Bulgaria si Grecia au impiedicat Macedonia, marti, sa primeasca data de incepere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.
Grecia si-a gasit un aliat in Bulgaria, la intalnirea UE de la Bruxelles unde Macedonia spera sa obtina data de incepere a negocierilor de aderare, scrie Balkan Insight.
Grecia blocheaza discutiile din cauza disputei bilaterale pe tema denumirii Macedonia. Bulgaria are o disputa de data mai recenta cu Macedonia - sustine ca nu poate sprijini o tara care nu poate crea bune relatii de vecinatate.
In schimb, pozitia oficiala a Romaniei a ramas eschimbata in privinta Macedoniei, atat in ceea ce priveste aderarea la UE cat si la NATO. In urma cu cateva saptamani, un cotidian macedonean specula ca Romania s-ar fi alaturat celor doua tari pentru a-si coordona actiunile privind blocarea aderarii Macedoniei la UE, acuzatie negata de Bucuresti.
"Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a reafirmat pozitia consecventa a Romaniei, de sustinere a continuarii procesului de extindere a Uniunii Europene la toate statele din Balcanii de Vest, inclusiv Republica Macedonia, cu indeplinirea tuturor criteriilor de aderare", arata un comunicat MAE.
Consiliul UE s-a incheiat, asadar, marti, fara o decizie cu privire la data deschiderii negocierilor de aderare a Macedoniei. In schimb, a conchis ca orice decizie privind aceasta data va fi bazata pe raportul Comisiei Europene, care va fi publicat in primavara lui 2013.
"Daca acele evaluari sunt pozitive, atunci Comisia va pregati modelul pentru negocierile de aderare", a afirmat Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, dupa intalnire.
Raportul Comisiei din primavara se va axa in mod special pe pasii intreprinsi de Macedonia pentru atingerea unei intelegeri cu Grecia cu privire la numele sau si in sensul imbunatatirii relatiilor cu Grecia si Bulgaria, relateaza sursa citata. In plus, va fi urmarit progresul reformelor interne.
Macedonia a obtinut recomandari anuale pentru inceperea negocierilor de aderare la UE din 2009, insa nu i s-a oferit nicio data concreta din cauza disputei cu Grecia.
Atena sustine ca numele Macedoniei presupune o pretentie teritoriala la adresa privinciei sale nordice, numita tot Macedonia.
Bulgaria s-a alaturat abia anul acesta blocadei la UE, acuzand Macedonia ca duce o campanie anti-bulgara si rastalmaceste istoria.
A.I.