Cheltuielile scandaloase ale europarlamentarilor, facute publice

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 22:25
5037 citiri
Cheltuielile scandaloase ale europarlamentarilor, facute publice

Publicarea unui raport pe care europarlamentarii doresc cu disperare sa il tina secret ar putea submina eforturile de impunere a unor masuri de austeritate in tarile eurozonei, cu scopul de a rezolva criza datoriilor.

In definitiv, cine doreste sa "stranga cureaua", cand vede clar, negru pe alb, cati bani irosesc degeaba tocmai cei care le cer imperativ aceste masuri?

Parlamentul European va renunta la pozitia sa anterioara si va accepta publicarea unui raport secret care detaliaza abuzul la care se dedau europarlamentarii in ceea ce priveste cheltuirea cu larghete a banilor contribuabililor europeni, scrie Independent.

Publicatia citata a aflat ca europarlamentarii vor accepta decizia Curtii Europene de Justitie, care sustine ca este un "interes public superior in dezvaluirea" acestor cheltuieli.

Decizia ar putea avea consecinte grave atat pentru transparenta in interiorul Parlamentului European, cat si in institutiile UE. Va creste presiunea pentru publicarea mai multor detalii cu privire la cheltuielile europarlamentarilor, inclusiv costul deplasarilor si controversatul buget de 4.300 de euro oferit fiecarui membru al PE pentru "calatorii".

Avand in vedere dificultatile intampinate de UE cand vine vorba sa convinga Grecia, Irlanda si Portugalia sa accepte masuri dure de austeritate, noul raport va adauga tensiuni suplimentare.

"Incetul cu incetul, desi se impotriveste, Parlamentul European este adus inspre transparenta", spune europarlamentarul Chris Davies, primul care a vorbit despre continutul raportului intocmit in 2008 de auditorul Parlamentului, Robert Galvin.

"Am fost incantat sa aud de decizia Curtii Europene. Mai este mult de lucru, insa sper ca presiunea va creste acum pentru a identifica ce s-a intreprins pentru a pedepsi pe cei identificati de Galvin in raportul sau".

Curtea a deciz, la inceputul acestei luni, ca institutiile europene nu mai pot invoca potentiale controverse politice pentru a refuza accesul la rapoartele de audit intern.

O copie a raportului a ajuns in mainile catorva jurnalisti si releva abuzuri sistematice ale europarlamentarilor - unii dintre acestia au bagat in buzunar mai bine de un milion de euro intr-un mandat de cinci ani, folosindu-se de tot felul de "tertipuri".

Iata cateva exemple:

* Plati catre asistenti ai europarlamentarilor care nu erau nici macar acreditati.

* Bonusuri de sfarsit de an de peste 20 de ori mai mari decat salariile platite asistentilor, care le-au permis europarlamentarilor sa-si lichideze interaga suma alocata anual.

* Unii asistenti si-au dublat salariile incasand bani si de la europarlamentarii care isi terminau mandatul si de la cei care tocmai se instalau.

* Plati catre partidele politice nationale.

* Un europarlamentar si-a folosit intreaga suma alocata cheltuielilor cu personalul - aproape 200.000 de euro - pentru a plati un singur asistent, suspectat a-i fi ruda.

* Raportul a fost intocmit pe un esantion de 167 de plati din totalul de 4.686 facute in decursul lunii octombrie 2004.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Parlament European, #europarlamentari, #europarlamentari bani, #europarlamentari raport bani , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
totul e facut cu acordul bancilor ! deci puteti striga la Luna !