Universitatea lui Soros este fortata sa plece din Ungaria si se muta in Viena

Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 10:37
3306 citiri
Universitatea lui Soros este fortata sa plece din Ungaria si se muta in Viena
Foto: Facebook/CEU

Universitatea Central Europeana (CEU), finantata de investitorul si filantropul american de origine ungara George Soros, s-a plans joi ca este fortata de Guvernul de la Budapesta sa plece din Ungaria si a anuntat ca va deschide un campus pentru noii studenti la Viena, in cazul in care pana la 1 decembrie nu va primi garantii privind libertatea academica.

"Nu putem functiona legal in Ungaria ca institutie libera acreditata de SUA. Suntem fortati sa plecam dintr-o tara care ne-a fost camin timp de 26 de ani", a denuntat intr-o conferinta de presa presedintele si rectorul CEU, Michael Ignatieff, relateaza Reuters si MTI.

Intr-un comunicat al universitatii se subliniaza ca Guvernul Viktor Orban mentine incertitudinea in ce o priveste de peste un an, timp in care nu s-a putut ajunge la un acord oficial cu privire la statutul institutiei.

CEU precizeaza ca, daca problemele legate de statutul sau legal in Ungaria nu se rezolva pana la 1 decembrie, va deschide in 2019 un campus la Viena pentru a primi noi studenti, desi va incerca sa pastreze la Budapesta o parte cat mai mare din activitatile de cercetare si educatie.

Universitatea fondata la Budapesta de Soros la inceputul anilor '90 a anuntat in octombrie 2017 ca a incheiat un memorandum cu Bard College din New York pentru a desfasura acolo activitati educative, astfel incat sa se conformeze unei noi legi din Ungaria in baza careia institutiile academice finantate din strainatate trebuie sa indeplineasca exigenta de a avea un corespondent (sediu si programe de studiu) si in tara lor de origine.

Insa la sedinta de joi a CEU, prorectorul Enyedi Zsolt a indicat ca, prin intermediul Ambasadei SUA la Budapesta, au sosit semnale ca guvernul ungar nu este dispus sa semneze conventia internationala cu New Yorkul pentru ca memorandumul sa se poata concretiza.

Controversata lege privind institutiile academice cu finantare din strainatate a fost adoptata in aprilie anul trecut. Termenul initial mai scurt pana la care institutiile de invatamant straine trebuie sa i se adapteze a fost extins pana la 1 ianuarie 2019.

Legea a fost criticata de Comisia Europeana, care pe 4 octombrie anul trecut a trimis Ungariei un "aviz motivat", a doua etapa a procedurii de infringement lansate de Bruxelles contra unei alte legi adoptate de Budapesta, respectiv cea care impunea obligatii specifice anumitor categorii de ONG-uri si care, potrivit criticilor, il vizeaza tot pe George Soros.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Universitate Soros Ungaria Viena, #Universitate Soros mutat Viena , #Ungaria