Acordul UE, in negociere - vezi schimbarile, controversele si pasii

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 14:21
2082 citiri
Acordul UE, in negociere - vezi schimbarile, controversele si pasii

Negocierile pentru acordul de guvernanta economica a UE, convenit de 26 din cele 27 de state comunitare, incep vineri, la Bruxelles, iar pasii pentru realizarea sa sunt programati sa fie parcursi pana la data de 1 martie 2012.

Statele membre ale acestui acord au primit deja o a doua versiune a proiectului de acord, joi, care contine cateva schimbari fata de prima versiune, cea convenita la Consiliul European din 8-9 decembrie 2011, informeaza EU Observer.

Schimbari si obstacole

A doua versiune a acordului se concentreaza pe viitorul rol al Comisiei Europene in verificarea si sanctionarea statelor membre pentru incalcarea prevederilor de baza - pastrarea deficitelor bugetare la maxim 3% din PIB, a celor structurale la maxim 0,5% sau a datoriei publice la maxim 60% din PIB.

Acordul UE se negociaza - Romania, intre prabusirea si reformarea UE

Daca in prima "schita" doar statele membre UE puteau sa sesizeze Curtea Europeana de Justitie referitor la incalcarea acordului, in aceasta rolul respectiv ii revine Comisiei Europene.

O alta schimbare discutata, menita sa ocoleasca eventualele bariere legale legate de faptul ca nu toate tarile UE au convenit pentru acord - Marea Britanie a refuzat - dar Comisia ar reprezenta UE in implementarea sa, ar putea fi un "truc legal" prin care aceasta ar actiona doar "din partea statelor membre".

Inca o propunere noua e cea prin care introducerea prevederilor acordului in tratatul Uniunii Europene nu s-ar mai face "in urmatorii cinci ani", ci "cat mai curand posibil", ceea ce lasa o mai mare flexibilitate pentru cazul in care nu se reuseste in acest interval.

Si numarul minim de state membre care ar trebui sa ratifice acordul pentru ca acesta sa intre in vigoare se schimba, de la 9 la 15.

Germania e cea care insista pentru aceasta regula, intrucat isi doreste ca toate statele din partea de sud a zonei euro, cele ale caror probleme actuale pun in pericol moneda europeana, sa implementeze prevederile care le-ar obliga sa-si mentina o economie sanatoasa, cu deficite mici.

Care sunt pasii urmatori?

Pasul care urmeaza dupa summitul din 6 ianuarie e reuniunea unui grup de lucru la nivelul UE, alcatuit din secretari de stat din ministerele de Externe si Finante ale tarilor europene care au convenit acordul, din ambasadorii la UE ai acelorasi state si trimisii speciali ai sefilor de state si de guverne. Aceasta va avea loc in urmatoarea doua saptamani.

Rezultatele acestor intalniri vor fi discutate la cel mai inalt nivel, la summitul Consiliului European din 30 ianuarie. Forma sa finala ar trebui adoptata la 1 martie 2012, urmand ca statele sa-i implementeze prevederile ulterior, prin Constitutiile nationale sau legi echivalente adoptate in Parlamente.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...