Ungaria a sesizat Consiliul Europei in cazul cimitirului din Valea Uzului

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 22:05
5274 citiri
Ungaria a sesizat Consiliul Europei in cazul cimitirului din Valea Uzului
Foto: Facebook / Alexandru Cumpanasu

Ungaria s-a adresat Comitetului de Ministri al Consiliului Europei si a solicitat intocmirea unui raport in cazul Cimitirului din Valea Uzului, relateaza agentia ungara de presa MTI.

Attila Tilki, membru al delegatiei Ungariei in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), aflat la Strasbourg, la sesiunea de toamna a adunarii, a declarat, marti, pentru MTI, ca Ungaria se asteapta de la Comitetul de Ministri sa stabileasca, printr-un punct de vedere unitar, faptul ca Primaria Darmanesti si-a depasit atributiile si a construit cruci de beton peste mormintele unor soldati maghiari.

"Speram ca printr-o atitudine luata de catre Comitetul de Ministri sa poata fi prevenite situatiile similare oriunde altundeva pe teritoriul Uniunii Europene", a spus Tilki.

Potrivit acestuia, peste tot in Europa sunt cimitire militare, unde se odihnesc pe vecie soldatii altor state.

"Daca nu actionam destul de ferm in cazul Cimitirului Militar din Valea Uzului, fortele nationaliste pot fi incurajate si pot aparea insulte similare si in cimitirele militare din alte parti si, prin ele, si la adresa comunitatilor locale de minoritati", a subliniat acesta.

Tilki a mai adaugat ca Ungaria spera, in baza unei declaratii unitare a Comitetului de Ministri, si in readucerea cimitirului la stadiul initial.

Cimitirul Militar din Valea Uzului a ajuns in atentia publica dupa ce, in primavara acestui an, Primaria Darmanesti a delimitat o parcela romaneasca, partial peste mormintele nemarcate ale unor militari maghiari, pe care a ridicat cincizeci de cruci de beton in memoria unor soldati romani necunoscuti si un monument in forma de cruce celtica - simbolul membrilor Garzii de Fier romane, noteaza agentia ungara de presa.

In iunie, cateva mii de romani au fortat cordonul de jandarmi si au patruns in cimitir pentru a participa la slujba de sfintire ortodoxa a parcelei romanesti. Crucile romanilor fusesera invelite in saci negri (foto).

#Ungaria Consiliul Europei Valea Uzului, #cimitir Valea Uzului , #Ungaria