Opozitia lui Viktor Orban se grupeaza pe Internet

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 21:44
1533 citiri
Opozitia lui Viktor Orban se grupeaza pe Internet
Foto: Forum2000

Activistii ungari incep sa se grupeze, prin intermediul Internetului, intr-o adevarata opozitie la adresa regimului premierului Viktor Orban.

Initiativa lui Balazs Gulyas, spre exemplu, de a crea o pagina de Facebook cu privire la taxa pe Internet pe care Guvernul a intentionat sa o impuna, a dus la cele mai mari demonstratii publice din Ungaria ultimilor ani, scrie France24.

Ungaria renunta la controversata taxa pe Internet

"Pana cand m-am intors acasa de la universitate, cateva mii de persoane se alaturasera paginii", spune studentul in economie. In decurs de cateva zile dupa acest moment, 20.000 de oameni marsaluiau pe strazile Budapestei. Peste alte doua zile, multimea crescuse la 50.000 si se organizasera proteste si in alte localitati.

Sub presiunea manifestatiilor, premierul Orban a anuntat ca a anulat temporar impunerea taxei. Este un pas inapoi rar facut de seful Guvernului ungar, unul din cei mai controversati lideri din UE. El este acuzat, pe plan intern si extern, de tendinte autocratice.

Mai mult, apreciaza sursa citata, retragerea lui Orban arata ca, la sase luni dupa ce si-a inceput mandatul, o "specie" noua de activisti, internauti tineri, este fortata sa umple golul lasat de o opozitie slaba, divizata si demoralizata.

Ramane deocamdata de vazut in ce fel se va traduce coagularea opozitiei pe Internet in voturi, in asa fel incat sa-i dea de furca lui Orban.

Activistii traiesc sentimentul ca, in sfarsit, fac progrese. Ei se organizeaza pe Facebook si se intalnesc in carciumi, unde, la o bere ieftina, pun la cale strategia de lupta.

In pofida victoriei inregistrate in ceea ce priveste taxa pe Internet, activistii mai au de munca pana cand vor putea pune cu adevarat presiune pe Guvern. "Daca aceasta nemultumire nu este canalizata politic, s-ar putea stinge", avertizeaza Peter Kreko, analist la Political Capital Institute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Viktor Orban Ungaria opozitie Internet, #Ungaria Internet opozitie , #Ungaria