Poate esua complet Uniunea Europeana?

Duminica, 21 Iunie 2015, ora 12:12
9995 citiri
Poate esua complet Uniunea Europeana?
Foto: hepta.ro

Liderii europeni se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta doua crize separate - a Greciei si a Marii Britanii. Problema reala este insa cu totul alta.

"Grexit"-ul (iesirea Greciei) ar fi oribil pentru UE, iar "Brexit"-ul, adica iesirea Marii Britanii, ar fi si mai rau, se arata intr-un articol publicat de BBC.

Autorul articolului afirma ca si mai grava este criza existentiala a Uniunii Europene, pentru ca aceste provocari pot conduce la o fractura sau fragmentare a UE. Dezbateri despre viitorul UE au existat si in perioada 2005-2009, dar pe atunci aceasta idee nu parea credibila. Astazi este.

"Europa va fi configurata de crize si va ajunge suma solutiilor adoptate pentru aceste crize", spunea Jean Monnet, fondatorul Uniunii Europene. De modul in care sunt solutionate criza Greciei si cea a Marii Britanii depinde viitorul UE.

E posibil ca la capatul drumului sa asistam la destramarea acestui proiect. Unii se vor bucura, altii vor fi tristi, cert este ca vor exista consecinte pentru intregul continent.

Ce s-ar intampla daca ar disparea Grecia asa cum o stim?

Trei sunt natiunile care ridica probleme - Grecia, Marea Britanie si Ucraina, se mai arata in articolul citat.

In ceea ce priveste Grecia, tensiunile intre implacabilul guvern elen si fermitatea de care dau dovada FMI si CE par sa fi ajuns la apogeu. Iesirea Greciei din zona euro poate duce la parasirea definitiva a Uniunii Europene, conform bancii centrale elene.

Exasperata de greci, sefa FMI cere un dialog "cu adulti in sala"

Grecii promit sa vina cu solutii noi, dar o preseaza pe Merkel sa ia o decizie clara

Instabilitatea si norii negri vor continua sa ameninte continentul. Mentinerea calmului pare imposibila. Chiar daca UE nu e totuna cu zona Euro, moneda unica este expresia mandriei, ambitiei si aspiratiilor sale.

Apoi, este vorba si despre Marea Britanie. Plecarea ei ar submina credibilitatea Uniunii Europene in intreaga lume. In spatele nevoii de renegociere sta opinia publica. Odata vazut ca o excentricitate a britanicilor, astazi euroscepticismul a devenit o forta, subliniaza autorul articolului citat.

Iese Marea Britanie din UE? Noutati despre referendum, Cameron pleaca in turneu de lobby

Daca liderul Frontului National, Marine Le Pen, va castiga alegerile prezidentiale din 2016, va scoate Franta din UE. Daca iesirea Marii Britanii ar zdruncina fundatia europeana, plecarea Frantei ar duce la colaps.

Referendum pentru apartenenta la UE, si in Franta?

Incotro ne duc liderii europeni?

Politicile electorale sunt doar expresii ale nemultumirii generale fata de constructia europeana. Incercarea de a convinge oamenii ca viata lor va fi mai buna in UE a esuat. Inertia si un status quo incert conduce la esec orice organizare politica.

Pe de alta parte, asistam si la criza ucraineana. Razboiul civil cu care se confrunta aceasta tara ridica intrebarea: "Pentru ce a fost construita UE?". Odata vazuta ca un camin linistit, in care poti sta de vorba in fata unui pahar cu brandy, Uniunea seamana acum cu un adolescent care isi pune intrebari fundamentale despre sensurile vietii, comenteaza jurnalistul britanic.

Se ridica intrebarea daca nu cumva expansiunea catre fostul bloc sovietic nu a dat indigestii Uniunii Europene. "Asa cum un sarpe are nevoie de timp pentru a digera o capra, UE are nevoie de rabdare in procesul de integrare a fostelor state comuniste", explica plastic, autorul articolului.

Dar tarile occidentale nu pot permite ca un proiect "forjat" la focul celui de-al Doilea Razboi Mondial sa ramana in limitele stabilite de acel conflict. Totusi, pana si idealistii sunt sceptici in ceea ce priveste expansiunea catre Georgia, Ucraina sau Moldova.

Serbia si alte cateva state stau la coada, in timp ce influenta rublei rusesti creste tot mai mult in Balcani.

Turcia a inregistrat deja un recul, din cauza religiei si culturii sale.

Islanda a iesit in evidenta, devenind prima tara care raspunde "Nu, multumesc!" la invitatia de aderare.

La ora actuala, candidatele oficiale sunt Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Turcia. Bosnia-Hertegovina si Kosovo sunt candidate potentiale, in timp ce Moldova, Ucraina si Georgia si-au exprimat interesul de a adera.

Criza financiara si lipsa unei increderi in sine poate demagnetiza Uniunea Europeana.

Niciuna dintre temerile exprimate mai sus nu este inevitabila sau de dorit, insa liderii europeni par sa conduca Europa prin furtuna fiind mai preocupati de supravietuirea imediata decat de eventuala destinatie.

Unii sunt convinsi ca nimic nu poate zdruncina acest proiect pe care il percep ca pe un destin, iar altii spun ca Uniunea Europeana s-a dovedit a fi o construnctie robusta, iar discutia despre un eventual colaps este deplasata. Sunt si lideri care spun ca subiectul este irelevant, ei fiind mai preocupati de problemele la nivel national.

"Si totusi, suntem la o rascruce", subliniaza jurnalistul britanic. Orice se intampla cu Uniunea Europeana, Europa in sine va ramane. Dar politicienii trebuie sa stie ca sunt responsabili de viitorul acestui proiect nobil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Grecia iesire Uniunea Europeana, #Marea Britanie referendum UE, #negocieri Grecia Bruxelles , #Uniunea Europeana