Teldrum-ul lui Viktor Orban

Autor: Petrisor Peiu - analist
Duminica, 04 Martie 2018, ora 17:37
23591 citiri

Se vorbeste mult, in ultimele zile despre DNA si despre seful acestei structuri; de la vladica pana la opinca, toata lumea are o opinie despre cat de bine sau de rau ne este cu aceasta DNA.

Ei bine, eu nu o sa va plictisesc cu propria mea parere despre acest subiect, ci o sa va spun o poveste despre o tara unde nu exista un parchet anti-coruptie si unde Teldrum-ul local a capatat o reputatie internationala de necontestat, dar nedorita. Poate astfel vom intelege unde ar fi putut sa se afle astazi si Romania.

Lorinc Meszaros este un umil instalator ajuns primar in satul sau natal, Felcsut (adica Csut-ul de Sus); Felcsut are mai putin de 1.700 de locuitori si se situeaza in judetul Fejer din centrul Ungariei. Acest mic sat are privilegiul de a fi localitatea maghiara cu cei mai bogati locuitori (depasind districtele 2 si 12 din Budapesta, polul bogatiei unguresti de pana atunci), statut dobandit in 2009, dupa ce in 2008 era abia pe locul 336 in tara. Ca atare, cei 1.700 de locuitori se bucura de un stadion ultramodern (Pancho Arena) cu 3.900 de locuri si de o cale ferata speciala ingusta (ecartament de 760 mm) care ii conecteaza de restul lumii, printr-o legatura de 6 km la magistrala Bicske-Szekesfehervar.

Calea ferata a fost finantata de Uniunea Europeana, pe un plan de trafic care prevedea 2.500 de calatori zilnic (la o populatie de nici 1.700 de locuitori!). In realitate sunt cam 2-3 calatori zilnic. Micutul instalator ungur este actionar, se pare, la peste 200 de societati (sursa aici), considerandu-se un Zuckerberg al Ungariei.

Intre 2010 si 2017, 9 dintre firmele lui Meszaros au castigat 97 de contracte publice (jumatate dintre ele in urma unor licitatii in care nu au avut competitie), in valoare totala de 1,56 miliarde Euro (dintre care 83% provenind din fonduri structurale europene). Nici n-a inceput bine anul si una dintre firmele lui (Meszaros & Meszaros Kft) a mai castigat doua noi contracte: un drum de 15.7 km intre Szazhalombatta si Ercsi, (49 miliarde forinti, adica peste 150 milioane Euro) si (in consortiu de aceasta data) un depozit de deseuri la Ozd in valoare de doar 5 miliarde forinti (doar 15 milioane Euro).

Meszaros este al cincilea cel mai bogat ungur si influenta sa asupra afacerilor din tara vecina este atat de mare incat o companie, Konzum Nyrt, la care el a cumparat numai 20% din actiuni, a avut cea mai mare crestere (500%) intr-un an la bursa de la Budapesta! De asemenea, copiii sai au infiintat o firma (Fejer-B.A.L. Zrt.) in 2015, iar anul urmator aceasta are deja un contract de a construi noul sediu al Universitatii de Educatie Fizica.

Ei bine, fabuloasa cariera a instalatorului cel istet este, coincidenta, legata de ascensiunea politica a prietenului sau din copilarie, cel mai cunoscut si recunoscut ungur nascut in minusculul Felcsut, Viktor Orban, cel al carui interpus ("stroman" in ungureste) este banuit a fi Meszaros.

Omul nu a fost un geniu al afacerilor dintotdeauna. La inceputul anilor 90, si-a infiintat o mica firma de instalatii din care si-a castigat un trai modest, pana in 2007, cand plapanda sa firmulita (in care era de altfel, singurul angajat) a ajuns aproape de faliment. Atunci, prietenul din copilarie, Viktor Orban, l-a numit presedintele unei fundatii: "Puskas Ferenc Labdarugo Akademia", care poarta numele celui mai respectat fotbalist ungur. Echipa pe care aceasta fundatie o intretine joaca pe modernul stadion Pancho Arena, construit chiar vis-a-vis de casa de vacanta a premierului Orban. Si brusc, in calitate de presedinte al unei fundatii fotbalistice, Meszaros a devenit un guru al afacerilor.

In anul in care Orban a devenit prim ministru pentru a doua oara (2010), firma de constructii proaspat infiintata de Meszaros (Meszaros & Meszaros Kft) a avut o cifra de afaceri de numai 850.000 forinti (cam 3.000 Euro), pentru ca in 2015 sa ajunga deja la 20 miliarde forinti (aproape 70 milioane Euro). Pe aceste baze, prietenul din copilarie al premierului si-a creat un mic imperiu, care include o firma cu profil agricol, Buzakalasz, o firma de distributie auto, o crama din regiunea Tokaj, reteaua hoteliera Hunguest.

De asemenea, firmele controlate de Meszaros au obtinut licenta de a vinde tigari in 19 magazine Auchan (in Ungaria, regimul Orban a impus in 2013 monopolul statului pe vanzarea de tutun). In crescendo, in 2016, patru dintre firmele imperiului, Meszaros & Meszaros, R-Ford, Fejer B.A.L. si Vivienviz, au castigat contracte publice (din fonduri europene) in suma de 225 miliarde forinti (721 milioane euro), conform presei maghiare.

Averea lui Meszaros a crescut incredibil de repede in cel de-al treilea mandat Orban: in 2017 a ajuns al cincilea cel mai bogat ungur (383 milioane Euro), dupa ce, doar cu un an inainte, era pe locul 31 cu numai 76 milioane Euro, iar in 2015 detinea active de numai 26 milioane Euro.

O astfel de avere obliga si, in decembrie 2015, familia Meszaros a castigat o licitatie pentru achizitionarea a 1.400 hectare teren arabil (langa Felcsut) de la stat. In anul urmator, familia respectiva achizitioneaza, in octombrie 2016, Mediaworks Hungary (o retea care cuprinde 12 din cele 19 publicatii regionale din tara) de la Vienna Capital Partners, aceeasi companie care a vandut Banca de Economii in 2013 in Republica Moldova unui grup de companii off-shore controlate de catre omul de afaceri Ilan Shor. Cumparatorul presei maghiare locale este tot un off-shore, Opimus Press, controlat de catre Meszaros. La acest mic imperiu de presa se adauga, o luna mai tarziu, si postul de televiziune Echo TV, afisat pro-guvernamental, un fel de Antena 3 maghiara.

Orbit de succesul incredibil al omului sau de paie, "stroman" Meszaros, Orban s-a gandit, ca un tata de familie responsabil ce este, sa extinda modelul imbogatirii peste noapte la fiica sa favorita, Rahel. Astfel incat sotul acesteia din urma, tanarul de nici 32 de ani Istvan Tiborcz, devine peste noapte un expert in arta castigarii contractelor publice.

Foto: Author: Christopher Adam, Kanadai Magyar Hirlap

Tiborcz face parte dintr-o familie apropiata de familia Orban, din acelasi judet Fejer, unde, inca din 2012, a castigat mai multe licitatii pentru achizitia de terenuri agricole de la stat; dupa nunta cu Rahel Orban, cifra de afaceri a firmei ginerului premierului, Elios Inovativ Zrt, creste intr-un an de 80 de ori, iar profitul de 50 de ori!

Cum s-a dezvoltat Elios asa de rapid? Simplu: a primit un contract sa furnizeze panouri solare pentru Universitatea din Szeged imediat dupa casatoria sa inspirata, a luat panourile de la un sub-contractor, le-a livrat universitatii si nu si-a mai platit furnizorul nici pana astazi! Firma detinuta de Tiborcz, Elios Inovativ Zrt, a castigat, intre 2011 si 2015 (an in care Tiborcz isi vinde actiunile detinute la aceasta firma) un numar de 35 de contracte de realizare a iluminatului public pentru un numar similar de orase cu primari de la partidul socrului, FIDESZ.

Cel putin 17 dintre aceste contracte sunt castigate in maniera identica: toate cele trei oferte depuse sunt scrise la acelasi computer, de catre aceeasi persoana, Endre Hamar, propietar al firmei de consultanta Sistrade Kft si de Ivett Mancz, angajata la Elios; ofertele depuse erau astfel realizate incat celelalte doua firme concurente cu Elios aveau preturi finale cu fix 5%, respectiv 7% mai mari decat oferta depusa de catre firma lui Tiborcz.

Mai mult, ofertele depuse erau mincinoase, in sensul in care includeau oferte de unitati luminoase cu LED-uri, produse de Tungsram-Schreder, garantate de Elios pentru 100.000 ore de functionare, desi producatorul le garanteaza numai pentru 60-80.000 ore functionare. Si pentru ca totul sa fie o infractiune totala, platile pentru aceste sisteme erau facute de catre fondul de cofinantare al guvernului de la Budapesta, administrat de catre Lazar Janos, seful de cabinet al premierului (si primar, pe atunci, in prima localitate care a oferit ginerelui premierului un astfel de contract) si partener de afaceri al lui Endre Hamar!

Situatiile de plati erau apoi trimise spre decontare catre Comisia Europeana, care efectua platile catre Ungaria. Numai ca anul trecut in decembrie s-a facut public raportul OLAF (organismul european antifrauda) care semnaleaza toate aceste nereguli, iar Ungaria este obligata sa returneze Comisiei suma de 43 milioane Euro.

Dupa ce a crezut ca-si sterge urmele prin vanzarea participatiei la Elios, tanarul si talentatul ginere a continuat sa se imbogateasca achizitionand, prin noua sa firma, Longoria Holding Zrt, un proiect imobiliar in simbolicul orasel Visegrad, un proiect de hotel de lux din Budapesta, portul Keszthely de pe malul lacului Balaton si un castel celebru din orasul Tura, detinut de catre baronul Zsigmond Schossberger; castelul respectiv a fost scos imediat din circuitul turistic de catre noul "baron" al imobiliarelor, Istvan Tiborcz.

Evident ca Peter Polt, procurorul general al Ungariei, si fost parlamentar FIDESZ (un fel de Florin Iordache ajuns la varful procuraturii) nici nu a auzit despre aceste cazuri si nici nu a considerat necesar "sa fie informat".

Cat despre Uniunea Europeana, aceasta a aflat din ziare de matrapazlacurile "burgheziei nationale maghiare" abia dupa ce a platit multe miliarde de euro pentru acest lux!

Instalatorul minune din Felcsut si ginerele-nabab au inflacarat, fara doar si poate, imaginatia multor lideri de pe la noi, care poate si-ar fi dorit un parcurs similar pentru reputata companie teleormaneana Teldrum; din fericire, la noi, Teldrum a ramas o companie pe care procurorii o ancheteaza, iar Petre Pitis nu a ajuns in topul Forbes, ci pe holurile DNA...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
USR Iași se află din nou în mijlocul unor tensiuni majore după ce trei membri au anunțat deja că vor să candideze pentru primărie în timp ce unii cer inclusiv dizolvarea conducerii....
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...