Politicienii ungari, ingrijorati in legatura cu unele evenimente recente din Romania

Vineri, 11 Mai 2012, ora 21:44
5182 citiri
Politicienii ungari, ingrijorati in legatura cu unele evenimente recente din Romania

Mai multi politicieni ungari, printre care premierul Viktor Orban, secretarul de stat in Ministerul de Externe Nemeth Zsolt, europarlamentarul socialist Tabajdi Csaba si europarlamentarul Gal Kinga (FIDESZ), si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu unele evenimente politice recente din Romania.

Printre evenimentele in legatura cu care si-au exprimat acestia ingrijorarea se afla legea electorala, legea minoritatilor, precum si problema Facultatii de Medicina de la Targu Mures.

Premierul Viktor Orban a facut apel la organizatiile politice maghiare din Romania sa coopereze, sa isi uneasca fortele. Potrivit declaratiei premierului Orban difuzata vineri de postul de radio MR1-Kossuth, la granita de est a Ungariei exista o situatie noua in ceea ce priveste cauza maghiara. Afirmatia primului ministru se referea, potrivit Agentiei de Presa MTI, la primele masuri luate de noul Guvern al Romaniei.

"Fac apel la organizatiile maghiare existente acolo (n.r. - in Romania), sa caute sa colaboreze", a spus Orban, adaugand ca, desi in politica este nevoie de rivalitate, in situatia actuala deasupra concurentei se situeaza colaborarea, ideea imperativa a convergentei. Premierul maghiar este de parere ca acum toata Europa trebuie sa fie atenta, "ca nu cumva brusc sa se ia o intorsatura in directia ostilitatilor nationale aici, in regiunea Europei Centrale".

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul de Externe ungar, Nemeth Zsolt, a declarat joi, la Cluj-Napoca, Agentiei de Presa MTI, ca evenimentele petrecute in Romania in ultimele zile sunt ingrijoratoare, referindu-se la situatia Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, la reactiile Guvernului roman in privinta legii electorale si la legea minoritatilor nationale.

Nemeth Zsolt a afirmat ca, in ultimii ani, relatiile romano-ungare au fost caracterizate de respect reciproc si recunoasterea mutuala a intereselor, ceea ce a dus la numeroase proiecte de succes. "O parte importanta a respectului reciproc a fost respectarea drepturilor fundamentale ale omului si respectarea drepturilor dobandite ale maghiarilor din Transilvania", a spus Nemeth Zsolt.

"Ne ingrijoreaza manifestarile zilelor trecute. Daca ne gandim la manifestarile Guvernului legate de Universitatea de Medicina si Farmacie de la Targu Mures, la legea electorala sau la legea minoritatilor, acestea, din pacate, ne dau motive de ingrijorare", a spus secretarul de stat.

Nemeth a subliniat ca Budapesta ar considera ca o greseala "daca s-ar incheia sistemul de relatii maghiaro-romane care s-au dezvoltat incurajator, si asta nu doar din punctul de vedere al celor doua tari, ci din punctul de vedere al intregii regiuni; ar avea de suferit stabilitatea Europei Centrale, progresul din Europa Centrala si prosperitatea".

Nemeth a adaugat, totusi, ca este inca posibila evitarea pericolului. "Pentru acest lucru este nevoie de vointa politica, care din partea maghiara exista", a mentionat secretarul de stat in Ministerul ungar al Afacerilor Externe.

De asemenea, seful delegatiei Partidului Socialist Maghiar (PSM), Tabajdi Csaba, co-presedintele echipei care se ocupa de problemele minoritatilor nationale, s-a adresat joi presedintelui Parlamentului European (PE), Martin Schulz, si liderului socialistilor si democratilor - Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor, S&D - din PE, Hannes Swoboda, pentru a apara drepturile minoritatilor maghiare din Romania.

"Privarea minoritatilor de drepturile dobandite este impotriva practicii Europei democratice. Acum, institutiile europene trebuie sa atraga atentia noului Guvern roman asupra acestui lucru. Este inacceptabil sa esueze infiintarea sectiei maghiare la UMF Targu Mures, aprobata dupa o lupta lunga", a mentionat Tabajdi Csaba. Europarlamentarul a afirmat ca inlaturarea articolelor referitoare la autonomia culturala din proiectul de lege al minoritatilor ar crea grave tensiuni.

Potrivit politicianului ungar, noul guvern roman "nu pare a fi prieten cu minoritatile, ba, mai mult, stirbeste realizarile interetnice maghiaro-romane". In opinia politicianului, actiunile planificate impotriva minoritatilor nu servesc nici pacii interne a Romaniei, nici bunei convietuiri a majoritatii romane si a comunitatii nationale maghiare si nici stabilitatii regiunii Europei Centrale. Tabaijdi a afirmat ca fostul guvern a sprijinit infiintarea sectiei maghiare la UMF Targu Mures doar dupa ce UDMR l-a amenintat cu iesirea de la guvernare si a spus ca ar fi o greseala mare daca noul Guvern ar reveni asupra acestui lucru.

"UDMR este membru al Partidului Popular European, este forta cea mai organizata a comunitatii maghiare care are reprezentare parlamentara. Colaborarea cu UDMR este de neocolit in ceea ce priveste convietuirea si relatia buna a comunitatii maghiare si a majoritatii romane", a atras atentia europarlamentarul socialist.

La fel a reactionat si europarlamentarul maghiar Gal Kinga (FIDESZ), care a afirmat, la sedinta plenara al PE, ca este de neacceptat faptul ca noul guvern roman retrage imediat ce ajunge la putere dreptul comunitatii maghiare la sectia maghiara la UMF Targu Mures, drept pe care acesta l-a solicitat ani de zile si care i-a fost asigurat in sfarsit. Gal Kinga considera ca este inacceptabil si faptul ca, dupa schimbarea regimului, in programul noului guvern nu se pronunta nici un cuvant despre minoritatile nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#politicieni Ungaria, #ingrijorari evenimente Romania, #reactie Viktor Orban , #Ungaria