In 1957 s-a semnat tratatul de la Roma prin care sase state - Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta, Italia si Germania de Vest au format Comunitatea Economica Europeana.
Acesta a fost actul de nastere a Uniunii Europene, care cuprinde astazi 27 de state, Marea Britanie urmand sa dea startul maine procesului de retragere in urma referendumului de anul trecut.
La sfarsitul saptamanii trecute, la Roma s-au sarbatorit 60 de ani de uniune, sase decenii de pace, de dezvoltare si de justitie sociala.
Romania s-a alaturat Uniunii in urma cu zece ani. Aceasta a fost cea mai prospera perioada din istoria tarii de la Marea Unire din 1918. Dezvoltarea economica fara precedent, cresterea calitatii vietii, oportunitati de studiu, de angajare si de deplasare pe tot teritoriul continentului au fost doar cateva dintre visele devenite realitate dupa anul 2007, cel al aderarii. In ciuda crizei economice din anii 2009 - 2012, Romania a continuat sa se dezvolte.
La o privire de suprafata, s-ar putea spune ca Uniunea Europeana trece printr-o perioada de criza si mari framantari. Marea Britanie paraseste comunitatea, partidele populiste au determinat cresterea euroscepticismului, actiunile lui Putin de a slabi Uniunea Europeana au dat roade, iar lideri autoritari si populisti au reusit sa-si impuna politicile.
In realitate, 2016 a fost cu adevarat unul de criza. Brexitul a socat zeci de milioane de oameni, mai ales pentru ca nimeni nu se astepta ca majoritatea alegatorilor din Regatul Unit sa voteze pentru plecarea din UE. Victoria lui Donald Trump in alegerile din SUA a adancit pesimismul si se parea ca Uniunea Europeana se afla pe marginea prapastiei.
Dar, ceva s-a schimbat. Cei care au fost in interes de serviciu, in vizita sau au lucrat la Bruxelles si Strasburg stiu ca Uniunea Europeana inseamna ceva mai mult decat un Turn Babel in care mii de birocrati toaca banii contribuabililor europeni.
Foto Hepta.ro: Mars pentru Europa la Roma, capitala Italiei, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la infiintarea Uniunii Europene
"Europa nu este doar o piata, este dorinta noastra de a trai impreuna. Parasirea Europei nu inseamna parasirea unei piete comune, ci renuntarea la un vis comun. Putem avea o piata comuna, dar daca nu avem vise comune, inseamna ca nu avem nimic. Uniunea Europeana inseamna pacea care a venit dupa dezastrul unui razboi mondial. Inseamna impacarea istorica dintre Franta si Germania. Europa a insemnat redarea libertatii pentru Grecia, Portugalia si Spania. Europa reprezinta prabusirea zidului din Berlin. Europa reprezinta sfarsitul comunismului. Europa este garantia bunastarii, garantia democratiei", a spus, intr-un discurs emotionant, Esteban Gonzales Pons, eurodeputat din Spania, membru al Partidului Popular European.
Uniunea Europeana, un zid in calea coruptiei si autoritarismului
Ce a tinut democratia in viata in aceste trei luni de cand la putere a venit PSD? La ce s-au raportat sutele de mii de manifestanti din Piata Victoriei din Bucuresti si din alte orase ale tarii? Toti au vazut in Uniunea Europeana ultimul sprijin pentru a stavili navala autoritarismului si a coruptiei.
Victor Ponta si Crin Antonescu au fost opriti de Parlamentul European si de Comisia Europeana in asaltul lor asupra statului de drept din 2012. In 2017, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu sunt tinuti in frau de reprezentantii institutiilor europene pentru a nu desfiinta legislatia anticoruptie.
Crede cineva ca lui Liviu Dragnea i-ar fi pasat de protestatari daca nu exista Uniunea Europeana? Priviti cum sunt luati oamenii de pe strada in Minsk, in Moscova si in Istanbul. Diferenta dintre democratie si dictatura o face exact acest labirint complicat de institutii, oameni, interese, aceasta combinatie intre politica de partid, de stat si de comunitate care are in centru cetateanul, drepturile si bunastarea lui si care poarta numele de Uniunea Europeana.
Dupa socul generat de Brexit si alegerea populistului Donald Trump in fruntea SUA, opinia publica din Europa a inceput sa priveasca Uniunea ca pe un colac de salvare in calea autoritarismului care ameninta democratia. Astfel, alegerile din Olanda l-au izolat pe populistul Geert Wilders care a pierdut alegerile desi, la sfarsitul anului 2016, era cotat cu prima sansa, iar Marine le Pen, presedinta Frontului National, partid de extrema dreapta, are putine sanse sa castige alegerile pentru functia de presedinte din Franta.
Pentru prima data de cand se fac sondaje de opinie in ce priveste increderea in Uniunea Europeana in Germania, peste 45 de procente dintre respondenti au declarat ca au mare incredere in UE si numai 14 procente dintre ei au raspuns ca nu au deloc incredere. E cea mai inalta cota de sustinere intalnita vreodata in Germania. Ceva s-a intamplat, iar milioane de europeni care cred in acest vis s-au trezit si au iesit in strada ca sa-l apere.