Bruxelles, capitala spionilor

Autor: Ana Ilie
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 14:11
3922 citiri
Bruxelles, capitala spionilor

Alain Winants, seful serviciului de securitate al Belgiei (VSSE), a declarat, intr-un interviu, ca Bruxellesul are mai multa activitate de spionaj decat orice alt oras din lume.

"Nu vorbim de zeci, ci de sute, de cateva sute" de agenti ai serviciilor secrete de informatii, a afirmat Winants, intr-un interviu acordat EU Observer.

"In Belgia, spionajul, spionajul rusesc si din alte tari, precum chinezii, dar si altii, este la aceasi nivel ca in timpul Razboiului Rece ... Suntem o tara cu o enorma concentrare de diplomati, afaceristi, institutii europene - NATO, institutiile europene. Asa ca pentru un ofiter de informatii, pentru un spion, este un fel de gradinita. Este locul unde trebuie sa fie", crede acesta.

"Ar fi naiv sa credem ca doar tari precum Rusia, China si Iran spioneaza. Acesta este un domeniu unde diferenta intre serivciile neutre, prietenoase si neprietenoase tinde sa dispara, atunci cand vorbesti despre protejarea potentialului economic si stiintific. In acest caz, cred ca fiecare serviciu este in competitie cu altii", continua seful spionajului belgian.

Daca este o gluma care spune ca iranienii ii spioneaza cel mai mult pe ambasadorii lor, serviciile de informatii chinez si rusesc sunt interesate sa afle informatii cu valoare comerciala si politica, la fel de mult ca informatii privind apararea.

Deseori, spionii se dau drept diplomati, lobbyisti, jurnalisti, studenti sau oameni de afaceri, si sunt foarte interesati de politica energetica a UE. O alta chestiune care preocupa este influentarea deciziilor luate de personalul UE sau NATO. Ei se imprietenesc cu oficialii la seminarii sau evenimente sociale in capitala UE si incearca sa ii recruteze.

VSSE este responsabil cu contra-terorismul si o parte din misiunea sa o reprezinta protejarea institutiilor internationale aflate pe teritoriul belgian.

"Competenta serviciilor de securitate UE este limitata la imobilele lor. O data ce activitatea are loc in afara cladirilor UE, VSSE are competenta deplina. Daca un ofiter de informatii ostil incearca sa recruteze sau sa abordeze pe cineva de la NATO sau UE, probabil ca nu se va intalni cu persoana intr-o cladire oficiala. Exista posibilitatea ca acestia sa aiba contact intr-o cladire oficiala, insa o data ce este stabilit contactul si relatia se dezvolta, se vor intalni in afara cladirii...in acel moment, noi avem competenta deplina", explica Winants.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com