Cinci decizii dupa care UE nu va mai fi la fel (Opinii)

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 14:00
4603 citiri
Cinci decizii dupa care UE nu va mai fi la fel (Opinii)

Summitul Consiliului European din 8-9 decembrie a aratat ceva. Criza schimba fundamental UE. Deciziile luate sunt unele fara precedent pana acum, din mai multe puncte de vedere.

Frica de prabusirea economica ce pare acum ca revine ca un vis urat a dus la decizii precum ignorarea consensului pe cele mai importante decizii sau, da, chiar crearea unei "Europe cu doua viteze". Ba mai mult, s-a vazut ca exista riscul constituirii unei Uniuni Europene in afara Uniunii Europene.

Inainte de acest summit, am putut vedea ceva rar intalnit in Uniunea Europeana: Franta si Germania au incercat, efectiv, prin amenintarea ca vor face o uniune fiscala ce nu ar include toate statele UE, sa rasuceasca mana la spate tuturor statelor europene. Inclusiv Marii Britanii.

In UE s-a ajuns totusi la un acord - tratat guvernamental semnat si de Romania

5 decizii luate de liderii UE vor ramane in istorie, dat fiind ca reprezinta o turnura extrem de importanta pentru blocul comunitar, de la modul cum se cheltuiesc banii pana la ocolirea regulilor.

1. Banii nu vor mai putea fi folositi la fel

Acordul care prevede ca deficitele structurale ale tarilor nu vor putea depasi 0,5% inseamna o era noua pentru toate tarile europene, dar si pentru glob. Niciodata tarile nu au reusit sa cheltuiasca atat de putin, intr-un grup atat de mare. Ce inseamna asta? Mult mai putine imprumuturi pe glob, mult mai putini bani rulati. Lucru care va schimba multe chestiuni, de la comertul mondial pana la piata de imprumuturi.

Evident, asta inseamna si chestiuni pe care le vor resimti populatiile fiecarei tari, de la salariile bugetarilor, ajutoarele sociale pana la fiscalitate si pomenile electorale.

De maine, Europa ne schimba vietile

Summitul UE: Romania si-a decis viitorul intr-o clipa

2. Ocolirea regulilor

Un alt punct extrem de important al acordului e ocolirea regulilor europene in domeniul imprumuturilor. Astfel, vor putea fi acordate sume mai mari, fara ca statele sa incalce legislatia. Cum s-a facut asta? Printr-o prevedere prin care se pot acorda 200 de miliarde de euro Fondului Monetar International. Care poate imprumuta statele cu probleme. Adica nu dai tu banii direct, ii dai indirect, prin intermediul FMI.

3. Distrugerea unanimitatii

Cand esti dispus sa faci o mini-Uniune Europeana, care sa excluda unele state, fie ca e vorba de unul sau mai multe, e clar ca renunti la unanimitatea care guverneaza forul comunitar in dosarele extrem de mari.

Chiar si regula conform careia deciziile se pot lua cu acordul a 85% din state spune acelasi lucru - nu mai putem renunta la a avea o forma de guvernare economica a UE sau a unei parti din ea doar pentru ca orice stat se opune. Riscurile sunt prea mari si inseamna prabusire economica.

UE se schimba din temelii. Ce risca Romania?

4. Europa cu doua viteze

Europa cu doua viteze e o realitate. Putea fi o realitate mult mai mare, daca toate statele UE minus Marea Britanie nu acceptau, in cele din urma, sa adere la acordul interguvernamental care instituie reguli mai dure. Lucrul care ar trebui sa ne ingrijoreze e ca posibilitatea exista. Iar Romania risca sa ramana in viteza a doua.

5. Fortarea mainii

Da, Franta si Germania au reusit sa-si impuna punctul de vedere. Mai exact, sa-l forteze. Niciodata pana acum cele doua state nu si-au pus colegii din UE in situatia de a alege intre "faci asa" si "esti exclus dintr-un UE mai mic". Daca stam sa ne gandim, nici nu e asa de rau rezultatul. Poate ca ar fi trebuit s-o faca mai demult.

#decizii summit ue, #schimbari Uniunea Europeana , #uniunea economica