Ce cred romanii despre Uniunea Europeana la 6 ani de la aderare - sondaj IRES

Joi, 09 Mai 2013, ora 14:52
4002 citiri
Ce cred romanii despre Uniunea Europeana la 6 ani de la aderare - sondaj IRES
Foto: Arhiva

La 6 ani de la integrarea in Uniunea Europeana romanii raman optimisti cu privire la viitorul ei. Trei sferturi dintre ei apreciaza drept un lucru bun faptul ca Romania este membra a Uniunii Europene, in crestere cu 4% fata de august 2012, arata un sondaj IRES.

Datele provin din studiul "Dupa 6 ani. Ce cred romanii despre Uniunea Europeana?", realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES cu prilejul Zilei Europei, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, in ciuda evenimentelor de vara trecuta care pareau sa fi indus o unda de euroscepticism in randul romanilor, 65% dintre respondenti - in crestere cu 5% fata de anul 2012 - cred ca Romania beneficiaza de faptul ca este membra a UE.

Jumatate dintre cei chestionati au o imagine pozitiva si destul de pozitiva fata de Uniune, 1 din 4 romani (26%) are o imagine negativa si destul de negativa, iar o cincime (21%) au o imagine neutra.

Romanii asociaza, cel mai frecvent, Uniunea Europeana cu: libertatea de a calatori, studia si lucra oriunde in UE (91%), cu pacea (86%), diversitatea culturala (79%), democratia (74%), cu Euro (66%), cu birocratia (64%), somajul (62%), protectia sociala (60%), risipa de bani (58%), prosperitatea economica (56%), cu un cuvant mai greu de spus in lume (55%), cu control insuficient la frontierele exterioare (55%), mai multe infractiuni (53%), pierderea identitatii noastre culturale (47%).

Peste 60% dintre romani sunt foarte si mai degraba optimisti cu privire la viitorul Uniunii Europene, in timp ce doar o treime dintre ei sunt foarte si mai degraba pesimisti in aceasta privinta. Rezultatele nu cunosc variatii semnificative fata de 2012.

52% dintre participantii la studiu sunt de acord sau tind sa fie de acord cu ideea conform careia Romania ar fi fost mai bine protejata in fata actualei crize financiare si economice daca am fi adoptat moneda unica Europeana, euro, in schimb 44% sunt in dezacord cu aceasta ipoteza.

Suntem sau nu respectati in UE?

Conform studiului IRES, jumatate dintre romani (51%) cred ca Presedintele Romaniei este respectat in strainatate, cu 16% mai mult fata de numarul celor care credeau acest lucru in august 2012.

De asemenea, 61% dintre romani cred ca premierul Romaniei este respectat in strainatate, iar 27% dintre cei chestionati cred ca Romania merge intr-o directie buna, tendinta fiind intr-o continua crestere in ultimii 2 ani.

73% dintre participantii la studiu cred ca relatia de coabitare presedinte-premier a influentat relatiile Romaniei cu statele europene, iar 58% dintre acesti cred ca influenta a fost una pozitiva

Si perceptia cu privire la politica externa a Romaniei s-a imbunatatit fata de 2011. 42% dintre respondenti cred ca politica externa a Romaniei este buna si foarte buna, fata de 24% in februarie 2011.

60% cred insa ca Romania este privita prost si foarte prost in Uniunea Europeana spre deosebire de 39% dintre romani care cred ca tara noastra este privita bine si foarte bine.

In ceea ce priveste influenta tarii noastre in cadrul UE, aproape jumatate dintre respondenti (49%) cred ca Romania se afla printre ultimele 5 state, o treime (30%) cred ca se pozitioneaza pe la mijloc, iar 15% sunt de parere ca ar fi pe ultimul loc. Doar 4% dintre respondenti plaseaza tara noastra intre primele cinci state sub aspectul influentei sale.

Un procent semnificativ dintre respondenti (86%) sunt de parere ca Romania ar trebui sa se comporte de pe picior de egalitate in relatiile cu celelalte tari membre UE.

96% dintre respondenti au auzit de Spatiul Schengen, iar 86% dintre acestia sunt de parere ca intrarea Romaniei in spatiul Schengen ar fi un lucru bun. 53% dintre respondenti apreciaza ca Romania este pregatita sa intre in Schengen

Studiul a fost efectuat in data de 8 mai, pe un esantion de 1.324 indivizi de 18 ani si peste, eroarea maxima tolerata fiind de +/- 2,8%.

Raportul de cercetare si analiza datelor pot fi citite pe site-ul IRES.

C.B.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#romani Uniunea Europeana studiu, #romani atitudine Uniunea Europeana, #studiu IRES Uniunea Europeana , #Uniunea Europeana