Viktor Orban castiga alegerile cu aproape 50% din voturi: Avem sansa de a apara Ungaria!

Luni, 09 Aprilie 2018, ora 07:00
11703 citiri
Viktor Orban castiga alegerile cu aproape 50% din voturi: Avem sansa de a apara Ungaria!

Alianta partidelor de guvernamant din Ungaria, formata din Fidesz si Partidul Popular Crestin Democrat (KDNP), a castigat alegerile parlamentare cu aproape 50% din voturi, care le asigura o majoritate de doua treimi, deoarece numai cateva partide vor reusi sa intruneasca pragul electoral pentru a intra in Parlamentul de la Budapesta, iar marii castigatori vor profita si de redistribuirea mandatelor ramase.

"Am castigat, Ungaria a castigat o mare victorie", a declarat Viktor Orban. "Am lasat in urma o mare batalie, am obtinut o victorie cruciala, avem sansa de a apara Ungaria", a mai spus acesta.

Orban si-a asigurat o majoritate de doua treimi in viitorul parlament al Ungariei, obtinand 133 de mandate parlamentare din cele 199, conform rezultatelor preliminare anuntate de autoritatea electorala nationala.

Dupa numararea a 93% din voturi, pe locul al doilea s-a plasat partidul nationalist Jobbik, cu mai putin de 20% din voturi, iar pe locul al treilea Partidul Socialist, aflat la cel mai slab rezultat din istorie, avand putin peste 10% din voturi.

Singurele partide care mai au o sansa de a intra in Parlament sunt "Politica Poate Fi si Altfel", cu 6,47% dintre voturi, si Coalitia Democratica (DK), daca nu scade sub pragul minim de 5%, rezultatele partiale aratand ca se poate baza pe 5,32% dintre sufragii.

Viktor Orban si-a proclamat deja victoria si le-a multumit liderilor din Polonia care l-au sustinut, iar primele felicitari pentru victorie le-a primit de la Marine Le Pen, presedinta Frontului National din Franta, de extrema dreapta.

Orban: Traiasca Ungaria!

Premierul Viktor Orban s-a adresat alegatorilor dupa anuntarea primelor rezultate partiale.

"Am castigat", cu aceste cuvinte si-a inceput discursul Viktor Orban in fata multimii adunate la sediul Fidesz.

"Va multumesc ca ati crezut in noi. Va multumesc ca ati ramas alaturi de noi", a spus el.

Orban a multumit si voluntarilor si sotiei sale.

"Traiasca Ungaria! Va multumesc pentru tot", si-a incheiat discursul Viktor Orban.

Participare uriasa la vot

Participare la vot la alegerile parlamentare din Ungaria a fost de 68,13%, fata de 61,73% la alegerile parlamentare din 2014. Cea mai mare prezenta la vot - 70,53% - a fost la legislativele din 2002.

Votarea s-a incheiat oficial la ora locala 19:00, insa programul unor sectii a fost prelungit pentru ca toti cei aflati la cozi sa-si poata alege reprezentantii in Legislativ si implicit prim-ministrul.

La alegerile legislative din Ungaria au fost chemati la urne 7,9 milioane de cetateni cu drept de vot, pentru a-i desemna pe cei 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta si implicit premierul.

Viktor Orban, in varsta de 54 de ani, care si-a inceput cariera ca activist liberal la sfarsitul anilor '80, este liderul din Uniunea Europeana cu a doua cea mai lunga perioada de guvernare, dupa Angela Merkel in Germania.

Formatiunea sa politica, Fidesz, si aliatul sau social-democrat Partidul Popular Crestin Democrat (KDNP) au castigat mai bine de doua treimi din locurile in Parlament la ultimele doua alegeri, din 2010 si 2014.

Citeste si:
LIVETEXT Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Mesajul liderului USR dinaintea votului
LIVETEXT Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Mesajul liderului USR dinaintea votului
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Dacian Cioloș, înaintea votului de învestire din Parlament: „Soluția este aici, ea nu mai trebuie căutată. Nu mai avem timp de pierdut”
Dacian Cioloș, înaintea votului de învestire din Parlament: „Soluția este aici, ea nu mai trebuie căutată. Nu mai avem timp de pierdut”
Președintele USR Dacian Cioloș a făcut miercuri 20 octombrie, o scurtă declarație la Parlament, înaintea votului de învestitură pentru executivul condus de acesta. Cioloș i-a îndemnat pe...
Sursa: NEWS.RO