Stratfor: Romania si tarile din regiune, la rascruce europeana. Alternative la UE insa nu sunt

Marti, 12 Septembrie 2017, ora 18:24
10539 citiri
Stratfor: Romania si tarile din regiune, la rascruce europeana. Alternative la UE insa nu sunt
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Europeana este in fata unor reforme necesare, iar tarile din Europa Centrala si de Est se apropie de o rascruce. Printre ele si Romania.

Adriano Bosoni, analist pentru Europa al Stratfor, imparte tarile in doua categorii - cele care sunt interesate de apropierea de blocul european si cele care pastreaza distanta.

In prima categorie intra si Romania, noteaza sursa citata, amintind ca un ministru roman (cel al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu - n.red.), a vorbit despre aderarea tarii noastre la zona euro in cel mult cinci ani.

De asemenea, liderii din Cehia si Slovacia au spus ca tarile lor apartin "nucleului" Uniunii Europene.

In categoria a doua sunt, deloc surprinzator, Polonia si Ungaria. Guvernele celor doua tari vecine insista ca UE nu are niciun drept sa interfereze in treburile interne.

Sursa citata noteaza ca tarile din Europa Centrala si de Est au o relatie complexa cu Uniunea Europena. Toate s-au grabit sa se alature cat de curand cu putinta dupa incheierea Razboiului Rece, iar de atunci au fost printre tarile cu cea mai rapida crestere din Europa. Toate sunt receptori ai fondurilor europene, iar populatiile, in cea mai mare parte, sustin apartenenta la UE. Insa multi au imbratisat doar partial integrarea continentala, ramanand in afara zonei euro si rezistand incercarilor Bruxellesului de a interfera cu propriile politici interne.

Mai multe guverne au acuzat Uniunea de subminarea suveranitatii si identitatii nationale. Acestea vad blocul european drept un club de natiuni care coopereaza in zone de interes comun, dar care raman cat se poate de suverane. Bosoni subliniaza ca Grupul de la Visegrad reprezinta o unealta cheie pentru ca regiunea sa-si exprime viziunile privind interesele continentale.

Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia sunt membri, iar Romania si Bulgaria au fost invitate la cateva dintre intalniri. Tarile din aceasta zona au criticat planul Comisiei Europene de a distribui solicitantii de azil pe cuprinsul Uniunii si tot aceste tari au incercat sa intensifice cooperarea militara, economica si in domeniul energiei de la Marea Baltica la Marea Neagra, pentru a-si spori autonomia.

Si, in timp ce Polonia si Ungaria sunt criticii cei mai vocali ai UE, nu inseamna ca lucrurile sunt neaparat roz in ce priveste Cehia si Slovacia. Presedintele ceh a sugerat organizarea unui referendum pe tema apartenentei la UE, iar premierul slovac a spus ca birocratii de la Bruxelles sunt desprinsi de realitate. Criticile sunt tintite catre incercarile Bruxellesului de a interfera cu afacerile interne - ceea ce da bine in anumite sectoare ale electoratului -, in timp ce tarile respective primesc fonduri importante pentru agricultura si dezvoltare, din partea Uniunii Europene, ceea ce de asemenea ajuta pe plan intern.

Insa strategiile nationale ar putea fi reevaluate ca urmare a referendumului pentru Brexit.

Pentru Polonia si Ungaria, o Mare Britanie care isi apara viziunile din interiorul Uniunii Europene reprezinta un aliat mult mai valoros decat o tara care este pe cale sa iasa din blocul european si este nesigura in legatura cu viitorul sau. In plus, impactul referendumului britanic a fost atat de profund incat cei mai multi lideri europeni inteleg acum ca nu pot ramane inerti.

Europa cu mai multe viteze

Si este, desigur, si mult-discutatul concept al Europei "cu mai multe viteze", adica tari de prim plan si tari de plan secund.

Aceasta perspectiva este insa una ingrijoratoare pentru Europa Centrala si de Est, deoarece regiunea depinde de UE pentru comert, investitii, subventii si, intr-o anumita masura, securitate. Cehia si Slovacia sunt strans legate de economia germana, iar Polonia si Romania vad apartenenta la UE ca fiind parte din strategia lor de securitate, care consta in a avea cat mai multe aliante internationale cu putinta pentru a impiedica agresiunea ruseasca.

Daca aceste tari ar alege sa iasa - sau ar fi excluse - din urmatoarea etapa a reformei continentale, unele ar trebui sa se bazeze pe Statele Unite pentru investitii, protectie sau importuri de energie. Insa, Casa Alba s-ar putea sa nu fie la fel de interesata sa acorde subventii fermierilor polonezi sau sa plateasca pentru drumurile Romaniei, asa cum este Bruxellesul, mai noteaza Stratfor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#romania Uniunea Europeana, #Romania criza UE, #tari UE criza, #Stratfor Romania UE , #Uniunea Europeana