Ce tara mare din UE a facut presiuni pentru a scapa Rusia de prelungirea sanctiunilor

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 08:08
3934 citiri
Ce tara mare din UE a facut presiuni pentru a scapa Rusia de prelungirea sanctiunilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Europeana a amanat, la solicitarea Italiei, decizia privind prelungirea sanctiunilor economice impotriva Rusiei, adoptate in contextul conflictului din estul Ucrainei, au declarat miercuri surse diplomatice europene.

Reuniti la Bruxelles, ambasadorii la UE ai celor 28 de state membre trebuiau sa adopte, fara dezbatere, prelungirea cu sase luni a sanctiunilor impuse in 2014 pentru a pedepsi Moscova pentru presupusa implicare in conflictul din estul Ucrainei alaturi de separatistii prorusi, potrivit AFP.

Insa, la inceputul reuniunii, Italia a cerut amanarea deciziei pentru saptamana viitoare, la summit-ul european prevazut pentru 17 si 18 decembrie la Bruxelles, conform unor surse europene concordante.

"Totul este suspendat. Se pune intrebarea cand ar trebui luata decizia. Unii vor ca acest lucru sa se intample la viitoarea reuniune a liderilor europeni. Italia este cea care a facut presiune", a precizat o sursa diplomatica citata de AFP.

Din cauza blocajului, punctul privind sanctiunile impotriva Rusiei a fost retras de pe ordinea de zi a reuniunii, au precizat mai multe surse.

Surse italiene au confirmat ca Roma a cerut o dezbatere politica privind sanctiunile, considerand ca subiectul merita sa fie discutat mai mult timp.

Cei 28 de ambasadori vor relua intalnirea joi, pentru a pregati summit-ul european de saptamana viitoare, insa nu este sigur daca problema sanctiunilor va fi pe masa discutiilor.

Tara europeana acuzata ca tine partea Rusiei: Nu vrea inasprirea sanctiunilor

Sanctiunile europene, care vizeaza largi sectoare din economia rusa (banci, petrol, industria apararii), au intrat in vigoare in iulie 2014. Ele urmeaza sa expire la sfarsitul lunii ianuarie.

Rusia a batut palma cu Italia: Ce a convenit cu "partenerul sau privilegiat"

UE a stabilit, de asemenea, o lista neagra cu reponsabili rusi si separatisti care au interdictie la vize europene si ale caror active au fost inghetate si a decretat sanctiuni specifice impotriva Crimeii, peninsula anexata de catre Rusia in martie 2014.

Ca raspuns, Rusia a interzis importurile de numeroase produse agroalimentare europene.

Premierul Italiei critica pozitia antirusa a tarilor central si est-europene: Avem o stea polara

Insa acest dosar al sanctiunilor a divizat Uniunea Europeana, tari precum Italia si Germania exprimandu-si rezervele. Luna trecuta, premierul italian Matteo Renzi a spus ca "abordarea anti-rusa nu va duce nicaieri".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Italia sanctiuni UE Rusia , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Ce tara mare din UE a facut presiuni pentru a scapa Rusia de