Presedintelui Ungariei i se cere demisia, dupa un scandal de plagiat

Joi, 29 Martie 2012, ora 18:01
1160 citiri
Presedintelui Ungariei i se cere demisia, dupa un scandal de plagiat
Foto: features.rr.com

Presedintelui Ungariei, Pal Schmitt, i se cere demisia dupa scandalul de plagiat in care a fost implicat, fiind acuzat ca si-a copiat parti ale tezei de doctorat.

Pal Schmitt are de infruntat presiuni crescute de a demisiona, dupa ce a fost acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat, despre care criticii sai spun ca ameninta integritatea sa in functie, potrivit agentiei Reuters.

In varsta de 69 de ani, liderul de la Budapesta este dublu medaliat olimpic cu aur pentru scrima si a devenit presedinte in anul 2010, cand partidul conservator al premierului Viktor Orban, Fidesz, l-a ales pentru o perioada de cinci ani.

Schmitt a negat acuzatiile care i se aduc, dupa ce un site din Ungaria a raportat prima oara aceste fapte in luna ianuarie. Presedintele maghiar ar fi copiat mari parti ale tezei sale de doctorat din lucrari ale altor autori, fara a cita sau a face referiri adecvate.

Universitatea Semmelweis, din Budapesta, a propus ca doctoratul lui Schmitt sa fie retras bazandu-se pe descoperirea acestor acuzatii. O decizie finala este asteptata in acest caz.

Cotidianul de dreapta Magyar Nemzet i-a cerut lui Schmitt sa renunte, joi, afirmand ca pozitia sa nu mai poate fi sustinuta.

Doi politicieni germani, inclusiv ministrul Apararii, au demisionat anul trecut din cauza unor acuzatii similare de plagiat al unor lucrari despre economie.

In timp ce partidele de opozitie i-au cerut lui Schmitt sa demisioneze, Fidesz a precizat ca, dupa ce descoperirile anchetei au fost publicate, marti, acest subiect este considerat inchis.

Presedintele Ungariei a afirmat, miercuri, in timpul unei vizite la Seul, ca nu va demisiona.

Dintre cele 215 pagini ale lucrarii lui Schmitt, "O analiza a programului Jocurilor Olimpice moderne", 180 sunt considerate a fi plagiate, de la autori francezi sau bulgari, in timp ce 16 pagini sunt copiate de la alt autor.

Pal Schmitt, fost vicepresedinte al Fidesz, si-a luat doctoratul la Universitatea Sportiva din Budapesta, in 1992. Presedintele maghiar are mai degraba rol ceremonial, dar Schmitt a jucat un rol important in cadrul reformelor premierului Viktor Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#demisie presedinte Ungaria, #presedinte Ungaria scandal plagiat, #Pal Schmitt plagiat doctorat, #demisie Pal Schmitt , #Ungaria