Ungaria planuieste interzicerea avortului si impozitarea persoanelor necasatorite?

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 11:29
2766 citiri
Ungaria planuieste interzicerea avortului si impozitarea persoanelor necasatorite?

Una din angoasele actualei puteri de la Budapesta este declinul demografic, natiunea ungara scazand pentru prima data la sub zece milioane de locuitori.

Mai mult, liderii partidului Fidesz se tem de un proces de disparitie naturala a natiunii maghiare, pe fondul natalitatii scazute. La Budapesta, continua seria masurilor bombastice cu mare impact emotional si mediatic.

Potrivit The Wall Street Journal, Ungaria se pregateste sa renunte la unele libertati, legate de dreptul femeilor de a decide daca doresc sa pastreze o sarcina sau nu.

Astfel, aflam ca viata trebuie sa fie protejata din momentul conceptiei, prevede proiectul noii Constitutii a Ungariei, prevedere prin care se intentioneaza o interdictie totala a avortului, dupa mai multe decenii de legi liberale.

Papa Benedict al XVI-lea a sugerat la inceputul lunii decembrie ambasadorului Ungariei pe langa Sfantul Scaun: "este de dorit ca noua Constitutie a Ungariei sa fie inspirata de valorile crestine, in special in ceea ce priveste casatoria, familia si protectia vietii."

Dorinta Suveranului Pontif este reflectata in proiectul noii Constitutii promovata de partidul Fidesz, care promoveaza casatoria ca o modalitate naturala de comuniune intre barbat si femeie.

Proiectul, care intre altele va irita pe militantii pentru libertatea femeilor si in favoarea casatoriilor gay, ar putea fi interpretat ca un raspuns la declinul populatiei tarii, care ameninta stabilitatea sistemului public de pensii.

Sistemul public de pensii

Incepand cu luna noiembrie, cetatenii maghiari s-au intors la sistemul de contributii in sistem "pay-as-you-go" catre sistemul de pensii de stat.

Ca si in alte parti ale lumii dezvoltate, populatia Ungariei este marcata de imbatranire, fapt ce creeaza un dezechilibru serios al sistemului de pensii.

O preocupare presanta a partidului premierului Viktor Orban este reducerea deficitului bugetar, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene, care, impreuna cu Fondul Monetar International, au salvat Ungaria de la faliment in 2008.

Pe termen lung, sistemul actual de pensii nu este viabil, fara o crestere a natalitatii, care ar permite contributii suplimentare in sistemul actual de pensii.

Prin modificarile propuse Constitutiei, partidul de guvernamant FIDESZ conteaza pe o repetare a valului de nasteri din perioada 1950-1956, prin programul Ministrului Sanatatii de atunci, Anna Ratko, care a interzis avortul si a impozitat celibatul.

Generatiile din acea perioada au fost supranumite generatiile Ratko, similar cu generatiile anilor '80 din Romania comunista.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#interzicere avort Ungaria, #noua Constitutie Ungaria, #populatie imbatranita Ungaria , #Ungaria