Ce tari ar mai putea iesi din UE in urmatorii 10 ani, urmand calea Marii Britanii

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 15:28
21084 citiri
Ce tari ar mai putea iesi din UE in urmatorii 10 ani, urmand calea Marii Britanii
Foto: Arhiva Pixabay

Marea Britanie este prima tara care a decis sa paraseasca Uniunea Europeana, cu toate ca inaintea ei Grecia era cat pe ce sa faca acest pas. Ce alte state ar mai putea urma Regatul Unit?

Un sondaj realizat de YouGov in perioada 31 august - 9 septembrie, pe 13.000 de adulti din 12 state membre UE, arata ca opiniile sunt destul de impartite, insa e limpede ca foarte multi se asteapta ca, daca nu in perioada imediat urmatoare, macar in 10 ani de acum inainte, uniunea sa ramana fara cativa membri, scrie The Independent.

De exemplu, la intrebarea "Daca s-ar face un referendum in tara dvs privind iesirea din UE, cum ati vota?", sondajul arata ca tabara "Leave" din UK continua sa fie mai numeroasa decat tabara "Remain", scorul fiind 45% la 43%.

Urmeaza in clasament Italia, cu 33% dintre respondenti dornici sa abandoneze UE, in timp ce 47% doresc sa ramana.

Procentele scad vertiginos in cazul urmatoarelor clasate: Suedia (18%) si Franta (15%).

In decembrie 2015, procentul celor care doreau sa paraseasca UE era putin peste 30% in toate aceste tari.

Romania este pe penultimul loc, inaintea Spaniei, cu doar 17%.

Incertitudinea marcheaza si asteptarile pe care le au europenii in urmatorii zece ani. Peste 50% dintre respondentii din 10 dintre cele 12 state au spus ca ei cred ca vor exista si alte "exit-uri".

Cei mai increzatori sunt britanicii (circa 70%), dar si italienii, suedezii, olandezii sau chiar romanii.

Astfel, 38% dintre romani au spus ca acest lucru este probabil, iar 24% ca este foarte probabil.

In schimb, intrebati cat de mare e posibilitatea ca propria lor tara sa paraseasca UE, respondentii s-au aratat ceva mai rezervati.

Pe primul loc in clasament se afla, bineinteles, Marea Britanie (90%), care asteapta finalizarea procedurilor de iesire, urmata de Olanda (27%), Italia (23%), Romania si Polonia (22%).

Cea mai conservatoare pare sa fie Germania, doar 10% dintre cetatenii ei anticipand ca tara lor va parasi UE in urmatorii 10 ani.

In acest context, presedintele Germaniei propune incetinirea extinderii UE: "Nu toata lumea tine pasul. Ar trebui sa luam o pauza".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#tari iesire Uniunea Europeana, #Brexit Uniunea Europeana , #Uniunea Europeana