De ce e important sa avem romani in conducerile grupurilor politice din Parlamentul European

Vineri, 21 Iunie 2019, ora 09:12
5965 citiri
De ce e important sa avem romani in conducerile grupurilor politice din Parlamentul European
Foto: Arhiva Pixabay

Functiile de presedinte de grup si vicepresedinte sunt cele mai importante posturi politice in Parlamentul European, afirma Marian Jean Marinescu (PNL), iar faptul ca mai multi romani au fost alesi in astfel de functii va conta cu adevarat pentru Romania, chiar daca munca depusa de ei nu e la vedere intotdeauna.

Dacian Ciolos (PLUS) a fost ales, miercuri, presedintele grupului Renew Europe, fiind primul roman care conduce un grup politic din Parlamentul European, in timp ce Siegfried Muresan (PNL) si Rovana Plumb (PSD) au fost alesi vicepresedinti ai grupurilor lor - PPE si respectiv PES.

Intrebat daca astfel de pozitii sunt doar onorifice sau au si o reala consistenta politica, Marian Jean Marinescu, eurodeputat din 2007 si fost vicepresedinte al PPE, a subliniat: "Functiile de presedinte de grup si vicepresedinte sunt cele mai importante functii politice in Parlamentul European".

"Eu cred ca ordinea decidentilor politici (ca importanta in ceea ce priveste deciziile europene luate de Parlamentul European) ar fi: presedinte de grup, vicepresedinte de grup si coordonator in comisie.

Eu am fost vicepresedinte si aveam un grup de lucru cu 5 comisii, unde se decidea pozitia la vot a PPE. Erau 4 astfel de grupuri de lucru. Eu eram responsabil cu activitatea legislativa, alti vicepresedinti se ocupau cu politica de vecinatate, cu relatia cu SUA sau cu alte domenii.

In cazul presedintelui de grup, apare in plus si munca din PE: pozitiile Parlamentului, agenda, ce se discuta etc. De exemplu, cand eu am propus dezbateri despre Romania in PE, ele au trebuit sa fie aprobate de Conferinta Presedintilor, formata din liderii de grup. Pe scurt, Conferinta Presedintilor conduce Parlamentul European.

A treia pozitie foarte importanta este cea de coordonator in comisie. El e cel care coordoneaza activitatea deputatilor, inclusiv a raportorilor, si poate avea o pozitie de genul: 'Fii atent, calea pe care mergi tu nu e calea grupului politic, in cazul nostru - PPE!'", ne-a explicat Marian Jean Marinescu.

Citeste mai multe despre:

Ce criterii trebuie sa indeplinesti ca sa fii votat in conducerea grupului politic

Intrebat care sunt criteriile in functie de care sunt alesi presedintii si vicepresedintii de grupuri politice in PE si cat de mult conteaza numarul de eurodeputati proveniti dintr-o tara, Marian Jean Marinescu a precizat ca pentru a accede in conducerea grupului "conteaza sa faci parte dintr-o delegatie mai mare, nu neaparat din cea mai mare".

"Dar trebuie sa fii si un politician respectat de ceilalti, si, in general, respectat si de cei din celelalte grupuri politice, pentru ca vei negocia cu ele si trebuie sa ai niste calitati - de negociator, de politician (sa simti ce se intampla, incotro trebuie sa mergi, sa tii legatura cu toate delegatiile nationale, cu guvernele din UE etc.).

Iar ca vicepresedinte conteaza si sa faci parte dintr-o delegatie relativ mare, dar in acelasi timp sa te cunoasca colegii si sa te recunoasca drept un politician care poate sa faca treaba buna.

La inceput, cand am intrat in UE noi si bulgarii, am fost eu vicepresedinte al PPE, desemnat de ai nostri, dar dupa aceea au fost mai multi candidati pe posturile de vicepresedinte al PPE si de fiecare data am fost supusi la vot", a adaugat europarlamentarul liberal.

Interese de grup, dar si interesele tarii tale

In acelasi timp, un presedinte sau un vicepresedinte reprezinta nu doar interesele grupului politic din conducerea caruia face parte, ci si interesele tarii din care provine, in cazul nostru ale Romaniei.

Intrebat cum pot fi influentate deciziile in PE in interesul Romaniei, Marian Jean Marinescu ne-a dat cateva exemple.

"Politica agricola a lui Dacian Ciolos (in perioada cand era comisar european - n.red.) a iesit si cu mana mea. Stie si el acest lucru. PPE se impotrivea, coordonatorul de la agricultura (un german) s-a impotrivit foarte tare la propunerile lui Ciolos, dar eu le-am scos, fiind vicepresedinte al grupului de lucru.

Va mai dau si un alt exemplu: Eu am vrut sa trec prin PE o rezolutie referitoare la romanii din Marea Britanie, in 2014, cand s-au deschis granitele si ne asteptau englezii pe aeroport sa vada cum ne ducem acolo... In decembrie, atunci, eu am reusit sa trec prin grupul meu (destul de greu) o propunere de rezolutie privind atacurile lui David Cameron si ale celorlalti. Doar ca pentru a fi introdusa pe ordinea de zi, rezolutia aceea trebuia sa fie aprobata de conferinta presedintilor.

PPE a fost de acord, dar liderul de la socialisti si liderul de la ALDE nu au fost de acord. Asa ca nu a intrat. Am reusit sa o introducem in ianuarie.

Deci ca lider de grup poti sa ai influenta asupra pozitiei grupului respectiv intr-o chestiune care intereseaza foarte mult Romania, la fel si ca vicepresedinte. E adevarat ca e o munca pe care o faci, dar care nu prea se vede. Nu se vede de cate ori eu am dus pozitia PPE in directia in care am vrut. Dar asta este, e o munca parlamentara extrem de importanta.

Si sunt convins ca Siegfried Muresan va fi un vicepresedinte care se va ocupa de un grup de lucru. Si eu spun ca ar fi cel mai bine sa il preia pe cel pe care l-am condus eu, pentru ca acolo e vorba despre buget, dezvoltare regionala, agricultura, toate foarte importante pentru Romania", a declarat Marian Jean Marinescu.

In ceea ce priveste subiectul delicat al desemnarii viitorului sef al Parchetului European, pozitie pentru care Laura Codruta Kovesi a fost votata si puternic sustinuta de vechiul PE, Marian Jean Marinescu s-a aratat convins ca fosta sefa a DNA ramane in continuare cu prima sansa.

"Nu se poate trece peste pozitia Parlamentului European, va fi foarte greu. Se poate da un vot pe o pozitie finala, dar sa refacem pozitia PE nu cred. Si eu nici nu imi doresc, o sa fac tot ceea ce trebuie ca acest lucru sa nu se intample", a subliniat acesta.

Citeste mai multe despre:

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Ciolos presedinte grup Parlamentul European, #Ciolos presedinte Renew Europe, #Siegfried Muresan vicepresedinte PPE , #Uniunea Europeana