau Polonia. Americanilor le place sa fie 100 % in contracte (nu vor sa se amestece cu guvernul roman care incearca sa-si bage nasul). Prin 1994 in Houston (TX-USA) a venit o delegatie puternica si larga de la Rom Petrol(ingineri) pentru doua zile pentru a negocia contracte in domeniul petrolier in Romania cu reprezentanti ai companiilor americane (daca nu ma insel a vorbit si Ion Iliescu cam 10 minute). Nu s-a facut nici un contract.
Chiar si acum americanii (Exxon) au ezitari in privinta exploatarii gazelor din Marea Neagra

 

The Good, the Bad and the Ugly.

Pai hai sa vedem ce sugereaza Dl Peiu aici. Pai el sugereaza ca "Bad Orban" ar fi de fapt "Good Orban". De ce? Pai pentru ca el se menifesta independent si suveran, carevasazica! Adica el nu sta cu mina-ntinsa la "Inalta Poarta" de la Bruxelles ci o-ntinde pe la alte porti, Maskva si Peking, carevasazica, care sint evident niste porti mult mai dezirabile in special daca esti anti-european in maduva oaselor si mai iliberal, asa, pe model Putin daca se poate. De aceea e mai bine sa-ti construiasca rusii atomo-centrale, dupa schitza celei de la Cernobil daca se poate ca-i mai ieftina, si tot preferabil este sa-ti infesteze chinezii retelele de 5G cu echipamentul supervizat de guvernul chinez, alt pertener de incredere si minat de aceleasi viziuni democratice ca cele ale Bunului Orban si Micutului Putin. Dar se pare ca Bunul Orban mai are o alta calitate, aceea de a se inhaita cu administratia Trumpului, cel mult admirat si adulat de catre Peiu intru ideea ca, sigur, o fi coruptie dar daca sintem loiali Trumpului si acolitilor lui atunci mai inchidem si noi ochii, asa ca intre trumpisti. Dar trumpeala asta al Bunului Orban este de fapt motivata de vasalitatea lui asumata fata de Micul Putin care stim ca este admirat si adulat de catre Trumpul insusi care dupa manifestari ar putea fi considerat un soi de subaltern.

Concluzia ar fi ca Bunul Orban ar fi bun pentru ca este anti-iropean, pro Putin si Pro China, preten cu Trumpul care e la rindul lui pro Putin, Bun Orban care sfideaza tot ce tine de apartenenta la UE, la NATO si de o democratie reala, fara coruptie si mai ales fara controlul draconic asupra media-lor de tot felul, cu un regim la fel de iliberal ca al lui Putin sau Xi Jinping, iata adevaratele faruri ale civilizatiei mondiale ale mileniului III.

Bravos, D-e Peiu, tineti-o tot asa cum o tineti de ceva vreme incoace... Iar, defapt, raul Orban e "The Good", bunul Orban e "The Bad" si mai ramine sa-l stabilim pe "The Ugly" one. Dar ii las D-lui Peiu sansa sa se descopere singur.

Destepta-te romane!

twister

Afirmatii fara suport gen "Orban vasalul lui Putin" nu pot nega datele preentate in articol. Volumul de investitii, modul in care sunt tratate cele doua tari, etc.
Ce lipseste in articolul d-lui Peiu este altceva. Evaluarea faptica, a realitatii, dincolo de date. COnstatarea simpla, dicolo e clasamente ca in Romania coruptia a patruns in toate institutiile statului, blocind practic capacitatea de functionare a acestora.
Exemplul cel mai indemina fiind blocajul din domeniul infrastructurii mari, incapacitatea de a construi autostrazi, lipsa unei centuri a Bucurestiului, situatie cu care nu se confrunta nici una din tarile balcanice, nici macar Albania. Aici o comparatie cu Ungaria sau Cehia sau Polonia nici nu-si ar avea sensul macar.
Singurul domeniu unde Romania straluceste este cel al datului cu oistea in gard la cheltuirea unor credite imense pe echipamente militare depasite, pentru a fi batuta pe umar de "partenerul strategic".
Insa politica e politica, interesul e interes la fel cum businessul ramine business. Unii cistiga si altii pierd atunci cind un stat nu reuseste si nici macar nu cauta, nu se straduieste sa-si promovee interesele, asa cum se arata in analiza domnului Peiu.

Good Adolf, Bad Adolf ?

Good Trump, Bad Trump?
etc.

 

The Good Orban is no more, as opposed to...

... the Bad Orban who is alive and very well, thank you!

Next issue !

P.S. There is no such thing as Good Citzu... not even as a joke, dom' Profesor... :)

@ciumpalacu Rank user: x5 01.03.2020, 20:18

Afirmatia mea "Orban vasalul lui Putin" are mult mai mult suport decit afirmatia ta despre Romania . Orban ESTE vasalul lui Putin din proprie initiativa pt ca doar Putin ii suporta naravurile iliberale dar cu un pret. Asta se observa si prin faptul ca rusii ii construiesc centrale atomice, ceea ce eu nu as accepta nici mort! Iar faptul ca romanii fac achizitii proaste nu este din dorinta de a fi batuti pe spate de cineva ci din cauza lacomiei primitive pe care o manifesta politicienii corupti pina in maduva oaselor. Inafara de asta si daca ar primi o "batere pe spate" este de 1000 de ori de preferat ca ea sa vina de la americani si nu de la rusi! Deci, oricum ati intoarce-voi, ideea ca Romania face rau ca se confromeaza cerintelor UE in diferite domenii si ca are intr-adevar ca partener strategi SUA este o aberatie de proportii care e indusa doar de cei cu viziuni de mindrie nationalista pro-steasca si paguboasa. Romania vrea sa fie de partea UE si SUA si nu de cea a Rusiei si Chinei. Deci de unde pina unde Ungaria ar fi intr-o pozitie mai onorabila si mai suverana ca pupa mina Putinului si Chinezului iar Romania mai umilita si nesuverana pt ca isi respecta tratatele de aderare?

Terminati cu nationalismele astea de doi bani si cu fudulia omului pr.ost si intelegeti odata ca daca Romania inca are deficiente cu carul ele se datoreaza exclusiv incompetentei si mai ales coruptiei politicienilor si nu datoria strategiei nationale.

Desteapta-te romane!

bad orban se bate

pentru tzara lui si in curind va alipi si transilvania la ungaria, pe cind good orban se bate pentru un ciolan afumat cu fasole frecata, ce prin digestie dau mofetele sau fisiielile pe care le vedem la televiziunile valahilor de 30 de ani incoace; bad orban va face istorie iar good orban va face pirtz

ungaria-romania..

Cred ca principalul aspect la care ungurii(si nu numai ungurii) ne dau lectii este faptul ca ei isi spala rufele acasa ,nu in Parlamentul european.Romanii se balacaresc intre ei,in lupta pentru putere.Coruptia romaneasca nu e mai mare ca in alte tari,numai ca romanii stau cu coruptia in gura la UE.O alta particularitate este prestanta lui Orban(cel rau),modul transant cu care isi apara natiunea.Presedintele nostru ,s-a intors de la Washington cu o sapca ,pe cand ungurii merg demult in America fara vize.Orban(cel rau) vorbeste de la egal cu omologii lui,este respectat,el face totul pt natiunea ungara,nu s-a dus niciodata cu caciula in mana undeva.Pe de alta parte,in Ungaria nu exista acea fobie fata de rusi,ungurii platesc gazul rusesc la jumatate fata de cat platesc romanii,ungurii au o relatie speciala atat cu rusii cat si cu americanii,precum si cu germanii.Ati vazut cum l-a primit Merkel pe Orban in Germania?in concluzie,Romania are mare nevoie de un lider de talia lui Victor Orban !

 

@Miami: ai dreptate! psd-istii nu sunt corupti! contrazice-ma!

Asta e teza psd: "despre coruptie sa pastram tacerea!" Este infinit mai usor decit sa o eradicam! Nu cu spaga pe care o cer militienii de la rutiera trebuie inceput! Spaga GUVERNAMENTALA!

TU chiar crezi ca pnl-istii sunt "sfinti"?!?!?

Vrei sa iti dau citeva exemple de "bravi" penelisti?!?!?!?
"contrazice-ma!"

Cand faci de la ....

Budapesta pana la București la fel ca și de la București la Budapesta cu camionul dar și cu motoreta, atunci este o mare problema și trebuie sa ne oprim la ea , pentru ca am depășit cu 20 de ani deja secolul vitezei ! Restul sunt investitorii care nu vin sa piardă bani oricat de frumoasa ar fi tara noastră.

 

Real politik

Este o vorba in limbajul anglo-saxon care ilustreaza pozitia vorbitorii acestei limbi fata de Orbanii romanesti : "beggars will never be choosers".Genetic, urmasii fanariotilor si-au cautat un stapin in exterior, pentru ca la adapostul firmanului primit de la "partenerul strategic" sa poata lapida in voie si sa extraga cit mai multa valoare in interes personal dintr-o tara aflata la cheremul unor instituii servile si corupte. Militarii scapati de sub control, protejati de justitie si servicii au impus cheltuirea bezmetica a unor sume exorbitante fara a fi insotite de negocieri si compensari economice, doar pentru a stimula "parteneriatul strategic". Ungaria a cumparat tancuri si howitzere de la nemti si a obtinut fabrica Volkswagen la 30 km de Arad. Multa forta de munca va accede din Romania. Polonia a cumparat F-16, Patriot si Himars si a obtinut zeci de contracte de compensare, incepind de la linii de asamblare autovehicule GM, uzine de lichefiat gaz natural si mergind pina la transfer de tehnologii militare. Romania a cheltuit aceiasi bani dar...si-a autointerzis solicitarea unor facilitati economice prin legea romaneasca.
Facem mare caz ca avem o pozitie strategica. Ii iritam pe rusi cit putem, solicitam amplasarea sstemului Aegis pe teritoriul nostru si nu negociem nimic in schimb !??
Imi este tot mai greu sa inteleg inclinatia acestor lideri pentru slugareala,cedarea accentuata a suveranitatii, pierderea tuturor pirghiilor de mentinere a acesteia prin diminuarea accelerata a securitatii energetice, economice, financiare si militare ( caci o armata puternica nu poate exista fara o economie puternica ), diminuarea accentuata a potentialului social, lucruri care de fapt sunt observate de "partenerii" nostri si exploatate ca atare.

 

Convingatoare analiza

Ca toate cele facute de dl Petrisor Peiu. Comparatia cu maghiarii devine clara si daca observam atiudinea fatza de Ardeal, unde ei sunt ofensivi iar noi defensivi.
Dar dl Peiu se opreste la a constata, nu merge mai departe. Nu intreaba si nu raspunde la intrebarea: De ce?
De ce conducatorii nostri, desi se randuiesc, sunt cam la fel? De ce ii alegem si ii toleram?
Suntem mai prostanaci de felul nostru, sau este ceva in traiul nostru care ne trage inapoi? Oare ce?

 

@ dr. Peiu

Foarte bună și instructivă analiză !

Nu doresc să o leg de atitudinea Americii, la Trianon (1919-1920), și nici la Paris (1945-1947). Deși se leagă. In Romania, sunt publice, consemnate de autori străini, prestigioși, și de arhive. Dar foarte puțin cunoscute de omul de rand, care, corect, ar spune că nu il ajută să trăiască mai bine.
Desigur, faptele sunt consumate, de mult timp.

Insă, prezentul vine din trecut. Consider că atitudinea Americii față de Romania este unilaterală, superficială, de tată, nu de frate, cum clamează.

Actualul ambasador la București a călcat, deunăzi, in străchini, pe tema privatizărilor. Iar vorbele frumoase - maioneza frumos ornată - nu păcălesc.

E simplu. Romania are un stat slab, care nu impune mare respect, și care nu poate să-și promoveze, corect, interesele. Din nou, vorbele frumoase, de circumstanță, nu păcălesc.

Atitudinea Americii față de Ungaria vs față de Romania, rediviva, scandalizează ! E nedreaptă și greșită ! Cecitatea partenerului strategic miră, foarte tare, avand in vedere expertizele US DoS și US DoD.

Despre faptul că Romania, care s-a conformat politicii NATO/SUA de apărare, este expusă, direct (la fel ca Polonia), presiunilor și amenințărilor Rusiei, comparativ cu amiciția Calului Troian Ungaria, cu Rusia, o slăbiciune clară, in formă continuată, pentru NATO și UE, nu mai comentez. Gargara ambasadorului american la Budapesta, asezonată cu falsuri evidente, penibilă și hilară pană la un punct, ne spune foarte multe.

Trebuie să fim atenți, pentru că respectul față de un partener internațional se poate schimba, uneori, foarte repede. Parteneriatul nu este un dat. Trebuie, mereu, respectat, menținut, și consolidat. Aici, muncește Rusia.

Nu sunt antiamerican, și nu pot fi decat roman. Și eu doresc un parteneriat RO-USA, echitabil, solid.

D-le dr. Peiu, aveți, din nou, respectul meu ! Chiar dacă ați omis, probabil intenționat, alte puncte, esențiale: colaborarea RO-USA vs. HU-USA in teatrele externe, achizițiile ungare de armament non-american vs. cele romanești de armament american și, estimez indirect, din informații publice, foarte importanta colaborare RO-USA in domniul informațiilor de securitate.
O astfel de analiză-avertisment trebuia făcută !
Ați făcut un serviciu, și Romaniei, și Statelor Unite. Și pentru ca, cu această ocazie, să se afle că și in Romania există expertiză obiectivă, transparență, și demnitate !
Am ajuns la concluziile dv, in domeniul politic (fără cifrele date de dv), cu un gust neplăcut, de mai mult timp.

Statele Unite trebuie să trateze Romania, o țară cu populația majoritar-zdrobitoare, proamericană, cu mai mult respect ! Pentru că pot ! Undeva, este un dop, pe care Colosul american trebuie să-l inlăture !

1 martie 2020

 

@Petrisor Peiu

Gand la Gand cu Bucurie !

De adaugat:

"US ambassador defends Poland against EU in rule of law dispute"

"The European Union finds it hard to accept that Poland is no longer the periphery of Europe, U.S. Ambassador Georgette Mosbacher said in her defense of Poland regarding the EU's rule of law investigation into the country's attempts to implement judicial reform.

Mosbacher said that in her opinion, the issue of the rule of law is “strongly politicized"

“Personally, I believe that the issue of the rule of law is strongly politicized and the European Union is not above using it to achieve its goals," Mosbacher said.

“I have the impression that the West has not yet accepted the fact that Poland and other countries of Central-Eastern Europe are not a periphery region anymore, which they were under communism," she added.

Mosbache's defense offers Poland a high-profile ally as it grapples with attempts by the EU to stymie the country's conservative government through rule of law investigations, which the EU is also conducting against Hungary. The EU has accused Poland for violating the "rule of law" by attempting to implement judicial reforms.

“You are a very well-educated society which successfully competes with the rest of Europe. They do not necessarily feel comfortable with that," the ambassador told Polish tabloid Super Express.

“Poland is a major player on the world stage. I realized that as soon as I arrived in Warsaw. The U.S. understands that, but I think that this is not yet understood in the capitals of Western Europe," she added.

Georgette Mosbacher, US ambassador to Poland:
I have the impression that the West has not yet accepted the fact that Poland and other countries of Central-Eastern Europe are not a periphery region anymore, which they were under communism.

She was also asked whether a possible change in the occupant of the White House in autumn 2020 might affect Polish-American relations.

“If we were talking about another country, I would say that it is not certain. But we are talking about Poland, so it is different… I can assure you that both Republicans and Democrats are well-disposed towards Poland and I would be very surprised if that was to change," Mosbacher stressed.

“Poland’s situation is very good, which I couldn’t say about other countries with equal conviction," concluded Ambassador Mosbacher.

Despite Mosbacher's backing of Poland, there is little sign that the EU will change course in its rule of law investigations.

The ruling Law and Justice (PiS) party says that judicial reforms are similar to current judicial systems in other EU countries and that attempts by the EU to interfere in Poland's judicial system is a violation of EU law, which states that judicial matters are internal matters left to national governments."

 

"Raman, insa, nedumerit, la urmatoarea intrebare:Care este criteriul

de masura pentru a clasifica "good Orban" sau "bad Orban"? Si care este unitatea de masura?"- criteriul e că Ungaria are autostrăzi, ceea ce facilitează enorm circulația mărfurilor. E o diferență esențială intre corupția din Ungaria și cea din Romania: oficialii unguri iși iau partea lor, dar construcția se face. La fel cum a făcut Mafia autostrăzile din Italia. In timp ce la noi totul e blocat din cauza corupției și a incompetenței, nu se construiește nimic.

 

:)

'good Orban' e nonOrban
'bad Orban' e nonOrban

'good Orban'SI'bad Orban' e...Orban.

doar 'Binele' e...goana dupa vant. el nu exista.
doar "Raul' e...goana dupa vant. el nu exista.

'Binele' SAU 'Raul'...asa ceva nu exista.
dupa cum si
'a fi' SAU 'a nu fi'...nu exista.

'Binele SI Raul',...asta da, E!

unii se jura ca Orban e proamerican
unii se jura ca Orban e prorus
...daia Orban

 

Cateva detalii

Ungariei i s-a sters o datorie de 20 mld usd la inceputul anilor 90.Noi am facut un imprumut de care nu aveam nevoie tot cam pe aceasi valoare, atunci.
Noia am dat flota pe nimic.Am desfiintat Contim si Solventul...
Si imi amintesc cum la tvr acum niste ani , erau ambasadorul american si cel britanic , brat la brat, pe la Craciun , se dusesera sa da cadouri oamenilor strazii de la gara de nord.
A fost o vreme cand in Scanteia a fost o poza cu Hrusciov in vizita la o ferma de porci , pentru cine cunoaste .
Cum de am ajuns asa de fraieri ?

 

Iar in poza nu stiai care-i Hrusciov pentru ca semana cu ceilalti !

...

rad curcile frate

auzi ma good orban,adica sica mandolina,hahahaha,adica pe gigi asta sica mandolina sa compari cu viktor orban din ungaria ,adica compari un dacia cu un mercedes,mori de ras,nici nu are rost sa intram in detalii

 

O comparatie intre evolutia celor doua tari ar fi mai utila decat o

reflexie inghetata a situatiei prezente!
Ungaria a pornit cu o imagine net superioara Romaniei dupa prabusirea comunismului!
Masinaria de propaganda maghiara a fost mai bine pusa la punct,acoperind mult mai bine gunoiul sub pres!
Presa maghiara lauda orice era unguresc in timp ce presa romana denigra societatea romaneasca inclusiv realizarile reale,creind o imagine negativa!
Ca urmare,Ungaria a fost primita inaintea Romaniei in UE si NATO!
Cu toate acestea,decalajele intre cele doua tari s-au redus
PIB urile s-au apropiat,iar perceptia despre Ungaria s-a deteriorat,in mare parte datorita politicii extremiste a lui Ludovic Orban si deteriorarii statului de drept!
Si in Romania puscariasul Dragnea a incercat acelasi lucru dar societatea civila romaneasca s-a dovedit mult mai alerta decat cea maghiara!
Asa s-a ajuns ca din imaginea "curatei"Unagarii sa se descopere ca este mult mai corupta!
Si inca nu s-a terminat,asteptati sa intre in functiune organismul juridic UE de depistare a fraudelor cu fonduri europene,condus de Kovesi,ungurii lui Orban fiind compromisi grav!
Despre relatiile Ungaro-americane trebuie subliniat ca in Ungaria exista cca 80,000 de evrei cu relatii extinse in USA!
In pofida anti-semitismului verbal al lui Orban,economic evreii prospera in Ungaria!
In acealsi timp Ungaria a avut esecuri mari,ca desfiintarea societatii nationale aeriene MALEV( se pare,sapata bine de EL-AL)!
Mult laudata retea de autostrazi maghiare,de campie usor de construit,s-a facut in regim public privat si s-a dovedit a fi ruinatoare pentru bugetul tarii care a trebuit sa compenseze anual sumele programate a fi incasate de constructori dar neacoperite din taxe de peage!
Rezultatul,a fost nationalizarea!
In urma cu ani,presa maghiara batea campii ,si cea romana ii canta in strune ,cu planurile "strategice"ale Budapestei de a controla porturile croate,in interes unguresc!
Nu a rezultat nimic!
La nivel european Ungaria nu are acelasi succes ca in relatia cu USA!
Este adevarat ca romanii nu au avut sansa sa profite de degringolada ungurilor,din cauza unor guverne inepte PSD-iste!
Sa speram ca noua directie a politichiei dambovitene va aduce Romania intr'o pozitie mai buna si in relatiile economice cu USA!
A propos de investitiile rusesti in centralel nucleare unguresti,amintiti-va de Cernobil!
Cat despre cele chinezesti,am vazut multe esecuri in lume din cauza calitatii slabe a rezultatelor,inclusiv autostrazi africane ruinate dupa cativa ani!
Polonia a incercat cartea chineza la autostrazi dar a fost nevoita sa anuleze tot!
La toate astea se adauga situatia actuala a coronavirusului,cu ecouri de durata!
Asa ca pesimsmul comparativ romano-ungar nu se justifica!Teo

 

Ungaria are legaturi strinse/colaboreaza cu emigratia maghiara

Guvernele Romaniei URASC emigratia romana! Suntem 6 milioane emigranti! Reprezentati in parlament de.....10 parlamentari??
1/3 din populatia Romaniei (doar cei care mai au pasaport romanesc!!) sunt reprezentati de 10 parlamentari care sunt....romani din Romania!! Ce rusine!!

Noi suntem patrioti, ne imbracam romaneste, mancam romneste

si nu impotrivim cu nimic mai marilor lumii! Daca interesul o ceram, suntem cu americanii, cu UE, cu cine o fi, ca, na, vorba aia, Ne-am deschis spre Vest! Ungurii si polonezi sunt mai neciopliti, ei intai dau la o lor si apoi la straini, noi, de ce sa dam la ai nostri, cand putem da la astea din UE, din SUA etc.? Suntem domni, ce mai incoace si-n colo, pentru un covrig gaurit, dam gazele din Marea Neagra, padurile din Carpati, intraga Campie Romana si viitorul intregii natii romane!
"Cine-au indragit strainii,
Manca-i-ar inima cainii,
Manca-i-ar casa pustia,
Si neamul nemernicia!"

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor