Romania este sursa numarul unu de caini adusi ilegal in Germania

Joi, 13 Februarie 2020, ora 23:30
14303 citiri
Romania este sursa numarul unu de caini adusi ilegal in Germania
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Deputatii PE au adoptat o rezolutie prin care cer Comisiei Europene "masuri clare si eficiente" pentru stoparea traficului ilegal de animale de companie. Comisia va prezenta in martie un proiect de lege.

Parcare de pe marginea unei autostrazi din Ungaria: un grup de femei si barbati se joaca, pe un gard de beton, cu patru catei foarte tineri. Maidanezi. La cativa metri distanta, se aud schelalaieli, in microbuzul albastru din care mai coboara cateva persoane. Vorbesc romaneste. Microbuzul - cu numar de Buzau. E septembrie 2019 si abia daca a trecut o saptamana de la publicarea investigatiei DW pe tema mafiei cainior.

Ma apropii, interesata de inca un studiu de caz. Intru in vorba cu oamenii. Cateii pufosi, adorabili, dar definitiv prea tineri pentru a avea voie sa iasa legal din tara (varsta minima este de 15 saptamani, dupa ce le-au fost administrate toate vaccinurile obligatorii). Si foarte slabi.

Sunt de vanzare? "Da, ii ducem in Franta", spune una dintre femei. E foarte cald si totusi cateii nu primesc in pauza de condus nici apa si nici mancare. Cat costa? "Nu stiu", raspunde zambind, dupa care vine rapid raspunsul defensiv: "Noi nu ne imbogatim din caini". Imi este imediat clar despre ce e vorba: caz tipic de transport ilegal de maidanezi din Romania catre vestul Europei.

E la ordinea zilei: politia germana, in special in landul Bavaria, se confrunta foarte des cu transporturi ilegale de caini din Romania. Uneori transe mici, de 5-6 animale, alteori dube intregi, cu 60-70 de caini si pisici. Romania este de altfel si sursa numarul unu de caini adusi ilegal catre Germania.

Nou proiect de lege

Se pare ca executivul european va lua in serios cererea europarlamentarilor, pentru ca, in urmatoarea sesiune plenara din martie echipa presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta un nou proiect de lege privind drepturile animalelor.

O actiune asteptata de ani de zile de militantii pentru drepturile animalelor. Mai ales in ultimele luni, diferite ONG-uri europene, politicieni si jurnalisti, inclusiv DW, au subliniat gravitatea fenomenului traficului ilegal cu animale de companie in Europa.

Pentru ca asa-zisa mafie a animalelor are multe fatete, reprezinta un fenomen in masa si nu exista deocamdata instrumente paneuropene care sa-l stopeze.

O serie de investigatii, confirmate de autoritati, au ajuns la concluzia ca mafia cainilor castiga sume comparabile cu profiturile dealerilor de droguri: cel putin 24 de miliarde de euro anual.

Renate Sommer, conservatoare germana si fosta membra a Parlamentului European pana in 2019, a vorbit intr-un interviu pentru DW despre "criminalitate organizata" care trebuie oprita rapid la nivel european.

Acelasi lucru il spune si Lea Schmitz, purtatoare de cuvant a Deutscher Tierschutzbund, Uniunea Germana de Protectie a Animalelor: "Este vorba cu siguranta despre criminalitate organizata".

Politia nationala trebuie sa stie ce e de verificat

Legislatia actuala obliga fiecare animal exportat sa aiba un chip, care trebuie introdus intr-o banca de date europeana, numita TRACES. Chipul ofera informatii despre istoria animalului, despre sanatatea lui, vaccinurile administrate si despre fostii proprietari.

Problema este ca aceste informatii se falsifica pe banda rulanta. Aici se adauga incompatibilitatea dintre bancile de date ale anumitor state membre si, ca urmare, imposibilitatea de a urmari istoria si traseul animalelor.

Pascal Durand, membru al PE din partea Grupului Renew Europe, a declarat pentru cotidianul Ouest France: "Trebuie sa marim capacitatile de verificare a traficului si sa cream o trasabilitate adevarata, dar sa verificam si veterinarii, pentru ca unii sunt complici".

Si intr-adevar, fara veterinari corupti, pasapoartele si documentele false de sanatate ale animalelor ar fi aproape imposibil de realizat. Durand a mai adaugat o chestiune centrala, necesara in efortul de a stopa traficul ilegal de animale: "Noi putem actiona astfel incat legislatia sa fie imbunatatita, dar este imperios ca politia si jandarmeria statelor membre sa fie informate cu privire la ce anume trebuie sa verifice."

Ce inseamna de fapt traficul ilegal de caini si pisici

Businessul ilegal cu animale de companie se desfasoara pe mai multe paliere. Unul este cresterea ilegala in masa a cainilor de rasa de catre persoane care nu detin licente de crescatori.

Practicile se desfasoara deseori in conditii mizere, care implica, printre altele, exploatarea femelelor pana la epuizare. Puilor nu li se administreaza vaccinurile necesare, sunt despartiti prea devreme de mame si hraniti precar, li se fac acte la comun, stampilate de veterinari corupti.

Animalele sunt transportate in Europa de Vest, spre vanzare. Se imbolnavesc si deseori mor la scurt timp dupa ce au ajuns la cumparatorii din strainatate. Cum vanzarile se desfasoara de cele mai multe ori prin intermediul Internetului, prin parcari sau la colt de strada, vanzatorilor li se pierde urma.

Strategia este asemanatoare la traficantii care aduc caini si pisici din adaposturile din Europa de Sud-Est. Cu ajutorul unor veterinari se elibereaza acte false de sanatate, animalele sunt incarcate in dube si aduse, de pilda, in Germania.

Pana la vanzarea propriu-zisa a cainilor, pseudoasociatii de "salvare a animalelor" primesc donatii de zeci de mii de euro de la diversi oameni de buna credinta, impresionati de actele de "salvare" a animalelor de la moarte. Inclusiv organizatiile serioase de protectie a animalelor au atras atentia asupra acestor metode criminale.

O alta lacuna in legislatia europeana este ca persoanele private au voie sa transporte intre statele membre ale UE pana la 5 animale de companie, fara ca miscarea sa fie considerata una comerciala. Doua persoane pot, fara nicio problema sa scoata, asadar, din tara, 10 animale de companie cu masina personala.

Stop vanzarii ilegale a cainilor pe Internet sau in parcari

Rezolutia Parlamentului European contine masuri care vizeaza toate aceste probleme.

Pentru ca traficul ilegal de caini si pisici nu contravine numai drepturilor animalelor. Ci prezinta un pericol serios de raspandire a bolilor, atat la animale cat si la oameni si, in plus, a devenit o importanta ramura a criminalitatii organizate in Europa.

Noua legislatie ar putea intra in vigoare in 2021.

Lavinia Pitu, Deutsche Welle

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#trafic animale, #trafic caini Europa , #Uniunea Europeana