Ziare.com

Adevarul despre bursele studentesti Erasmus: Fabrica de bebelusi

de Alex Varzaru
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 22:15

   

Adevarul despre bursele studentesti Erasmus: Fabrica de bebelusi
Un studiu publicat de Comisia Europeana in aceasta saptamana arata ca mai mult de un sfert dintre studentii care au luat parte la programul de schimb educational Erasmus si-au intalnit perechea in timpul studiilor in strainatate, dar si ca mai mult de un milion de bebelusi s-au nascut in acest fel.

Studiul de impact privind Erasmus, bazat pe interviuri cu mai mult de 88.000 de studenti, profesori si companii, a descoperit ca pentru tinerii care pleaca sa invete in strainatate probabilitatea de a-si gasi un partener "transnational" e foarte ridicata, arata The Independent.

O treime dintre fostii studenti Erasmus au avut un partener de nationalitate diferita, comparativ cu 13% dintre cei care au invatat la o universitate din tara lor.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a declarat ca un milion de bebelusi sunt "o estimare modesta" si cifra dovedeste ca programul a determinat "o multime de lucruri pozitive".

Pornit in 1987, programul Erasmus a implicat de-a lungul timpului mai mult de 3 milioane de studenti. Numit dupa un celebru filozof olandez, programul acopera cele 28 de tari ale Uniunii Europene, dar si Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si Turcia.

Potentialul romantic al programului nu a trecut neobservat. In 2011, scriitorul italian Umberto Eco a descris programul drept o "revolutie sexuala", care a cuprins Europa. "Programul Erasmus a creat prima generatie de tineri europeni", spunea Eco intr-un interviu pentru La Stampa.

"Asta numesc eu revolutie sexuala: un tanar catalan intalneste o fata olandeza - se indragostesc, se casatoresc si devin europeni, asa si copiii lor. Ideea Erasmus trebuie sa fie obligatorie, nu numai pentru studenti, dar si pentru taximetristi, instalatori si alti muncitori. Adica, ei trebuie sa isi petreaca un timp in alte tari din UE; trebuie sa se integreze", spunea Umberto Eco.

Studiul arata si ca cei care au luat parte la program au capatat o perspectiva internationala mai larga, cu care au ramas si care ii ajuta sa gaseasca mai usor locuri de munca in cariera.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7203 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

HI HI HI!

asta e dragut! la ce sa te astepti la niste tineri de 20 de ani? foarte bine, are dreptate Umberto Eco, prima generatie de europeni! Doamne ajuta!

 

Domnul acesta care traduce articolul

nu e prea acasa cu ce se intampla in lumea civilizata. "Adevarul..." ? Ce sententios suna titlul ! Care adevar ?! Cum, astea sunt bursele Erasmus ?! Eu cred si sper ca nu ! Bebelusi se nasc oricum si oriunde, nu e nevoie sa fii student Erasmus ca sa... E suficient sa fii rom, sau african si gata ! Explozie demografica ! Deci Erasmus ar putea fi altceva, un fel de experienta internationala de studiu, care te mai scoate din ignoranta. Si daca apar si bebelusi, ma rog, asta e ! Dar "adevarul"...asta e deja prea mult. De exemplu, titlul acestui articol in ziarele de limba franceza din Elvetia suna asa: "Erasmus est resposable d'un baby-boom européen". Tradus (daca e nevoie de traducere) suna asa: Erasmus este responsabil (programul de studii, care-va-sa-zica)de o explozie (demografica) de bebelusi in Europa. Mi se pare mult mai cinstit. Adica, printre altele, "iata ce se mai poate intampla, pe langa asta". Dar "adevarul", asta e foarte tare ("tare" ignorant si tare neprofesionist). Oricum, e vorba aici de un program care functioneaza de 25 de ani deja iar in acest program sunt implicate 34 de tari. Cred ca si daca discutam despre fertilizare in vitro stand intr-un picior, tot rezultau mai multi bebelusi in timpul asta decat din programul Erasmus. Merci ziare.com tendentios si i.d.i.o.t.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor