Ungaria si-a resetat politica externa si joaca la doua capete - analisti romani

Sambata, 21 Februarie 2015, ora 16:39

   

Ungaria si-a resetat politica externa si joaca la doua capete - analisti romani
Ungaria este statul membru NATO care si-a resetat politica externa si joaca la doua capete prin parteneriatul cu Rusia, punand in primejdie proiectul european.

Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii publice "Puntea Moscova - Budapesta peste Ucraina si Romania", organizata saptamana aceasta de Fundatia Universitara a Marii Negre (FUMN) sub egida Academiei Romane.

Dan Dungaciu, presedintele Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) si al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN), a precizat in debutul discutiilor ca dezbaterea este dedicata unui parteneriat "foarte interesant" intre Ungaria si Rusia.

"Avem o vizita la Budapesta, prima pe care presedintele Putin o face dupa conflictul din Ucraina si evenimentele ce s-au petrecut in Crimeea. Este prima sa vizita intr-un stat european, intr-un stat euroatlantic.

O vizita care a fost intampinata nu cu proteste masive, la care s-ar fi asteptat unii. Mai multi unguri au iesit in strada pentru taxa legata de Internet decat pentru vizita legata de presedintele Putin la Budapesta si acesta poate fi un subiect in sine de dezbatere", a comentat prof. Dan Dungaciu.Miting de protest la Budapesta fata de vizita lui Vladimir Putin: "Putin, nu! Europa, da!"

Vladimir Putin, asteptat cu proteste si cinci documente de semnat la Budapesta (Video)

Acesta a subliniat faptul ca "Ungaria este un stat NATO pe care nu e preconizat sa se construiasca baze NATO, dar care, daca, Doamne fereste, art 5 al tratatului va fi activat, va fi capabil sa si-l asume".

"Un stat NATO care are, se spune, o relatie rece cu Statele Unite ale Americii, desi recent a fost numit un ambasador american la Budapesta, si la Chisinau, Romania fiind inca intr-o asteptare vibranta si constructiva", a adaugat Dan Dungaciu.

In ceea ce priveste relatia Ungariei cu Bruxelles-ul, "Ungaria merge pe ideea ca Rusia nu este opusul Europei si ca Rusia trebuie sa fie un partener al Europei, Ungaria jucand din punctul acesta de vedere rolul unui soi de punte, aflata de data aceasta in spatiul euroatlantic".

"Nu mai e vorba de Ucraina, nu mai este vorba de Republica Moldova (anume de Republica Moldova a presedintelui Voronin sau de Ucraina lui Ianukovici), ci de un stat euroatlantic care joaca la doua capete. Cu ce consecinte, urmeaza sa vedem.

Tot la nivel european, ar merita sa punem in discutie acest parteneriat care se construieste intre Ungaria si state precum Franta, care nu o spun explicit, dar care practica un discurs antioccidental foarte evident, in sensul in care Europa e obosita si nu mai este in stare sa faca fata cerintelor cetatenilor, care vor altceva.

Din punctul acesta de vedere, daca se va merge pe aceasta directie, este clar ca proiectul european este pus in primejdie. Proiectul european nu este pus in primejdie de cativa romani sau bulgari care pleaca in Marea Britanie, ci de astfel de viziuni care vor fi extrem de greu de gestionat in anii care vin, daca vor capata consistenta politica la nivel continental" a mai declarat presedintele FUMN, Dan Dungaciu.

Pe de alta parte, acesta a remarcat faptul ca Rusia duce o politica energetica prin care Ungaria devine "o poarta de intrare a intereselor rusesti in orice dezbatere legata de energie pe continentul european".

Putin, vizita in Budapesta: A semnat mai multe acorduri, inclusiv in domeniul gazelor

Gazele lui Putin incalzesc Budapesta: Orban, de partea Rusiei

De asemenea, Dan Dungaciu a vorbit si despre faptul ca "orice relatie intre Budapesta si Moscova atinge, de fiecare data statutul Republicii Moldova".

"E o chestiune veche, nu tine de domnul Orban, tine de un mod de a face politica la Budapesta, care a fost constant si pe vremea socialistilor (...)

Republica Moldova trebuie sa ne vina in minte de fiecare data cand relatiile dintre Moscova si Budapesta devin tot mai stranse", a mai atentionat Dan Dungaciu.

Cristian Diaconescu: Lipsesc proiectele regionale

La randul sau, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al Romaniei si fost consilier prezidential, a vorbit despre faptul ca, din pacate, in zona in care se afla Romania nu se desfasoarea si proiecte regionale.

"In afara de aliantele UE, respectiv NATO, lipsesc proiectele regionale. Proiectele care ar putea sa functioneze astazi, Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra si Parteneriatul Oriental, se dovedesc ineficiente din foarte multe motive, practic, imputabile cam tuturor.

Marile puteri care sunt partenere cu Romania invoca in discutiile neoficiale (sau necunoscute public) aceasta inapetenta a statelor din regiune nu neaparat de a rezolva toate problemele regiunii, dar macar de a arata prin solidaritate ca sunt constiente de ce se intampla", a declarat Cristian Diaconescu, remarcand faptul ca Parteneriatul Estic din 2009 a fost folosit de cele 6 state carora li se adresa doar pentru a-si construi relatii bilaterale cu Uniunea Europeana.

Conflictul din Ucraina s-ar putea extinde? Ce state s-ar afla in vizorul lui Putin

In ceea ce priveste Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra, Cristian Diaconescu a afirmat ca are un potential "enorm".

"Exista acolo, latent, variante de exprimare si de proiecte economice formidabile. Are insa o dificultate, in opinia mea: un vot ponderal (primele 4 state conteaza la vot cat toate celelalte).

Ei refuza sub orice motiv includerea in dialogul politic a temelor pe care ei le considera a fi de securitate, cum ar fi traficul de fiinte umane sau problema minoritatilor in bazinul Marii Negre.

Presedintia Federatiei Ruse a spus asta foarte clar. Ce interesant ar fi sa discuti despre traficul de fiinte umane intre Azerbdjan si Armenia, de exemplu!", a declarat Cristian Diaconescu.

Totodata, fostul ministru de Externe a subliniat faptul ca relatiile bilaterale "reprezinta expresia acestei lipse de cooperare regionala", iar in ceea ce priveste Ungaria, a remarcat faptul ca partenerii nostri occidentali "inteleg cu greu" faptul ca guvernele au agende care arata clar "seriozitate sau neseriozitate".

"La un moment dat au existat excese antisemite sau categoric extremiste in Ungaria, care contraveneau fundamental structurii de drepturi si obligatii in interiorul celorlalte organizatii din care aceasta tara facea parte si cu toate acestea nu a intervenit nimeni", a dat exemplu Cristian Diaconescu.

Gen. Degeratu: Rusia ar putea lovi Romania, ca sa puna la indoiala capacitatea de reactie a NATO

In ceea ce priveste problematica energiei, acesta a remarcat ca "in 2008-2009, cand a aparut problema energiei, au avut multi europeni o atitudine cat se poate de hotarata in a cere solidaritate", dar "lasand la o parte cazurile individuale, si in marile capitale discursurile au ramas discursuri, nu s-a intamplat nimic de natura fundamentala".

In context, fostul ministru de Externe a remarcat, printre altele, faptul ca desi ocupa o pozitie favorabila, "Romania e ocolita de conductele energetice aproape neverosimil", iar in ceea ce priveste conducta Nabucco, "la un moment dat, ea nu mai era sustinuta decat de Romania si SUA", ajungandu-se, "cu sprijinul Greciei", la o varianta care nici astazi nu este fezabila.

Romania, in razboi informational si hartuita de avioane militare rusesti Interviu cu Iulian Fota

Iulian Chifu: Ungaria si-a resetat politica externa pe noi coordonate - Germania si Rusia

Iulian Chifu, fost consilier prezidential, in prezent profesor la SNSPA a afirmat ca fostul "purtator de drapel" al unui partid liberal Viktor Orban propune astazi "o abordare noua: democratia iliberala".

"Ideea este ca un stat autoritar este mult mai eficient, nu mai e nevoie sa treci prin atatea institutii si sa obtii atatea voturi pentru a lua decizii relevante pentru poporul tau.

In consecinta, dl. Orban ne-a spus ca democratia poate functiona si fara criterii liberale (...) Cheia de lectura pentru formula actualei colaborari ruso-ungare ar trebui sa fie si in acest tip de abordare", a declarat Iulian Chifu.

Acesta a reamintit ca Viktor Orban si Vladimir Putin sunt membri ai Clubului de la Valdai.

"Ungaria si-a resetat abordarea de politica externa, si si-a resetat-o pe noi coordonate, in care relatia sa privilegiata este in raport cu Germania si Rusia", a mai declarat Iulian Chifu.

In opinia sa, putem vorbi din ce in ce mai mult de "o anumita amenintare a unei internationale revizioniste".

"Ce altceva am putea sa gandim cand avem un stat revizionist asumat, Federatia Rusa, care a anexat un teritoriu al unui stat vecin, a aruncat in aer aranjamentele de securitate europene, si de partea cealalta un stat, Ungaria, care inca isi gestioneaza un fel de sindrom post-imperial, la 100 de ani distanta (...)? Singurul stat care inca boleste dupa o asemenea preocupare este Federatia Rusa, care inca nu si-a rezolvat sindromul post-imperial.

In acest context, vizita dl Putin la Budapesta nu poate fi scoasa din interpretari de tipul 'brese in unitatea Europei'", a mai declarat Iulian Chifu.

In ceea ce priveste domeniul energiei, acesta a remarcat ca invitatia adresata de specialistilor unguri de a se pregati la Moscova, spunand ca un asemenea acord nu s-a mai vazut "cam din perioada sovietica timpurie".

In opinia sa, urmeaza sa vedem, "daca nu direct, asumat, sigur in spatele usilor inchise", cat va putea plati Federatia Rusa.

"In momentul in care Federatia Rusa nu isi mai poate sustine creditul, nu mai poate sustine avantaje, pragmatismul se va manifesta si intr-o alta directie", a anticipat Iulian Chifu.

Intreaga dezbatere poate fi urmarite pe site-ul privesc.eu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9382 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
GoldenRule
rank 4
Romania trebuie sa-si cultive jucatorii
Atat pe cei politici, cat si pe cei economici.
Cei politici trebuie sa identifice interesele vitale (economice si militare) nationale, iar cei economici trebuie sa foloseasca parghiile care li se pun la dispozitie ca sa le puna in aplicare.
Fara o urmarire pe termen lung a intereselor nationale, vocea Romaniei nu va fi auzita sau bagata in seama, iar rezultatul va fi o miscare de ping-pong rezultata din ciocnirea intereselor altor tari.
UE este o constructie maleabila, care are actiunile modelate in baza intereselor jucatorilor mari.
Romania poate sa ajunga mai bine doar identificand care interese mari pot ajuta intereselor nationale.
Subiecte colaterale celor vitale - economice sau militare - sunt bune si importante atat timp cat interesele vitale nu sunt afectate.
Europarlamentarii trebui sa-si dea seama ca rolul lor nu este de actor pe scena de la Bruxelles (gen M. Diaconu care a vanat doar pensia), ci de negociatori ai intereselor nationale (prin prisma partidului lor, daca prefera).
arsul
rank 2
jucatorii economici si politici sunt la studii la jilava
au jucat de 25 de ani si acum au intrat la studii sa invete cum se joaca corect .romanii aia de care vorti dv ii mai gasiti doar in romanele copilariei,ei nu mai exista ei au fost omorati de tehnica postcomunista ...iar cat apuci si fugi,dai cu banul si scapi
GoldenRule
rank 4
ideea este ca doar prin jucatorii
proprii poate o tara sa prospere. Nu poate astepta nimic de la cei internationali - fiecare tara isi vede de ale ei.
Mai mult, cu cateva exceptii (referendumul de separare a Norvegiei de Suedia ar fi una), majoritatea statelor lumii nu au relatii stralucite cu vecinii, asa ca Romania nu este un caz izolat in negocierea permanenta cu vecinii. Orice situatie istorica este tranzitorie - nimic nu este definitiv. Iar Romania trebuie sa fie tot timpul 'in garda' si gata sa-si renegocieze pozitiile in functie de schimbarea ponderii intereselor pe plan international.
Asa zisii 'Jucatori' de la Jilava nu sunt singurii care pot reprezenta interesele tarii. Nu pare o pierdere prea mare nici faptul ca acum nu mai sunt jucatori dupa modul cum au reprezentat tara.
florika
rank 5
doua jigodii mongoloide
S-a negociat, cu siguranta, anexarea Transylvaniei la Hungaria. Asta e grija bozgorilor si bomboana pe care le-a servit-o Putin la intrunirea de la Budapesta.
MacGigi
rank 5
Ungaria isi lamineaza creditul european.
Nu ma bucur, dar nici trist nu sunt. Ma dezamagesc. Credeam ca sint civiliazati. Ma insel...
Sa doarma asa cum isi astern.
Iredentismul lor nu are valoare in Romania!
marin123
rank 5
Atat in Ungaria cat si in Rusia predomina iredentismul acerb,
Sa nu ne miram de ce Viktor Orban l-a primit la Budapesta cu atata dragoste si pretuire pe Vladimir Putin: Putin vrea sa refaca vechiul URSS, iar Orban vrea si el sa refaca Ungaria Mare. Shalom
Ramivi
rank 1
!!!
Hi Hi Hi ... sa vezi la urma ... cand ungurii se vor trezi cu pretentii teritoriale in rusia .. vor invoca faptul ca au trcut p'acolo cand au venit in campia panoniei !!! Rusi cred ca iau "facut" pe unguri, dar eu cred ca'i invers !!! :)))))
Rocky
rank 1
Ungaria?
Nu ințeleg unde este problema cu politica externă a ungariei?Este in ue și se achită de obligațiile pe care le are față de ue,in rest e stat independent așa că face ce crede că este mai in favoarea lui,este in NATO și aici se achită de obligațiile ce revin din acestă aliere,dar asta nu inseamnă că e nevoie să fie pupi-n curistă.Da este de partea germaniei,doar asta e normal odată ce in totdeauna așa au stat lucrurile.In totdeauna a știut ce vrea și și-a croit drumul ăn lume cum a crezut decuvință,cind a căștigat a știut să profite iar cind a pierdut a știu să sufere cu demnitate și să spere la mai bine.
dragos_66
rank 5
Cu chinta ,,sparta" e cam greu
Ungaria va fi in curand taxata de americani care devin din ce in ce mai nervosi din cauza ezitarilor europene.
Rocky
rank 1
chiar așa?
ce treabă au americanii cu ungurii,și de ce ar fi ungurii trași la răspundere pentru că europa azită?
DR.STRANGELOVE
rank 5
Nu ati inteles,
dansul spune ca Europa ezita. Ungaria nu ezita, Ungaria tradeaza.
iahim
rank 5
strangelove... in ce fel tradeaza Ungaria si pe
cine? Cumva pe NATO? Nu stiam ca regulamentul semnat la incorporarea in nato asimileaza indisciplina fatza de marele puteri drept o tradare... Si apoi... o tara aflata in nato nato trebuie sa se astepte la pedepse daca nu este de aceeasi parere cu unul din parteneri? Cum ar veni, acum fiindca sua nu e de acord cu ungaria... sua va trebui pedepsita de ungaria? Nu mi se pare drept!!!
In fine... initial vedeam nato ca o organizatie de aparare a suveranitatii, nu una de cedare a ei...
florescumihairo
rank 4
ungaria.......
ungaria a jucat de cand se stie la doua capete.......sau joaca dupa cum le este interesul.....
am astia sunt si ungurii....dar ca la c..ve..........banii inainte.
Capitala ungariei.....cine stie.......buda si pesta
dacicus05
rank 1
Tradarea ungureasca - vocatie nationala.
Au dovedit-o istoric,cu exceptia razboiului 2, cand fie n-au avut timp sa sara in alta barca, fie le-a placut politica nazista.
Dar ia ganditi-va: daca avea Romania pozitia ungurilor fata de Rusia, cum ne-ar fi tratat americanii si europenii ?! Pariaza careva ca nu am fi fost tratati ca niste otrepe ? Vedeti ca pe unguri nu-i cearta prea tare ? Fereasca Dumnezeu (singurul prieten al romanilor...), insa atat din parteaa ruso-ungurilor, cat si dintr-a "europenilor" ne putem trezi victima unui nou ribentropp-molotov. Istoriile se repeta, oamenii nu invata din propriile greseli.
Rocky
rank 1
oare cine
a trădat de cand există ca popor,nu romanii sunt care au trădat,toată istoria romanilor e o adevărată trădare,in schimb ungurii de fiecare dată au mers pană la capăt cu cel cu care au pornit la drum așa a fost și ca exemplu in cele două războaie mondiale cand au fost alături de germani pană la capăt,in schimb romanii au trădat
DR.STRANGELOVE
rank 5
Au ramas langa Hitler
pentru ca au gandire fascista, revizionista si antisemita. Din acelasi motiv se pregatesc si acum sa treaca langa Putin. Numai orbii nu vad ca superman il copiaza pe Hitler in toate cele.
Gigel Stietot
rank 2
istoria
..se vorbeste des despre "tradarea Romaniei" si "intorsul armelor" iar din pacate istoricii si politicienii romani nu si-au dat mere interes sa clarifice acest episod din intoria noastra. Dincolo de faptul ca am fost tarati in WWII prin pretentii teritorile a patru state cu o populatie de peste 300 de miloane impreuna fata in fata cu cei 20 milioane de romani la a cea ora... Romania a declarat la 23 Augus 1944 numai iesirea din raboi si nu intoarcerea armelor. Armatele Germaniei si acelorlanti aliati putind sa se retraga intergral si fara restrictii de pe teritoriul Romaniei fara. Deizia de razboi de ocupare si chiar de distrugere (mai bine zis radere) a Bucurestiului a urmat din partea Germaniei si a aliatiilor ei. Ca Romania s-a aparat si a a luptat mai apoi si in afara teritoriului este din punct de vedere militar strategic absolut normal. Trebuie vorbit de asta cat mai des si raspicat. Nu are sens sa ne formam nici un fel de sentimet de "vinovatie" pentru aceasta hotarare care a salvat tara de riscul de a devenii republica sovietica.
Mitul "tradarii" romanesti este cultivat de unguri, rusi si comunistii romani (ca instrument de a accepta popolatia supunerea fata de rusi din cauza "vinovatiiei" Romaniei ca un fel de reparatie).
Bataie de joc. trebui inchis cura fiecarui care raspandeste aceast neadevar.
Sa-l bata D-zeu pe nenorocitul de Iliescu care ne-a "ajutat" sa ratam unirea cu R. Moldova si celelalte teritorii din USSR in ´89-´90 atunci cand ar fi fost posibil.
Alzheimer
rank 5
"Federatia Rusa, care inca nu si-a rezolvat sindromul post-imperial"
Pai cum sa si-l rezolve? Rusia este si astazi un imperiu!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor