Protest cu mii de oameni la Budapesta, din cauza "Legii sclaviei": Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene (Video)

Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 22:53
13955 citiri
Protest cu mii de oameni la Budapesta, din cauza "Legii sclaviei": Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene (Video)

La Budapesta au loc proteste dupa ce Parlamentul ungar a aprobat un set de legi controversate. Una dintre ele mareste numarul de ore in plus pe care il pot cere angajatorii si a fost supranumita "legea sclaviei".

Cealalta lege permite infiintarea unor noi tribunale in care ministrul Justitiei are o putere sporita, scrie The Guardian.

Mii de protestatari s-au adunat in fata sediului partidului Fidesz condus de premierul Viktor Orban miercuri seara pentru a protesta fata de asa-zisa lege a sclaviei, conform hvg.hu. Politia a mobilizat forte importante pentru a incerca sa controleze demonstratiile. Protestul a inceput spontan in Piata Kossuth pentru ca apoi sa se mute la sediul Parlamentului. Unii dintre protestatari au incercat sa treaca de cordoanele politiei, insa au fost impinsi inapoi.

Atmosfera se incinge, insa, pe masura ce minutele trec. Oamenii s-au mutat pe o alta latura a cladirii Parlamentului in incercarea de a intra. Jandarmii s-au mobilizat repede si i-au oprit, insa multime e neultumita, huiduie si arunca diverse obiecte inspre jandarmi, chiar si petarde.

In cele din urma jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii.

Aprobarea legilor a provocat o atitudine de sfidare din partea opozitiei. Parlamentarii de opozitie au incercat sa blocheze podiumul iar unul dintre ei a filmat, transmitand in direct pe Internet, in timp ce se apropia de premierul Viktor Orban si ii punea intrebari pe un ton ridicat.

Presedintele Parlamentului, Laszlo Kover, a declarat ca "incercarea opozitiei de a obstructiona este fara precedent in cei 28 de ani de democratie in Ungaria". Orban a fost acuzat in repetate randuri ca incearca sa preia controlul institutiilor independente precum si de controlarea institutiilor de media. Conform noii legislatii, Curtea Suprema din Ungaria nu va avea decizia finala in disputele administrative, care includ practicile electorale si cazurile de coruptie.

Si in weekend mii de oameni au protestat fata de asa-zisa "Lege a sclaviei" si au cerut cresterea salariilor. Guvernul a anuntat ca va permite angajatorilor sa fie mai flexibili. "Trebuie sa inlaturam regulile birocratice pentru ca cei care doresc sa munceasca si sa castige mai mult, sa poata face acest lucru", a motivat Orban.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...