Parlamentar maghiar: Dialogul dintre Romania si Ungaria, unul "al surzilor"

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 18:05
4391 citiri
Parlamentar maghiar: Dialogul dintre Romania si Ungaria, unul "al surzilor"
Foto: Facebook / pagina Nemeth Zsolt

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt (foto), a declarat miercuri, la Baile Tusnad, in deschiderea Universitatii de Vara Tusvanyos, ca este nevoie de o relansare a dialogului dintre Romania si Ungaria, care, in acest moment, poate fi caracterizat ca unul "al surzilor".

Oficialul de la Budapesta a sustinut ca pentru succesul Europei Centrale se impune atat normalizarea relatiilor romano maghiare cat si a celor maghiaro-poloneze, iar alegerile de anul viitor din cele doua tari sunt foarte importante in acest sens.

"Pentru succesul Europei Centrale se cer doua lucruri: Unu - relatiile maghiaro-polone sa se normalizeze. Doi: relatiile romano-maghiare sa se normalizeze. In anul electoral ce ne asteapta (...) are importanta cheie daca (...) alegerile din Romania si Polonia vor contribui la relansarea dialogului dintre Ungaria si Polonia, Ungaria si Romania. Fiindca in clipa de fata nu exista dialog.

In 2015, e un dialog intre surzi intre Romania si Ungaria. Si in aceasta situatie e evident ca cea mai mare miza pentru maghiarii din Ardeal este care va fi directia politicii nationale ungare in cadrul acestui dialog. Fiindca politicile nationale si-au marit miza, valoarea", a declarat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Oficial guvernamental maghiar: Conducerea Romaniei desfasoara o serie de "activitati antiungare"

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Ungariei a aratat ca nu va exista stabilitate in Europa pana cand comunitatile nu se vor respecta reciproc, punctand faptul ca Ungaria asteapta de la statele vecine sa creeze siguranta juridica pentru ungurii din acest tari si sa le respecte limba, simbolurile, identitatea nationala.

"Cand Rusia, argumentand cu interese de politica nationala, ataca Ucraina, vedem ca exista politica nationala care destabilizeaza, dar politica nationala ungara nu destabilizeaza, ci incearca sa stabilizeze vecinatatea.

Politica nationala ungara este o politica a stabilitatii. Si cand noi asteptam ca vecinii sa creeze o siguranta juridica pentru ungurii din aceste tari, sa respecte legile, sa aiba o legislatie independenta si previzibila, cand pretindem ca limba noastra, simbolurile noastre, identitatea noastra sa fie respectate, noi atunci nu facem altceva decat sa intarim respectul reciproc al comunitatilor si consideram ca, pe termen lung, aceasta e conditia sine qua non a stabilitatii. Nu va fi stabilitate in Europa Centrala cat timp comunitatile nu se vor respecta reciproc", a conchis Nemeth Zsolt.

Ungaria cearta Romania: Maghiarii dau vina pe noi pentru vulnerabilitatea regiunii

La randul ei, Sandor Krisztina, presedintele Consiliul National Maghiar din Transilvania, a sustinut, in panelul de deschidere a Universitatii de Vara, in privinta dialogului romano-maghiar, ca este necesara participarea ambelor parti.

Sandor Krisztina a precizat ca au fost invitati prefectii din Harghita si Covasna, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, insa acestia nu au raspuns invitatiei de a participa la Scoala de vara de la Baile Tusnad.

La deschiderea festiva au mai luat parte, printre altii, Potapi Arpad Janos, secretar de stat insarcinat cu politica nationala la Cancelaria prim ministrului Ungariei, presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, sau primarul statiunii Baile Tusnad, Albert Tibor.

La cea de-a 26-a editie a Universitatii de Vara si Taberei Studentesti de la Baile Tusnad sunt invitati aproximativ 200 de lectori, reprezentanti ai Guvernului de la Budapesta, specialisti, profesori universitari, oameni de afaceri, cercetatori sau diplomati, cu precadere din Ungaria, dar si din Romania.

Vor fi abordate subiecte politice, economice, culturale si se vor avea loc zeci de concerte. In cursul zilei de sambata, le fel ca in ultimii ani, la lucrarile Universitatii de Vara va participa si premierul Ungariei, Orban Viktor. Organizatorii sustin ca pe toata perioada taberei, numarul total al participantilor va ajunge la 45-50.000.

Evenimentul de la Baile Tusnad este organizat de Fundatia Pro Minoritate Budapesta si de Consiliul Tineretului Maghiar din Romania, in parteneriat cu mai multe asociatii si fundatii din cele doua tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nemeth Zsolt scoala vara Tusnad, #relatii Romania Ungaria, #Romania Ungaria dialogul surzilor , #Ungaria