Presedintele Ungariei a copiat lucrarea de doctorat , dar "nu este un plagiator"

Joi, 29 Martie 2012, ora 23:40
1714 citiri
Presedintele Ungariei a copiat lucrarea de doctorat , dar "nu este un plagiator"
Foto: Arhiva

Presedintelui ungar Pal Schmitt a ramas fara titlul de doctor al Universitatii Semmelweis, in urma unor acuzatii de plagiat.

Totusi, comisia de ancheta a constata ca, desi a copiat, Schmitt nu este un plagiator. "Universitatea Semmelweis, o institutie prestigioasa, pe vremuri, la nivel international, a aratat curajul unui soricel", alegand sa isi sacrifice reputatia pentru a pastra-o nepatata pe cea a lui Pal Schmitt, comenteaza The Economist.

In 2011, ministrul german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, a fost nevoit sa isi prezinte demisia dupa ce s-a descoperit ca pasaje intregi din lucrarea sa de doctorat au fost cpiate. Acum a venit randul Ungariei sa treaca printr-un scandal similar.

Ministru german cu lucrarea de doctorat copiata, obligat sa demisioneze

O comisie de ancheta a Universitatii Semmelweis din Budapesta a constatat, marti, ca lucrarea de dizertatie a lui Pal Schmitt, redactata in 1992 si intitulata "Analiza programelor jocurilor olimpice moderne", contine pagini intregi copiate de la alti autori.

Presedintele ungar a furat 180 de pagini dintr-o lucrare a bulgarului Nikolai Georghiev, text publicat limba franceza. In plus, inca 17 pagini sunt identice, cuvant cu cuvant, cu un articol al sociologului german Klaus Heinemann.

"Lucrarea lui Pal Schmitt se bazeaza intr-o masura surprinzator de mare pe traducerile unor texte identice", a concluzionat comisia de ancheta.

Decizia luata insa de membrii comisiei este in discordanta cu furtul comis de Schmit. Comisia a hotarat ca dizertatia presedintelui ungar nu contravine fostelor practici ale Universitatii Sportive, care face intre timp parte din Universitatea de Medicina Semmelweis.

Plagiatul lui Schmitt nu va avea, asadar, nicio consecinta legala. Vina pentru plagiat este - spune comisia de ancheta - in totalitate a universitatii, pentru ca institutia nu i-a atras atentia lui Schmitt asupra plagiatului comis, si astfel el putea crede ca lucrarea a corespuns normelor existente.

"A copiat, dar nu este un plagiator", scriu jurnalistii britanici de la The Economist, adaugand ca "Universitatea Semmelweis, o institutie respectata, pe vremuri, la nivel international, a aratat curajul unui soricel", dupa ce a ales sa isi sacrifice reputatia pentru a pastra-o nepatata pe cea a presedintelui ungar.

Toate cele patru partide aflate in Opozitie in Ungaria au cerut demisia lui Schmitt, insa presedintele este insa considerat drept un apropiat al premierului Viktor Orban, care il vrea la conducerea tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Schmitt plagiat lucrare doctorat, #Schmitt presedinte Ungaria plagiat , #Ungaria