Ziare.com

Codul de conduita pentru europarlamentari, adoptat la Strasbourg

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 18:33

   

Codul de conduita pentru europarlamentari, adoptat la Strasbourg
Parlamentul European a adoptat Codul de conduita pentru europarlamentari, care defineste conflictul de interese si prevede posibilitatea sanctionarii europarlamentarilor, inclusiv prin suspendarea sau chiar retragerea mandatului.

Noul Cod va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012 si arata clar ca membrii PE nu pot primi bani sau avantaje in schimbul votului sau activitatii legislative sau politice din cadrul Parlamentului European.

"Pana acum nu a existat un Cod de conduita al membrilor Parlamentului European. Acesta este primul si avem nevoie de el. Din pacate insa, acest Cod va ramane asociat cu scandalul care a afectat imaginea Parlamentului European si cu felul in care Adrian Severin a facut Romania de rusine si continua sa o faca refuzind sa isi dea demisia.

Dl Severin conferentiaza la Bucuresti despre mitologia fenomenului coruptiei, in timp ce la Bruxelles politicienii din statele UE iau masuri concrete impotriva coruptiei", a declarat Monica Macovei, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Adrian Severin reinvie mandria de a fi roman

Potrivit noilor reglementari, europarlamentarii trebuie sa depuna o declaratie de interese financiare, in care sa precizeze, printre altele: activitatile profesionale din ultimii trei ani dinaintea preluarii functiei in Parlament; orice activitate periodica remunerata exercitata de deputat in paralel cu exercitarea functiilor, ca salariat sau ca lucrator independent; orice activitate externa ocazionala remunerata (inclusiv scrierile de autor, conferinte sau expertize), in cazul in care remuneratia totala depaseste 5.000 de euro pe an calendaristic; participarea la comitete sau consilii de administratie din intreprinderi, organizatii neguvernamentale, asociatii sau orice organism cu personalitate juridica, ori exercitarea altor activitati externe, remunerate sau nu; orice alt interes financiar care ar putea avea o influenta asupra exercitarii functiilor de deputat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 780 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Are si Romania o contributie la regulamengtele de functionare a PE:

a facut necesara elaborarea codului de conduita al parlamentarilor europeni!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor