Viktor Orban a pierdut super-majoritatea in Parlamentul Ungariei

Duminica, 22 Februarie 2015, ora 23:38
7225 citiri
Viktor Orban a pierdut super-majoritatea in Parlamentul Ungariei
Foto: nol.hu

Premierul conservator ungar, Viktor Orban, a pierdut duminica, in urma unor alegeri partiale, "super-majoritatea" parlamentara de care a dispus in ultimii patru ani, transmite AFP.

Candidatul din circumscriptia Veszprem (vest) sprijinit de opozitia de stanga a fost ales cu 43% din voturi, contra 34% pentru cel al partidului aflat la putere, Fidesz.

"Super-majoritatea" de doua treimi de care Viktor Orban a beneficiat dupa preluarea puterii in 2010 depindea de un singur parlamentar. Situatia i-a permis sa aduca modificari extrem de controversate Constitutiei ungare.

De asemenea, i-a facilitat adoptarea unor reforme profunde in justitie, media si economie care au fost considerate liberticide de opozitie si aspru criticate in strainatate.

Reales triumfal in primavara, Viktor Orban si partidul sau Fidesz au cunoscut ulterior o prabusire spectaculoasa a popularitatii, consecinta in special a atitudinii conciliante a premierului fata de Rusia presedintelui Vladimir Putin, precum si a proiectului - abandonat - de taxare a traficului pe internet si acuzatiilor de coruptie care au afectat formatiunea guvernamentala.

Infrangerea candidatului puterii la Veszprem, in mod obisnuit un fief conservator, "reprezinta un cartonas galben aratat guvernului", a comentat duminica seara noul deputat Zoltan Kesz.

Viktor Orban a cautat dinainte sa limiteze miza alegerilor partiale, afirmand ca nu are in vedere niciun proiect legislativ care sa impuna o "super-majoritate".

Pentru analistul Csaba Toth insa, chestionat sambata de AFP, o infrangere a Fidesz in partialele de la Veszprem ar putea avea ca efect "sa sublinieze recenta scadere a partidului in sondaje" si ar fi, prin urmare, "importanta pe plan simbolic".

Rezultatul de la Veszprem este "infrangerea Fidesz", a considerat, de asemenea, Gabor Torok, un analist care a reactionat la cald la postul de televiziune ATV.

Eveniment Quarterly Report

Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Deputatul liberal Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanţelor, a criticat vineri, 29 septembrie, măsurile fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Acesta...
#Viktor Orban super majoritate, #Fidesz majoritate Ungaria , #Ungaria
Comentarii
Poza Socialistwars
Socialistwars
rank 5
Parca il vad ca se duce sa joace barbut cu Ianukovici.