Relatia dintre populatia rroma si cea non-rroma este una dificila in multe tari din estul Europei, insa Ungaria, cu multele ei probleme, ar putea fi un exemplu de bune practici in acest sens, spun analistii britanici.
In Ungaria, ca si in multe alte state similare, oamenii nu cunosc conceptul de "crime din ura", carora le sunt supuse persoanele cu o culoare diferita a pielii, alte credinte religioase sau orientari sexuale decat atacatorii, relateaza BBC News.
Au trecut, de exemplu, trei ani de cand patru barbati acuzati de uciderea a sase rromi, din motive etnice, au fost arestati. Procesul, insa, continua, iar multi maghiari compara crimele cu alte realizate de rromi asupra albilor maghiari. Uciderea unui profesor alb din Olaszliszka de un grup de rromi, din 2006, a fost chiar citata de acuzare drept motiv pentru crimele celor sase rromi.
Chiar si un handbalist roman din Veszprem a fost omorat de barbati de origine rroma, in 2009, precum si violarea si uciderea unui psiholog in Szeged, in 2012.
Astfel, dezbaterea din Ungaria se invarte in jurul propozitiei "Ei ne omoara pe noi si noi pe ei", comenteaza publicatia britanica. Aceasta este, insa, "reteta" pentru un razboi etnic.
Un activist american, Patrice O'Neill, care lupta impotriva crimei din ura in SUA, incearca se educe maghiarii in aceasta privinta, explicandu-le diferentele dintre crimele obisnuite si cele cauzate de ura: de exemplu, cand oameni din Romania, Slovacia sau Serbia sunt atacati doar pentru ca vorbesc maghiara in strada, noteaza BBC.
In Cluj, de exemplu, o nunta a fost intrerupta deoarece mirele a spus "da" in maghiara. De asemenea, autoritatile romane din Harghita si Covasna, unde maghiarii reprezinta majoritatea, au pus sub acuzare primarii locali care au afisat un steag secuiesc, alaturi de cel roman, critica publicatia britanica.
In Slovacia, 40 de maghiari care au aplicat pentru cetatenie dubla si-au pierdut cetatenia slovaca, drept rezultat.
Pe de alta parte, in Ungaria exista si exemple pozitive, comunitati care ignora diferentele etnice. In plus, mama psihologului omorat a indemnat toate partile la calm.
In Ungaria, s-au raportat doar 56 de crime din ura in 2011, comparativ cu 55.000 in Regatul Unit. Insa acest lucru are la baza faptul ca majoritatea crimelor de acest gen nu sunt recunoscute ca atare.