Strabismul Budapestei

Autor: Cristian Diaconescu , profesor de drept international
Marti, 01 Martie 2016, ora 18:11
13200 citiri

"Nu ascultati ceea ce spunem, priviti la ceea ce facem" este raspunsul standard al diplomatiei ungare atunci cand Ungaria devine tinta (foarte des) a criticilor privind politicile publice pe care le practica.

Strategic, Ungaria joaca aparent la "doua capete". Ministrii de Externe si ai Apararii reprezinta orientarea Euro-Atlantica, in timp ce Oficiul Prim-Ministrului se concentreaza pe imbunatatirea relatiilor cu Rusia.

In acest moment extrem de complicat pentru intreaga Europa, domnul Orban se face, deloc intamplator, purtatorul de mesaj al intentiilor destabilizatoare venite de la Est. Devenit nefrecventabil in marile cancelarii, domnul Victor Orban se concentreaza pe regiune si pe singura tema care i-a ramas aproape "Ungaria Mare".

Din 2014, peste 400 de diplomati din Ministerul Afacerilor Externe ungar au fost concediati si 60 de sefi de misiune au fost rechemati. Astazi, Ungaria nu mai are o elita a diplomatiei cat de cat capabila sa se opuna politicii pro-ruse impuse de prim-ministrul Victor Orban.

Dl. Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe, este responsabil, personal, de promovarea unei politici active pro-Rusia numita "Eastern Opening".

Inainte de-a avea o problema privind dialogul Romaniei cu SUA, domnul Orban ar trebui sa clarifice situatia acelor oficiali ungari de inalt nivel care au interdictie de calatorie in SUA sau dosarul problematic privind democratia, drepturile omului, anti-semitismul si combaterea coruptiei la nivel inalt, teme care revin sistematic in dialogul Ungariei cu Occidentul.

Pana in 2010 niciun partid ungar important - nici chiar socialistii - nu a promovat o politica activa pro-rusa. Primul partid penetrat de influenta rusa a fost Jobbik-ul. Linia politicii extreme promovate de acest partid, precum si mandatul europarlamentarului Bela Kovacs, suspectat a fi agent KGB, confirma aceasta influenta, ca de altfel si majoritatea partidelor de extrema dreapta din UE.

Si, astfel, iata ca retorica folosita de Federatia Rusa in criza ucraineana are sustinatori si promotori chiar intre statele euro-atlantice.

Evident ca marimea conteaza, dar Budapesta incearca sa evite aceasta dilema atat timp cat piata politica interna este multumita.

Sigur ca astfel de afirmatii nu merita un raspuns oficial, dar sustinerea izolarii liderului de la Budapesta nu ar fi o varianta de neglijat.

Enervarea domnului Orban pe Romania nu este intamplatoare. Continuarea eforturilor Justitiei de a bloca folosirea resurselor Romaniei in afaceri unidirectionate spre Budapesta va reprezenta o permanenta sursa de iritare pentru politicienii ungari.

Pentru ca aceasta este cea mai sensibila problema, nu-i asa, domnule Orban?

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.Citeste si:
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, decorat de Maia Sandu pentru susținera integrării europene a Republicii Moldova
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, decorat de Maia Sandu pentru susținera integrării europene a Republicii Moldova
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a conferit eurodeputatului Siegfried Mureșan „Ordinul de Onoare”, în semn de apreciere pentru susținerea obiectivului Republicii Moldova de...
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Invitat de jurnalistul Cătălin Striblea la Europa FM, la o ediție specială de 1 Decembrie, scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu a avut câteva remarci dure la adresa lui Klaus Iohannis,...