De ce isi face UE in secret drone de sute de milioane de euro? Interviu

Autor: Ana Ilie
Luni, 10 Martie 2014, ora 09:38
7037 citiri
De ce isi face UE in secret drone de sute de milioane de euro? Interviu

Statewatch, un ONG care monitorizeaza libertatile civile in UE, a descoperit recent ca Uniunea Europeana a cheltuit peste 385 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui program de drone de supraveghere, fara control democratic exercitat de institutiile europene.

Parlamentul European nu a fost consultat cu privire la dezvoltarea vehiculelor aeriene ale UE, care au ca scop patrularea cerului european in misiuni de identificare a infractiunilor, se arata in raport.

UE isi face in secret drone de sute de milioane de euro

Statewatch a descoperit ca cel putin zece oficiali UE au primit bonusuri pentru "angajamentul personal si contributia" la acest program de la Unmanned Vehicle Systems (UVS) International, un grup de lobby al industriei de securitate ce reprezinta producatorii de aparate de zbor de supraveghere.

Solicitat de Ziare.com sa clarifice aspectele programului de drone al UE, in calitate de raportor pentru propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind punerea in aplicare a cerului unic european, europarlamentarul roman Marian-Jean Marinescu a aratat de ce sansele ca acest program sa fie utilizat in alte scopuri decat cele stabilite sunt mici.

Care sunt sansele ca acest program al Uniunii Europene sa fie utilizat in alte scopuri decat cel declarat?

Sansele sunt foarte mici. Traim in Uniunea Europeana, care are la dispozitia sa multe mecanisme care impiedica alunecarea in astfel de dezbateri sensibile. Ca europarlamentari, reprezentam cetatenii nostri si militam pentru transparenta reala pe aceste chestiuni. Este suprarealist sa gandesti ca lobby-ul industriei dronelor este cel care controleaza acest proces si care poate influenta programul asa cum considera de cuviinta.

Care sunt modalitatile prin care se poate controla corecta utilizare a acestor drone, in absenta unui control PE sau de alt fel, dupa cum subliniaza Statewatch?

Scopul Comisiei Europene este de a armoniza legislatia privind spatiul aerian. Este adevarat ca fiecare stat membru are dreptul de a lua decizii in acest sens, insa, sa fim realisti, pentru ca acest proiect sa functioneze avem nevoie de coeziune intre tari si avem nevoie de raportul meu, Single European Sky2+. In plus, cand un stat reuseste sa certifice o drona produsa in afara, nu o poate oferi altui stat membru deoarece acesta va trebui sa supuna drona unui nou set de teste, potrivit propriilor reguli. Va puteti imagina ce pierdere de timp si de bani ar fi.

Din acest motiv, Comisia Europeana trebuie sa stabileasca reguli si certificari comune. Prin aceste texte viitoare ne asiguram de utilizarea corecta a acestor echipamente militare.

Este acest program dovada existentei unei tendinte de militarizare in Uniunea Europeana?

Scopul programului nu este de militarizare a Uniunii Europene, ci de asigurare a independentei fata de restul lumii. Asa cum stiti, Statele Unite si Israelul sunt singurele doua tari care ne furnizeaza drone. Statele membre nu au alte optiuni decat sa se indrepte spre aceste doua tari daca doresc sa cumpere aceste echipamente. Dincolo de orice idee de militarizare a Uniunii Europene, statele membre vor doar sa se alinieze international la aceste noi tehnologii.

Ce rol joaca lobby-ul industriei europene de aparare in acest program, care beneficiaza de finantare generoasa din partea UE?

Industria a subliniat lacunele pe care le are Uniunea Europeana in ceea ce priveste dronele; acesta nu este un motiv sa credem intr-o ampla manipulare. Este adevarat ca sectoarele vizate sunt in general mai predispuse sa avertizeze cu privire la eventualele deficiente.

Spre exemplu, multumita mobilizarii industriei energiei solare, panourile fotovoltaice provenind din China au fost taxate pentru a evita o situatie de dumping intr-un moment cand aceasta situatie incetinea mult sectorul european al acestei industrii.

Presiunea acestor industrii aflate in dificultate permite alertarea sferei politice si mentinerea Uniunii Europene la un nivel competitiv in piata internationala.

De ce nu a existat o dezbatere la nivel european pe marginea acestui program?

Dupa cum a notat Comisia Europeana in 2012, acest proces trebuie sa fie insotit de transparenta reala si implicarea celor vizati, precum Comitetul LIBE al Parlamentului European. Daca discutia nu exista deja, trebuie sa inceapa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UE drone program secret, #Marian Jean Marienscu drone UE , #Uniunea Europeana