Aderararea UE la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, sub semnul intrebarii

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 22:24
3089 citiri
Aderararea UE la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, sub semnul intrebarii
Foto: CoE

Justitia europeana s-a pronuntat, joi, impotriva aderarii UE la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, insa Bruxellesul si-a anuntat intentia de a "continua negocierile".

Cele 28 de state membre UE sunt membre ale Consiliului Europei, format din 47 de tari, si au aderat individual la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care permite fiecarui cetatean sa se adreseze Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg (CEDO).

UE nu este membra, insa aderarea este prevazuta in Tratatul de la Lisabona, din 2009. Un acord in acest sens a fost incheiat in aprilie 2013 intre Comisia Europeana si Consiliul Europei. Comisia a cerut ulterior avizul Curtii de Justitie de la Luxemburg cu privire la compatibilitatea proiectului de acord cu dreptul Uniunii Europene.

Invocand o serie de argumente juridice, Curtea de Justitie a decis ca "proiectul de acord cu privire la aderarea Uniunii Europene la CEDO nu este compatibil cu dispozitiile dreptului Uniunii".

De asemenea, Curtea constata ca "nicio dispozitie din proiectul de acord nu prevede asigurarea coordonarii" intre Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Carta europeana a drepturilor fundamentale.

Totodata, Curtea considera ca abordarea retinuta, "care consta in asimilarea Uniunii Europene unui stat si rezervarea unui rol identic pentru UE cu cel al oricarei alte parti contractante, ignora natura intrinseca a Uniunii".

"Aderarea UE la Conventia europeana este o obligatie juridica", in conformitate cu Tratatul de la Lisabona, din 2009, a afirmat, in replica, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, intr-o conferinta de presa. "Comisia va analiza in detaliu opinia Curtii de Justitie, care ridica mai multe intrebari juridice importante", a precizat el. "Comisia va lua toate masurile necesare in urma consultarilor cu partile contractante si cu Parlamentul European", a mai precizat el, fara sa anunte un termen precis in acest sens.

Conventia Europeana a Drepturilor Omului a intrat in vigoare la 3 decembrie 1953. Aderarea UE la Conventia europeana, dorita din 1970, nu s-a concretizat pana acum, iar Curtea de Justitie a UE a decis si in 1996 ca nu sunt detinute competentele in acest sens de catre Comunitatea Europeana.

La randul sau, Comisia Europeana a argumentat ca aderarea UE la Conventie va "finaliza sistemul european de protectie a drepturilor fundamentale ale cetatenilor" si "va consolida credibilitatea sistemului drepturilor omului si politica externa a Europei".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#UE Conventia Europeana Drepturile Omului, #UE aderare Conventie , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza MeAgain
MeAgain
rank 5
Bine, bine, da' sa stim si noi cine-i Omu'!...