Cipru a preluat presedintia UE: Turcia face o pauza in discutiile privind aderarea

Autor: Ana Ilie
Luni, 02 Iulie 2012, ora 11:18
2260 citiri
Cipru a preluat presedintia UE: Turcia face o pauza in discutiile privind aderarea

Odata cu preluarea presedintiei UE de catre Cipru, la 1 iulie, relatiile Ankarai cu Uniunea pe tema aderarii vor lua o pauza. Ankara a anuntat deja ca nu va participa la intalnirile organizate de presedintia cipriota a Uniunii pe problema aderarii, insa va continua relatiile cu celelalte organisme europene, in special cu Comisia Europeana.

In schimb, relatiile Turciei cu asa-zisa Republica Turca a Ciprului de Nord (nerecunoscuta de ONU) vor fi marcate, in urmatoarele sase luni, de eforturi de a aduce problema cipriota pe agenda institutiilor europene relevante si de a informa politicienii europeni pe marginea acestei chestiuni, scrie Hurriyet.

Potrivit unui plan intocmit de Ankara si Nicosia, se vor depune eforturi ca Ciprul de nord sa fie adaugat in itinerariul politicienilor si birocratilor europeni ce vor vizita partea sudica a insulei in timpul mandatului european.

"Turcia si cipriotii turci au cazut de acord asupra unui plan de actiune", a anuntat Irsen Kucuk, premier al republicii autorproclamate din nordul insulei. Planul de actiune presupune campanii masive de proteste ale cipriotilor turci la Bruxelles. Primele actiuni au avut deja loc in weekendul trecut in capitala belgiana.

Activitatile si declaratiile politice ale cipriotilor greci vor fi urmarite cu atentie si orice incercare de a folosi presedintia UE pentru a limita drepturile cipriotilor turci va fi reclamata. O importanta speciala o au explorarile petroliere si gaziere ale cipriotilor greci in estul Mediteranei, actiuni considerate a incalca drepturile Turciei si cipriotilor turci.

"Cipriotii turci ii vor invita pe politicienii si membrii societatii civile care vin pe insula sa participe la intalnirile UE ce vor fi organizate in sudul Ciprului", a continuat Kucuk. Politicianul considera ca multi politicieni europeni au informatii putine si, de cele mai multe ori, prejudecati cu privire la problema cipriota.

In partea greaca a Ciprului vor avea loc aproximativ 700 de intalniri pe parcursul celor sase luni cat cipriotii greci detin presedintia UE, insa multe dintre acestea vor fi delegate tarii care tocmai a incheiat mandatul la conducerea UE, Danemarca, din cauza problemelor financiare ale insulei. Alte intalniri vor fi delegate tarii care va prelua presedintia dupa Cipru, Irlanda.

Turcia si-a depus candidatura pentru aderarea la UE in 1987 si a fost recunoscuta in mod oficial drept tara candidata in 1999. Negocierile inainteaza insa cu dificultate.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Turcia presedintie UE Cipru, #Turcia opozitie presedintie UE Cipru , #Uniunea Europeana