Premierul Ungariei: Politicienii romani si maghiari merg, de multe ori, prea departe

Duminica, 25 August 2013, ora 09:44
2179 citiri
Premierul Ungariei: Politicienii romani si maghiari merg, de multe ori, prea departe
Foto: Digi 24

Relatiile ungaro-romane sunt intr-o forma mai buna decat reflectate de retorica politica, a declarat primul ministru ungar Viktor Orban intr-un interviu la o televiziune romana.

Atat politicieni romani cat si cei maghiari pot fi blamati, intrucat "de multe ori merg prea departe, folosesc cuvinte mai puternice decat ar fi justificat", a spus el, intr-un interviu inregistrat la Baile Tusnad (Tusnadfurdo) pe 27 iulie si difuzat de canalul de stiri Digi 24 sambata seara.

Orban a subliniat interesul legitim al Ungariei in dezvoltarea relatiilor cu Romania intr-un mod care sa permita ambelor tari sa traiasca in securitate, stabilitate si cu perspective economice bune.

Viktor Orban: Ma inteleg mai bine cu Basescu. Ponta, mai putin influentat de sentimente nationale

"Cand exista prim-ministri in ambele tari care inteleg aceasta, iar acest lucru este cel mai important, atunci cooperarea este relativ buna. Cand prim-ministrii nu reusesc sa inteleaga acest lucru deoarece sunt prea tineri, nu si-au petrecut suficient timp in meseria lor sau cad usor prada emotiilor, atunci lucrurile devin dificile", a afirmat el.

Orban a sustinut ca multi au crezut gresit ca un guvern roman de stanga cu un interes mai scazut in problemele nationale este mai bun pentru comunitatea etnica maghiara din tara.

"Ma pot intelege mai bine cu un patriot roman decat cu un roman pentru care interesul national este mai putin important", a spus el. Intrebat daca si-a planificat sa se intalneasca cu omologul sau roman, Victor Ponta, Orban a afirmat ca exista o ordine stabilita a contactelor interstatale si ca Uniunea Europeana ofera de asemenea forumuri pentru 'a obtine o impresie unul despre celalalt'. Ungaria este deschisa colaborarii si vede o sansa in gasirea politicilor care sunt benefice ambelor natiuni, a spus el.

In ceea ce priveste strategiile comune ale celor doua tari, Orban a mentionat ca el a colaborat eficient atat cu Ponta cat si cu presedintele Traian Basescu in cadrul grupului "Prietenii coeziunii" din timpul dezbaterilor asupra viitorului cadru financiar al Uniunii Europene, adauga MTI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Orban interviu Romania, #Viktor Orban relatii Romania, #premier Ungaria relatii Romania , #Ungaria