Viktor Orban: Criza este mai prelungita si mai profunda decat se vede

Sambata, 28 Iulie 2012, ora 20:05
1378 citiri
Viktor Orban: Criza este mai prelungita si mai profunda decat se vede
Foto: Arhiva

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sambata, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, ca liderii politici europeni trebuie sa implementeze decizii menite sa scoata Europa Centrala si de Est din criza economico-financiara care este "mai prelungita si mai profunda decat se vede".

"Niste economisti reputati, intr-un mod dramatic, brutal, au formulat foarte clar opinia despre ceea ce se intampla in Europa. Daca liderii europeni nu vor lua decizii clare, implementate imediat, atunci tarile europene vor deveni niste lunatici care umbla dintr-un loc intr-altul, fara rost", a spus Orban.

In opinia premierului ungar, "criza este mai prelungita si mai profunda decat se vede".

El a afirmat ca doar Europa si SUA se confrunta cu aceasta problema, pe cand statele din Asia, America de Sud sau chiar unele state din Africa "au pasit pe o cale a dezvoltarii", iar una dintre cauze este ca Europa traieste inca in umbra celui de-al doilea Razboi Mondial.

"Multe tari europene traiesc inca in umbra celui de-al doilea Razboi Mondial, elitele europene inca mai cred ca nationalismul a fost ideologia care a daramat Europa si a sfarsit perioada glorioasa a acesteia. Eu zic ca nu neaparat nationalismul a fost ideologia care a stat la baza acelui rau, ci ideologia care a spus ca totul trebuie schimbat radical. UE a devenit in ziua de azi un program, un sistem care nu mai poate fi criticat, e canonizat. Eu cred ca, in timp, odata cu cresterea nivelului de trai, s-a pierdut spiritul european al Comunitatii Europene", a precizat Orban.

"Avem nevoie de o reforma a moralitatii"

Premierul ungar a spus ca pretul lipsei de de clarviziune trebuie platit pentru "a avea o renastere europeana" si ca in spatele oricarei dezvoltari economice trebuie sa existe o performanta bazata pe munca.

"Orice forint, orice leu cheltuit din credite, mai devreme sau mai tarziu, trebuie platit inapoi si asta inseamna ca avem nevoie si de o reforma in privinta moralitatii. Occidentul nu mai poate, pur si simplu, sa se uite de sus sau sa vorbeasca cu nasul sus despre Europa de Est. Daca aceste lucruri nu sunt intelese, cred ca Europa va ajunge intr-o criza si mai mare decat acum", a spus Orban.

El a adaugat ca in spatele crizei actuale se afla si conflictele americane si europene si ca Rusia si Europa trebuie sa gaseasca modalitati de colaborare.

"Ceea ce este important pentru noi e inevitabil o colaboare intre Europa si Rusia, dar Europa Centrala ar trebui sa iasa invingatoare si sa nu fie perdanta colaborarii. Aceasta cale comuna trebuie sa o gasim si ne va duce spre o Europa de succes", a spus primul-ministru Ungariei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atac coordonat împotriva Ucrainei lansat de doi premieri din UE: ”Nu mai e un stat suveran / Donbasul și Crimeea, parte din Rusia pentru totdeauna”
Atac coordonat împotriva Ucrainei lansat de doi premieri din UE: ”Nu mai e un stat suveran / Donbasul și Crimeea, parte din Rusia pentru totdeauna”
Premierul Ungariei, Viktor Orban, și cel al Slovaciei, Robert Fico, au lansat un atac coordonat împotriva Ucrainei și a întregului concept european de apărare în fața agresiunii Rusiei....
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Viktor Orban criza Europa, #Viktor Orban premier ungaria , #Ungaria