Referendum in Ungaria - Cetatenii sunt chemati sa spuna NU refugiatilor

Duminica, 02 Octombrie 2016, ora 08:57
7139 citiri
Referendum in Ungaria - Cetatenii sunt chemati sa spuna NU refugiatilor
Foto: Hepta.ro

Peste opt milioane de cetateni din Ungaria sunt asteptati sa voteze, duminica, intr-un referendum cu privire la planul Uniunii Europene referitor la cotele obligatorii de solicitanti de azil.

Premierul populist Viktor Orban asteapta validarea politicii sale de respingere a acestui plan.

Sambata, Viktor Orban a lansat un apel privind mobilizarea alegatorilor la urne pentru a respinge cotele de refugiati stabilite de Bruxelles, sustinand ca migratia in masa fara control inseamna "o amenintare reala, care pune in pericol modul de viata european pasnic si sigur".

"Migratia in masa fara control inseamna o amenintare reala, care pune in pericol modul de viata european pasnic si sigur. Depinde de noi, cetatenii europeni, sa aducem Europa inapoi la ratiune sau sa o lasam sa se dezintegreze", a spus premierul Ungariei in ajunul referendumului, potrivit AFP.

Apelul lui Orban are loc in contextul in care un sondaj de opinie dat publicitatii sambata arata ca prezenta la referendum ar putea fi de 46%, dupa ce in urma cu o luna prezenta scontata la vot era de 54%.

Pentru ca referendumul sa fie validat, este necesara participarea la scrutin a cel putin 50% plus unul dintre cei 8,27 de milioane de cetateni cu drept de vot.

In opinia lui Orban, Uniunea Europeana are nevoie sa isi consolideze frontierele pentru a-i tine pe migranti afara, asa cum a facut Ungaria anul trecut, cand autoritatile maghiare au construit garduri la frontiera de sud cu Serbia si Croatia.

Viktor Orban a sugerat saptamana trecuta ca blocul comunitar trebuie sa construiasca un "oras urias pentru refugiati" pe teritoriul libian, unde migrantii ar urma sa fie deportati din Europa, tocmai pentru a-si depune acolo cererile de azil.

Intrebarea la care cetatenii din Ungaria sunt chemati sa raspunda la urne este: "Vreti ca Uniunea Europeana sa poata sa impuna asezarea obligatorie a unor cetateni care nu sunt ungari in Ungaria fara aprobarea Parlamentului?".

Orban sustine ca raspunzand "nu" alegatorii sustin suveranitatea si independenta Ungariei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#referendum Ungaria refugiati, #imigranti Ungaria referendum , #Ungaria