Romania si Grupul de la Visegrad: Care e noul joc de geopolitica europeana

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 19:44
6860 citiri
Romania si Grupul de la Visegrad: Care e noul joc de geopolitica europeana
Foto: Hepta.ro

In cercurile eurofile de la Bucuresti se manifesta teama ca noile evolutii din spatiul Europei Centrale ar provoca reverberatii interne, fapt care explica si apelul intempestiv al fostului premier Dacian Ciolos.

Am remarcat o ingrijorare crescanda a anumitor cercuri cu privire la posibilitatea ca Guvernul actual sa discute prea indeaproape cu Budapesta si cu celelalte capitale din Grupul de la Visegrad.

Fostul prim-ministru, Dacian Ciolos, in general destul de retras, a cerut imperios ministrului de Externe Teodor Melescanu sa prezinte public continutul discutiilor cu tarile V4, avertizand ca o apropiere prea mare ar dauna relatiei cu Germania si Franta. Iar a doua zi dupa participarea acestuia la reuniunea ministeriala a Grupului de la Visegrad cu Balcanii de Vest, presedintele Iohannis a intervenit personal pentru a nu lasa loc la nicio presupunere: "In ultimii ani grupul de la Visegrad are unele opinii care sunt foarte diferite de ale noastre si in acest moment, dupa parerea mea, o apropiere intre Romania si grupul de la Visegrad nu este realista".

Lasam deoparte speculatiile neprofesioniste care vad in V4 o cale pentru o apropiere nepermisa de Rusia si care sunt cel putin stranii, daca observam ca un pilon de forta al acestui grup e reprezentat de Polonia conservatoare, o fidela a viziunii geopolitice a lui Zbigniew Brzezinski.

In fine, sa nu uitam ca cele mai dezvoltate relatii comerciale cu Rusia le intretine actualmente Germania, ca sa nu mai spunem ca, la finele saptamanii trecute, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, un adversar al V4, a indemnat din nou la o reinnodare a relatiilor cu Rusia: "Ne-am putea oare imagina cu adevarat viitorul Europei fara sa avem in vedere marea Rusie?", s-a intrebat presedintele Comisiei in cadrul unui discurs tinut vineri la Universitatea din Luxemburg.

Prin urmare, daca dam deoparte acest balast polemic, vedem mai clar ca "teama" de V4 nu are nicio legatura cu Rusia, ci mai curand cu opiniile acestor tari referitoare la politica migrationista si la viitorul constructiei europene. Aceasta este marea problema care devine insa, pe zi ce trece, tot mai mare.

Duminica s-au desfasurat alegerile legislative din Austria, pe care le-a castigat partidul crestin-democrat (OVP) condus de tanarul sau lider Sebastian Kurz, un critic fervent al politicii migrationiste initiate de guvernul de la Berlin. Dar mai semnificativ este ca viitorul guvern austriac ar putea fi constituit de crestin-democrati in alianta cu eurocriticii din Partidul Libertatii (FPO), ceea ce ar implini conditiile unei apropieri si mai mari de Ungaria si de V4.

Austria si Ungaria au colaborat strans si pana acum in scopul inchiderii culoarului balcanic al migratiei, dar de aici inainte s-ar putea produce o concertare mai larga pe diferite alte subiecte europene.

Prin urmare, daca nu vom asista la alianta "V4+Romania", asa cum a sunat invitatia prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban (in cuprinsul unui interviu acordat la inceputul lunii ziarului Bihari Naplo), am putea asista la mult mai probabila "V4+Austria", ceea ce ar cantari dintr-o data mai greu in ecuatia europeana.

In cercurile eurofile de la Bucuresti se manifesta insa teama ca aceste evolutii ar provoca reverberatii interne, fapt care explica si apelul intempestiv al fostului premier Dacian Ciolos. Intr-un mesaj publicat pe Facebook, el indemna societatea civila sa initieze un dialog intre Romania "conservatoare" si Romania "TeFeL-ista", cu scopul de a evita "sa fim din nou purtati intr-o directie sau alta, victime vinovate ale curentilor din jurul nostru."

Mesajul a fost surprinzator in primul rand pentru ca a reluat terminologia polemica din conversatia familiara de zi cu zi, admitand ca ea exprima o diviziune reala, un clivaj societal care defineste cu adevarat politica romaneasca de astazi si care s-ar putea consolida tocmai ca efect al geopoliticii europene.

In interviul citat mai sus, din ziarul Bihari Naplo, premierul Orban spunea: "Am incredere in Guvernul Romaniei si in Biserica Ortodoxa, exprimand nadejdea ca ele vor pricepe la randul lor ca miza adevarata a infruntarilor actuale este viitorul Romaniei si mai ales viitorul ei crestin". (www.biharinaplo.ro). E limpede asadar ca apelul V4 nu se adreseaza unui cerc restrans de politicieni, ci societatii, adica exact acelei Romanii "conservatoare" si "religioase" pe care o avea in vedere in apelul sau Dacian Ciolos.

Ca sa intelegem insa mai bine, "curentii din jurul nostru" se opun constituirii unui stat federal european. In clipa imediat urmatoare Brexit-ului, se crease impresia ca opozitia fata de federalizarea continentului a fost inlaturata, dar iata ca ea s-a reconstituit la est, manifestand totodata simpatie fata de disidenta britanica.

Nu e de mirare ca cercurile federaliste de la Bucuresti s-au aratat dintr-o data extrem de suspicioase fata de participarea ministrului de Externe Teodor Melescanu, alaturi de tarile V4, Slovenia si Croatia, la o reuniune informala initiata la Londra de ministrul de Externe britanic, Boris Johnson.

Dupa toate aparentele, reuniunea a vizat definirea unor pozitii mai clare fata de intentiile mai mult sau mai putin explicite ale Frantei si Germaniei de a intemeia o structura militara autonoma fata de NATO, dar a fost vadit, pe de alta parte, ca tarile invitate sunt exact acelea pe care premierul Ungariei le numise in planurile sale de cooperare regionala. In plus, alegerile din Austria favorizeaza constituirea unui bloc politic exact cu tarile de mai sus, pe conturul vechiului Imperiu Austro-Ungar, care ar putea reprezenta o contrapondere majora fata de blocul occidental.

Surprinzator pentru toti cei care am asistat cu ochii larg deschisi la evenimentele din ultimele trei decenii este ca Romania pare nevoita sa intre intr-un joc nou de geopolitica europeana, unul care aminteste demarcatii dintr-un trecut mai indepartat.

Autor: Horatiu Pepine

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Romania Visegrad, #Teodor Melescanu Visegrad, #Dacian Ciolos Visegrad , #Ungaria