Apocalipsa a intarziat, dar tot va lovi (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 23:45
12134 citiri
Apocalipsa a intarziat, dar tot va lovi (Opinii)

UE incepe sa devina tot mai mult un corset, care tine in frau, dar si incurca, instinctele primare ale europenilor.

Invatati cu bunastarea ultimilor 30-40 de ani, occidentalii au revenit in criza la vechile prejudecati si cauta tapi ispasitori pentru spaimele si angoasele proprii pe unde pot.

E usor de imaginat cat de profunda le este anxietatea in fata crizei dupa frecventa cu care apeleaza la mecanismele clasice de identificare a tapului ispasitor pentru neajunsurile cu care se confrunta.

Penduland intre rasism si fascism, mesajele extremistilor din majoritatea tarilor din Occident se bucura de succesul pe care il vedem tocmai pentru ca sunt imbratisate de o majoritate tacuta tot mai mare. Stirile din tabloidele britanice despre hoardele barbare din estul Europei care vor pradui "civilizata" insula a fostului imperiu au tinut prima pagina tocmai pentru ca fac audienta si sunt cautate de cei mai multi consumatori de media.

Simtul apocaliptic in care sunt descrise descinderile cotropitorilor necivilizati din est este expresia punctului in care se afla Occidentul insusi. La rascrucea dintre cele doua mari discursuri politice si sociale - conservator si progresist - marile puteri ale UE se afla intr-un moment destul de delicat. Fara solutii reale la criza economica, adunand esec dupa esec in tentativa de a adapta birocratia UE realitatii complexe din fiecare stat membru, batranei Europe ii revin in fata ochilor spectrele hidoase ale trecutului recent.

Si ca de fiecare data, in loc sa recunoasca si sa isi infrunte propriile neajunsuri, marile puteri se uita dupa vinovati in jur. Saracia extrema care ii impinge pe unii estici sa isi cauta o viata mai buna in vest nu ar trebui sa fie niciodata privita altfel decat ceea ce este si nimic mai mult. Nu este nici o proprietate a locuitorilor zonei, asa cum nici nordicii nu sunt mai harnici decat europenii de la sud, ci un simplu decalaj cultural si industrial, o intarziere motivata geografic si geopolitic.

Aversiunea vesticilor in fata saraciei care vine peste ei de la est, chiar si curatata de orice invectiva rasista, are la baza aceeasi veche logica a colonialismului, potrivit careia prapastia dintre cele doua zone trebuie sa existe si este bine ca exista, intrucat este expresia si diferenta dintre calitatile si trasaturile intrinseci celor doua populatii.

Ca asa stau lucrurile este limpede, daca privim la diversele solutii propuse sau doar vehiculate - o Uniune Europeana in doua viteze, zona euro versus non-euro si, mai nou, Schengen versus primitivii corupti de la marginea imperiului.

Atata timp cat statele importante si decidente ale UE nu vor scapa de aceste ticuri si mecanisme de gandire, apocalispsa care-i bantuie ca forma de izbavire din fata terorii din prezent va continua sa-i urmareasca indiferent pe ce drum ar pasi. Chiar si daca si-ar inchide granitele cu totul in fata saraciei din est, realitatea nu va inceta sa existe. Ea ii va ajunge din urma sub cea mai apocaliptica forma pe care si-o pot imagina.

Citeste si:
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...