Acordul UE se negociaza - Romania, intre prabusirea si reformarea UE (Opinii)

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 12:50
4029 citiri
Acordul UE se negociaza - Romania, intre prabusirea si reformarea UE (Opinii)

Care e stirea inceputului de an? Cea care o sa ne influenteze vietile in anii ce vor urma, dar de care nici nu avem habar? E inceperea, vineri, a negocierilor pentru acordul de guvernanta economica a UE.

Regulile care vor guverna elemente importante din economia Uniunii Europene pentru anii ce vor urma sunt stabilite acum. Reguli care vor influenta decisiv si modul in care isi administreaza Romania afacerile economice, politicile sociale si chiar luptele politice.

Cinci decizii dupa care UE nu va mai fi la fel

UE se schimba din temelii - ce risca Romania?

Care e cel mai mare pericol in cazul acestui acord UE? Exista doar unul semnificativ - sa nu se faca. Ar insemna ca Europa nu e capabila sa lupte impotriva crizei ca o entitate distincta, ca nu e capabila sa-si impuna reguli antiderapaj si sa dea incredere pietelor. Cu alte cuvinte, UE trebuie sa se schimbe ca sa asigure viitorul economic pentru cele cateva sute de milioane de cetateni ai sai. Mai mult, trebuie sa se schimbe pentru a-si asigura propria supravietuire. "Ne confruntam cu cea mai mare provocare din istoria Uniunii", recunostea insusi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso.

Acordul UE, in negociere- vezi schimbarile, controversele si pasii

Poate ca parem oarecum detasati de criza din zona euro, dat fiind ca nu suntem inca in ea, insa ne influenteaza la fel de mult ca pe orice german, italian sau francez. Prabusirea UE ne-ar trage in jos si pe noi. Chiar si ceva mai putin dramatic, fara destramarea constructiei europene, precum revenirea intr-o criza semnificativa, ne loveste puternic. De tot. Suntem prinsi intre reformarea Uniunii si pericolul ca ea sa se prabuseasca.

Ce se schimba in interiorul UE

Desigur, acordul de guvernanta economica din UE se adreseaza, in primul rand, statelor din zona euro. Ca ne-am asociat si noi e, in esenta, un lucru bun. Sau macar necesar pentru a nu fi sau a nu ne simti exclusi. Nu ca am fi avut mari alternative.

Summitul UE: Romania si-a decis viitorul intr-o clipa

Cu toate astea, viitoarea implementare a acordului inseamna schimbari atat in raporturile de forte europene, de la relatiile intre state - cu unele capatand o greutate si mai mare - pana la cedarea de suveranitate catre UE sau, cum o numea ministrul roman al Afacerilor Europene, Leonard Orban, "punerea in comun de suveranitate".

Leonard Orban explica acordul UE si cedarea de suveranitate

Trebuie sa stim asta - viitorul acord al UE e unul de factura germana. De conceptie germana, aparand interesele germane in primul rand. Va fi o Europa bazata dupa principii germane. In mare parte justificat. Nu doar ca Berlinul trage dupa el Europa, din punct de vedere economic, ba chiar sustine din banii ei salvarea Greciei, Irlandei sau Portugaliei, astfel ca are cea mai mare legitimitate, dar e si statul cel mai interesat sa salveze moneda euro. Doar a insemnat enorm pentru economia sa, dandu-i posibilitatea, de la adoptare, sa-si creasca spectaculos exporturile, mai profitabil ca pe vremea batranei marci.

Semnificativ e si altceva - prevederile acordului vor ordona statele europene, dar vor si standardiza. In bine sau in rau, cu un control mai strict. Romania nu poate face exceptie.

Probleme, obstacole, dificultati

Negocierile pornesc pe baza draftului convenit la Consiliul European din 8-9 decembrie, insa dificultatile de abia acum incep.

In primul rand, ele sunt legale si vin din faptul ca Marea Britanie s-a opus acordului, astfel ca el se va adresa, din cate se pare, doar celorlalte 26 de state care l-au convenit. Problema e ca nu sunt toate statele UE, dar va actiona in numele UE.

Alt punct de discutie se leaga de cine poate sesiza Curtea Europeana de Justitie - Comisia ori statele. Conteaza asta? Da, mai ales in cazul in care deviezi putin (sau mult de la reguli). Depinde daca risti sa fi sanctionat automat ori "o poti rezolva" pe cale politica.

Si alte roluri ale Comisiei in noul tratat urmeaza sa fie discutate. Cert e un lucru - va avea puteri mai mari. In tratarea economiei. Si asupra statelor membre.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...