Ce se ascunde in spatele dispretului Europei Centrale fata de UE

Duminica, 12 Martie 2017, ora 14:14
19356 citiri
Ce se ascunde in spatele dispretului Europei Centrale fata de UE
Foto: Arhiva Ziare.com

De la sfarsitul anilor '80, Uniunea Europeana s-a vazut pe sine insasi, pentru cea mai mare parte a timpului, drept speranta lumii. Iar perceptia nu a fost chiar straina de realitate.

Uniunea Sovietica si blocul sovietic al fostelor state comuniste din Europa Centrala se destramau, ducand la aparitia unor lideri populari precum Lech Walesa in Polonia si Vaclav Havel in Cehia, promotori ai "revenirii la Europa", scrie John Lloyd de la Universitatea Oxford intr-un articol pentru Reuters.

In 1999, UE a introdus moneda unica euro, care inlocuia monedele nationale in 12 state membre incepand cu 2002. Era atat o miscare financiara, cat si una politica, menita sa promoveze continuarea integrarii europene. A fost implementata eficient, fara prea multa rezistenta din partea populatiei.

De-a lungul anilor 2000, foste tari comuniste au aderat la UE una dupa alta, acceptand vastul acquis comunitar, legile, reglementarile, deciziile judecatoresti pe care toti membrii se angajau sa le respecte. In acest timp, alegerile nationale au fost castigate de partidele care au promovat respectarea idealurilor si a practicilor democratiei, incurajarea societatii civile, a libertatilor de exprimare si a presei.

Situatia este diferita acum, sustine autorul. Cu diferentele de rigoare intre statele central-europene, exista cateva tendinte comune in aceasta zona: accentuarea nationalismului, refuzul de a primi mai multi refugiati, inflorirea coruptiei pe scena politica si pe cea a afacerilor, cresterea controlului statului asupra presei, ostilitatea fata de drepturile minoritatilor sexuale si, in unele cazuri, o mai mare apropiere de Rusia.

Se observa astfel un dispret general fata de UE, chiar daca aceste state au primit ajutoare financiare uriase din partea sa. Doar Polonia ar trebui sa primeasca peste 82 de miliarde de euro intre 2014 si 2020.

In septembrie anul trecut, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, si Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege si Justitie, aflat la putere in Polonia, au condamnat intr-o declaratie comuna imigrantii care ar "elimina identitatile istorice" si au promis sa porneasca o "contra-revolutie culturala".

In Slovacia, Partidul National Slovac si partidul de extrema dreapta Slovacia Noastra au obtinut in alegerile parlamentare de anul trecut 15 si, repectiv, 14 mandate in legislativul slovac.

In Republica Ceha, coalitia de guvernare condusa de social-democratul Bohuslav Sobotka este in mare parte pro-UE, insa presedintele ceh Milos Zeman a cerut deportarea tuturor imigrantilor economici din UE, deoarece cultura imigrantilor musulmani este "fundamental incompatibila" cu societatea europeana.

Sobotka, impreuna cu alti lideri din Europa Centrala, au refuzat sistemul de cote obligatorii pentru repartitia refugiatilor propus de UE.

Cehii vor vota un nou Parlament in octombrie, iar ANO, partidul condus de oligarhul Andrej Babis, care detine mai multe institutii de presa influente si care este un apropiat al lui Zeman, conduce in sondaje. Victoria i-ar conferi puteri fara precedent in Europa Centrala, atrage atentia Lloyd.

Potrivit acestuia, practicile occidentale au fost doar partial adoptate in tarile central-europene, iar acum o noua elita, deseori corupta, a preluat puterea politica si economica.

"Spectrele populismului, nationalismului, militantismului extremei drepte si autoritarimului, eliberate din congelatoarele lor istorice" dau tarcoale regiunii, scrie autoarea Ellen Hinsey in cartea "Mastering the Past".

Deocamdata, acestea isi consolideaza pozitiile, prin retragerea dintr-o Europa care a dorit sa fie promotorul unei noi ordini, in care natiunile, grupurile etnice, granitele si vechile conflicte sa nu mai conteze, iar culturile cetatenilor sa se imbine in societatile civile cele mai avansate din lume, incheie Llyod.

Eveniment Quarterly Report

Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
Noile taxe ale lui Ciolacu s-au împiedicat la CES. Ordonanța de urgență ”contravine principiului legalităţii”
Noile taxe ale lui Ciolacu s-au împiedicat la CES. Ordonanța de urgență ”contravine principiului legalităţii”
Consiliul Economic şi Social a avizat nefavorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal,...
#Europa Centrala Uniunea Europeana, #imigranti Uniunea Europeana , #Uniunea Europeana