Acord istoric in UE pentru a ajuta statele afectate de coronavirus: 500 de miliarde de euro

Joi, 09 Aprilie 2020, ora 23:51
18558 citiri
Acord istoric in UE pentru a ajuta statele afectate de coronavirus: 500 de miliarde de euro
Foto: Arhiva Pixabay

Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la un acord istoric, joi seara, privind un plan de sustinere de 500 de miliarde de euro.

Franta, Germania, Italia, Olanda si Spania au ajuns, joi seara, la un acord planului propus pentru a face fata consecintelor economice ale crizei coronaviruslui in zona euro, potrivit mai multor surse diplomatice, citate de Reuters si AFP.

Cele cinci tari au ajuns la o intelegere in special asupra conditiilor de acces la liniile de credit ale Mecanismului de Stabilitate European (MSE), Olanda renuntand aparent la impunerea unor criterii economice specifice.

"Reuniunea s-a incheiat in aplauzele ministrilor", a anuntat pe Twitter purtatorul de cuvant al presedintelui Eurogrupului.

Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a salutat un "acord excelent" incluzand "500 de miliarde de euro disponibili imediat" si "un viitor fond de relansare".

La randul sau, ministrul german de Finante, Olaf Scholz, a afirmat ca acordul este "o zi mare pentru solidaritatea europeana", scrie AFP.

"Este important ca noi toti sa aducem un raspuns comun care sa permita statelor noastre sa depaseasca provocarile sanitare, dar si provocarile economice" suscitate de pandemia de COVID-19, a subliniat ministrul intr-o scurta declaratie transmisa pe Twitter.

La finalul unor "lungi, lungi discutii", cei 27 au ajuns "sa gaseasca un consens prevazand raspunsuri puternice" la aceasta criza fara precedent care paralizeaza continentul si pune in genunchi numeroase economii, a mai spus Olaf Scholz.

Ministrul german a amintit ca masuri "un sprijin puternic adus intreprinderilor", "un sprijin foarte clar salariatilor si salariatelor", care sa permita finantarea unor masuri de somaj partial si un sprijin "statelor care au nevoie de acesta" prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES).

Acordul gasit la Bruxelles este "un bun mesaj pentru cetatenii si cetatenele Uniunii Europene pentru ca ei stiu ca statele actioneaza impreuna si ca Uniunea Europeana functioneaza", a conchis oficialul.

Citeste despre cum au esuat negocierile initiale purtate pana tarziu in noapte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#acord UE 500 miliarde euro, #efecte economie coronavirus UE , #uniunea economica
Comentarii
Poza MyTwoCents
MyTwoCents
rank 5
Oare apuca vrajeala asta de UE ...
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Doamne, ce-o sa mai platiti!