Ungaria nu mai este o democratie, dupa 10 ani cu Viktor Orban - raport Freedom House

Miercuri, 06 Mai 2020, ora 21:51
7354 citiri
Ungaria nu mai este o democratie, dupa 10 ani cu Viktor Orban - raport Freedom House
Foto: Facebook / Orban Viktor

Ungaria "nu mai poate fi considerata o democratie", dupa cei zece ani de exercitare a puterii de catre premierul Viktor Orban, conchide ONG-ul american Freedom House intr-un raport in care subliniaza ca nu a observat niciodata un "declin atat de precipitat" in acest domeniu, relateaza AFP.

Potrivit organizatiei, aceasta tara - membra a Uniunii Europene (UE) din 2004 - trebuie sa fie considerata drept "un regim hibrid (...) intr-o zona gri intre democratii si autocratii complete".

Ungaria este singura tara membra UE aflata in aceasta categorie - in care figureaza de asemenea Ucraina si Georgia.

Raportul anual intocmit de Freedom House vizeaza 29 de tari foste comuniste din fosta "sfera de influenta" sovietica.

In 2005, Ungaria facea parte din "democratiile consolidate".

Guvernul lui Viktor Orban a "renuntat la orice pretentie de a respecta institutiile democratice", considera ONG-ul, care promoveaza libertatile omului si al carei donator principal este Guvernul Statelor Unite.

Fostul disident comunist - care a guvernat pentru prima data tara la sfarsitul anilor '90 - Viktor Orban a revenit la putere in primavara lui 2010, a consolidat acapararea partidului sau Fidesz asupra tuturor institutiilor tarii si a erodat libertatile. Aceste reforme au condus la multiple disensiuni cu partenerii sai europeni.

In zece ani, liderul suveranist a "centralizat" deciziile, denunta Freedom House.

Guvernul sau a "dezechilibrat in favoarea sa sistemul electoral, a preluat controlul asupra celei mai mari parti a presei si a hartuit societatea civila intr-un mod posibil critic", denunta ONG-ul.

Dupa a treia sa alegere la rand, in 2019, Viktor Orban si-a "consolidat puterea extinzandu-si controlul asupra educatiei si culturii", continua Freedom House.

Potrivit ONG-ului, adoptarea recenta a unei stari de urgenta pe termen nelimitat - care-i permite sa guvernerze prin decret - in cadrul masurilor de lupta impotriva noului coronavirus, a "scos in evidenta caracterul nedemocratic al regimului sau".

Un purtator de cuvant al Guvernului ungar a respins miercuri, la Budapesta, aceste concluzii si a prezentat Freedom House drept o "figura de cinste" a "retelei Soros".

Ungaria acuza cu regularitate activitatea filantropica a miliardarului american George Soros de alimentarea unui complot international impotriva sa.

In Europa Centrala si de Est si in Asia centrala, ONG-ul observa, in mod general, o "stupefianta rasturnare a democratiei".

ONG-ul evoca o "capturare a statului tot mai importanta, abuzuri de putere si strategii ale omului puternic" in Balcani, dar si reforme judiciare pe care le denunta drept liberticide in Polonia.

Serbia si Muntenegrul sunt, pentru prima oara, retrogradate si incluse in prezent in categoria "regimurilor hibride".

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#Orban Viktor democratie, #democratie Ungaria , #Ungaria