Barroso apara in ultima sa conferinta de presa decizia de a primi Romania in UE

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 23:31
6279 citiri
Barroso apara in ultima sa conferinta de presa decizia de a primi Romania in UE

Presedintele in exercitiu al Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a aparat miercuri, in ultima sa conferinta de presa, decizia de a primi Romania si Bulgaria in randurile Uniunii Europene (UE), argumentand ca, fara extinderea Uniunii, "apetitul" Rusiei ar fi vizat astazi nu Ucraina, ci Bulgaria si statele baltice.

Barroso a facut aceasta remarca intrebat fiind in ce masura a fost credibila extinderea blocului comunitar cu Romania si Bulgaria, care la sapte ani de la aderare sunt in continuare monitorizate de Comisie prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru deficientele sistemelor de justitie, relateaza portalul EurActiv.

"Imaginati-va pentru un minut ca aceste tari nu ar fi aderat la UE. In acest caz, probabil ca acum nu am fi discutat numai despre Ucraina. Am fi discutat probabil despre Bulgaria sau despre statele baltice", a declarat presedintele in exercitiu al CE.

"Asa ca a fost un lucru bun. Fireste ca nu a fost perfect, dar permiteti-mi sa ma exprim foarte sincer: problemele pe care le avem in ultimii ani cu integrarea europeana au fost din cauza Romaniei si Bulgariei? Bineinteles ca nu", a subliniat Barroso.

El a explicat ca unele state membre mai vechi ingreuneaza mult mai mult procesul de decizie decat noile state membre, dand totodata asigurari ca procesul de luare a deciziilor in 28 functioneaza, in pofida predictiilor pesimiste contrare.

Intrebat de EurActiv cum poate UE sa concureze cu Rusia, unde deciziile sunt luate de o singura persoana, Barroso a replicat ca luarea tuturor deciziilor de catre presedintele Vladimir Putin nu face sistemul rus mai coerent. "Nu dorim sistemul rus de decizie in Uniunea Europeana", a conchis seful executivului european.

Jose Manuel Durao Barroso, care s-a aflat la carma CE timp de 10 ani, pentru doua mandate consecutive, si-a sustinut miercuri ultima conferinta de presa in aceasta calitate, dupa ce a prezidat ultima sedinta de cabinet, cea de-a 424-a.

Extinderea UE a fost una din realizarile Comisiei in acest interval, 10 tari aderand in 2004 - Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Lituania, Letonia, Estonia, Cipru si Malta-, Bulgaria si Romania in 2007, iar in 2013 Croatia, aminteste EurActiv.

Citeste si:
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
Noi tensiuni au izbucnit în USR după ce mai mulți membri incomozi din filiala Diaspora au fost excluși din partid ca urmare a alegerilor pentru șefia filialei. Aceștia susțin că fostul...
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Tudor Buzatu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată,...