Ziare.com

Teutona Mutti si lapona Enigel au rupt contractul social

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 23 Februarie 2020, ora 13:42

   

Teutona Mutti si lapona Enigel au rupt contractul social
Petrisor Peiu
In lucrarea "Du contrat social; ou Principes du droit politique", scrisa in plina epoca iluminista, la 1762, Jean-Jacques Rousseau propune ca societatile moderne sa fie organizate avand la baza un "contract social", adica o intelegere formala intre toti membrii unei comunitati, care sa aiba la baza un set de valori comune, definit ca "interes general" (volonte generale); fiecare cetatean va avea, asadar, aceleasi drepturi, libertati si indatoriri.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Ca orice organizatie, Uniunea Europeana a avut la baza un contract social, atata timp cat a fost o uniune economica; o piata libera si unica era "interesul general". Atunci cand a incercat sa se transforme intr-o uniune politica, Uniunea Europeana si-a scris un nou "contract social", dar si-a pierdut "interesul general", ba chiar i-a inversat sensul.

De la extinderea sa spre Sud (anii 80) si spre Est (2004) pana la criza din 2007-2013, Uniunea a functionat dupa urmatorul principiu: noi (tarile estice si sudice, mai sarace) ne cedam piata firmelor bogate si puternice din Vest si Centru, acceptam sa platim aceleasi preturi, desi avem salarii mai mici si cedam si o parte semnificativa din foarta de munca, dar, in schimb, voi (tarile vestice, nordice si centrale) ne ajutati cu bani pentru a ne construi infrastructura si pentru a produce alimente ieftine pentru intregul continent. Mai simplu spus, Sudul si Estul accepta sa isi inchida buna parte din industria necompetitiva si sa isi puna cetatenii sa plateasca gazul, apa si electricitatea la fel de scump ca nemtii sau suedezii, dar primeau sute de miliarde de euro ca subventii agricole si pentru constructia de autostrazi si cai ferate. Interesul general era constructia celei mai mari si mai echilibrate piete interne de pe planeta, prin reducerea treptata a decalajelor de dezvoltare.

Ei bine, pentru asta, Uniunea Europeana avea la dispozitie bugete uriase, care au atins varful absolut in cadrul financiar multianual (multiannual financial framework-MFF) 2007-2013, atunci cand s-au acceptat pentru asta alocari de 994 miliarde de euro (1,12% din valoarea venitului national brut agregat al tuturor statelor membre. A fost atunci un festival al "fondurilor europene", cu care spaniolii, grecii, ungurii, polonezii si cehii si-au construit peste 15.000 km de autostrada, aproape 5.000 km de cale ferata moderna (inclusiv de mare viteza). Linia coastei de pe superba Costa del Sol a primit trei autostrazi, la distante de doar cativa kilometri una de alta, in centrul Spaniei s-a facut un aeroport urias, nefolosit nici astazi, iar teritoriul muntos al Greciei s-a umplut de autostrazi spectaculoase, cu tunele uriase si viaducte care iti taie respiratia. Noi si bulgarii, fiind cei mai tineri si cei mai saraci membri ai Uniunii, am primit alocari aproape la jumatate fata de celelalte state estice si nici n-am prea facut mare branza cu ele, vreo 250 km de autostrada si cateva conducte de alimentari cu apa; restul miliardelor de la UE, bani de buzunar pentru smecherii abonati la contractele publice...

Odata ce a aparut criza, inceputa in 2007 in America si resimtita in Europa abia prin 2009, s-a dus pe apa sambetei toata efuziunea cheltuitoare, iar severii nemti, chibzuitii nordici si zgarcitii olandezi au descoperit brusc ca nu prea le mai place sa plateasca pentru pensiile grecilor sau pentru conductele de apa din Romania. Brusc, bogatii Europei au schimbat foaia: au transformat piata unica intr-o uniune politica si au uitat de solidaritate. In fond, prea multa empatie cu esticii astia nebarbieriti si corupti strica!

Si au inceput sa fie din ce in ce mai parcimoniosi. In exercitiul 2014-2020, in noul cadru financiar multianual, s-a diminuat bugetul Uniunii cu 40 de miliarde de euro, adica a scazut la doar 1% din valoarea totala a veniturilor nationale brute:


Sursa: AICI


Si ce sa vezi? Fondurile de coeziune (cele destinate infrastructurii mari) au scazut cu 8,4%, iar cele destinate politicii agricole comune (subventiile la hectar, adica) au scazut cu peste 11%. Touche, dragi romani si frati din Estul Europei. Germanii, scandinavii, olandezii si austriecii au inceput sa nu prea mai creada in solidaritate. Tocmai cand incepea sa ne placa Uniunea asta...

Acum, un amanunt uitat de toti e acela ca noi, aici, am acceptat sa inchidem petrochimia, sa desfiintam toate pietele, alimentarele si aprozarele, pentru a face loc supermarketurilor, am acceptat sa ne lipsim de companiile de gaze si de electricitate si sa platim facturi mai scumpe decat austriecii, am cedat si companiile de apa, am livrat 4.000.000 de oameni pentru piata muncii din Vest, ne-am ales cu deficite comerciale inspaimantatoare si totul pentru un singur scop: salvatoarele fonduri europene, inceputul si sfarsitul oricarui discurs politic de pe-aici.

A, am uitat sa spun ca suntem intr-adevar cam corupti dar, sa avem un pic rezon: cine ne-a corupt, cum am ajuns asa corupti? Da, politicienii nostri s-au umplut de palate si amante, dar de unde au luat banii? Cumva de la buticarii si negustorii din piete sau de la supermarket-urile care primeau cele mai bune terenuri din oras si cele mai permisive autorizatii de constructii? Cumva de la sarmanii vanzatorii de gogosi sau de la indianul Mittal, care a primit pe gratis o fabrica de cateva miliarde si caruia tot statul roman i-a platit si lucratorii concediati? Cumva de la sapatorii de santuri romani sau de la marii constructori austrieci, francezi sau italieni? Cumva de la doctorii care luau 1.000 de lei pentru o operatie pe cord deschis sau de la OMV, care a avut voie sa distruga 3% din PIB-ul tarii? Auziti, prea-cinstitilor scandinavi, de afacerea EADS sau de Microsoft ce spuneti? Dar de cel mai scump contract de mentenanta din lume, semnat de Alstom cu metroul bucurestean ati uitat?

Pai, ia hai sa vedem ce-am primit si ce-am dat, nu vreti? Cum arata un sumar al celor 13 ani de Uniune Europeana pentru tara noastra?

Romania a primit 54,43 miliarde de euro de la Comisia Europeana si a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 18,91 miliarde de euro, in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 noiembrie 2019, conform balantei publicate de Ministerul Finantelor. Astfel, in cei 13 ani de apartenenta la Uniunea Europeana, Romania are un sold pozitiv de 35,52 miliarde de euro, fonduri europene primite de tara noastra, peste banii cu care am contribuit noi la bugetul UE.

Cele 54 de miliarde de euro le-am primit astfel: 2,75 miliarde de euro, fonduri din programele de pre-aderare (PHARE, ISPA), dar care au intrat in Romania incepand cu anul 2007, fondurile perioadei de programare 2007-2013: peste 33,92 miliarde de euro si din perioada de programare in curs, 2014-2020, peste 17,75 miliarde de euro (peste 6,62 miliarde de euro au venit din Fondul European de Garantare Agricola -FEGA, adica platile directe la hectar, aproape 1 miliard de euro vin din alte fonduri, in perioada de programare 2014-2020. Aici intra fonduri cum ar fi cele din care se asigura alimente pentru persoanele cu posibilitati materiale foarte reduse, aproximativ 11 miliarde de euro din Fondurile Europene Structurale si de Investitii (FESI), gestionate de autoritatile de management din cadrul a 3 ministere-cheie: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, precum si Ministerul Agriculturii).

Am mai primit cam 70 de miliarde de euro, din totalul de 81 de miliarde euro, investitii straine directe din statele membre ale Uniunii (pana in 2019 - sursa: AICI):Am pierdut, in primul rand, peste 4 milioane de locuitori, 18% din populatie. Cam o treime din forta de munca.

Comertul exterior cu statele UE? Si aici se pare ca pierdem, de la an la an mai mult:


Sursa: AICI


In 2016 am avut un deficit de 40 de miliarde de lei, in 2017 de 44 miliarde de lei, pentru ca anul trecut sa ajungem la 55 miliarde de lei (11,5 miliarde de euro, peste 5% din PIB). In total, din 2007 am acumulat un deficit pe comertul cu bunuri de peste 90 de miliarde de euro.

Sintagma "liberalizarea preturilor" ne va scumpi numai anul acesta pretul platit la gaze cu vreo 20%; o situatie similara gasim si la energie electrica. Odata cu negocierea aderarii la UE, Romania si-a "re-dimensionat" prin extinctie, sectoare economice intregi, precum siderurgia si petrochimia. Se numea restructurare. Pentru a intra in Uniune am cedat compania nationala de petrol unei firme austriece rivale, care a demolat fizic una din rafinarii plus combinatul de la Isalnita; aceeasi firma a primit, fara licitatie, un zacamant de gaz natural de cateva sute de miliarde de metri cubi in Marea Neagra si zacaminte similare in subsolul patriei, contra unor redevente mai mult simbolice...

Dar poate vreti sa ne uitam un pic la topul primelor firme din tara in anul 2018:


Sursa: AICI


Nu mai putin de 3 supermarket-uri. Toate din Uniune. In total, cifra de afaceri a supermarket-urilor care au inabusit total comertul traditional local a depasi 10 miliarde de euro pe an, cu peste 2 miliarde de euro deficit la importurile de alimente. Da, cumparam cartofi din Grecia, ceapa din Franta, carne din Polonia sau Ungaria.

Poate ne aducem aminte cum arata topul celor mai mari companii din tara in 2008, inainte de aderare:


Sursa: AICI


S-au dus Sidex-ul plus o rafinarie plus un operator de telefonie si au aparut inca doua supermarket-uri (in 2008 era doar unul in top)...

Si acum, acum a venit dezastrul. Tocmai cand trebuia sa se faca bugetul multianual pentru perioada 2021-2027. Ei, na, tocmai acum au uitat toti de interesul general. Britanicii au parasit aceasta Uniune ingrata si au lasat un gol de 75 de miliarde de euro in bugetul multianual pentru urmatorii 7 ani.

Prin mai 2018, Comisia Europeana propune un buget pe 7 ani generos, cu alocari de 1,11 % din totalul veniturilor nationale brute. Deja nori negri se aratau la orizont: fondurile de coeziune propuse erau cu 10% mai mici decat in actualul cadru multianual, iar cele destinate subventiilor la hectar se doreau scazute cu 15%. Ca nebunia sa fie totala, parcimoniosii din Scandinavia si din centrul Europei se gandeau sa cheltuie 1,4 miliarde de euro pentru un Fond European de Globalizare (!?). Pai ce-ar fi sa incepeti globalizarea asta cu Romania si Bulgaria?

Prin noiembrie 2018, cu un an inainte de finalul mandatului, euro-parlamentarii si-au adus aminte de interesul general si au propus un buget de 1,3% din totalul veniturilor nationale brute. Demagogie sau bune intentii, nu vom sti ce anume a cauzat acest acces brusc de generozitate. Noii europarlamentari, alesi in mai 2019, raman si ei la fel de generosi si propun acelasi buget ca vechiul Parlament. Si-acum intra in scena adevaratii jucatori, statele nationale, care decid ca presedentia finlandeza a Consiliului UE sa propuna in decembrie 2019 un buget de 1.087 miliarde de euro, adica 1,07% din totalul veniturilor nationale brute (VNB). (Sursa: AICI)

Nu a impresionat pe nimeni. Europa a ramas mai departe ca oricand de "interesul general" si de principiile lui Jean-Jacques Rousseau. Dupa ce si-au exercitat malitios misiunea oprind autostrada Pitesti-Sibiu pe motiv de pelerinaj al gandacilor, noua Liga Hanseatica (Austria, Germania, Olanda, Danemarca si Suedia) s-a decis sa joace tare: niciun cent peste pragul de 1% din totalul VNB-urilor. Gata cu solidaritatea, hai sa fim mai chibzuiti! Prilej pentru 17 state estice si sudice sa infiinteze grupul intitulat "pritenii coeziunii" Bulgaria, Croatia, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Malta, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania. Majoritatea acestora isi doresc 1,11% din agregatul VNB, ungurii si estonienii sunt mult mai vocali decat noi, cerand 1,16% din agregatul VNB, iar grecii si portughezii vor chiar 1,3% din acelasi agregat. Acestui grup i se alatura si austriecii pentru a cere mentinerea nivelului subventiilor agricole. Colac peste pupaza, francezii s-au unit cu Liga Hanseatica pentru a cere nici mai mult nici mai putin decat conditionarea alocarilor de fonduri catre state de un anumit nivel al realizarilor anti-coruptie.

Hai acum sa vedem doua imagini care lamuresc totul. Prima ne indica care sunt regiunile sarace (sub 75% din media europeana a PIB/locuitor), cele decent de productive (75-90% din media europeana a PIB/locuitor) si cele bogate, performante (peste 90% din acelasi indicator):


Sursa: AICI


A doua imagine arata ce optiune are fiecare stat pentru dimensiunea bugetului multianual 2021-2027:


Sursa: AICI


Nu-i asa ca acum e totul "crystal clear"?

Singura noutate este data de radicalismul grecilor si al portughezilor, explicabil prin faptul ca acestia au cazut cel mai "de sus" in perioada crizei.

Batalia dintre "prietenii coeziunii" si "Liga hanseatica (frugal five)" s-a dat joi si vineri si s-a incheiat nedecis, desi atat presedintele Consiliului European, Charles Michel, cat si presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, au venit cu propuneri de compromis. Nimic nu a miscat inima inghetata a lui "Mutti" Angela Merkel sau a "craieselor zapezii" din tarile nordice: nu vor renunta la rebate-urile lor in valoare de 6,4 miliarde de euro. Ceva-ceva tot au acceptat: sa taie ambitiosul proiect de fond European Peace Facility (de fapt, finantarea incursiunilor anti-insurgenti a trupelor franceze in Sahel) de la 8 la 4,5 miliarde de euro, precum si masacrarea fondului de 1,5 miliarde de euro pentru "mobilitate militara"...

Acum intelegeti ce tot spun de trei ani? Iesirea britanicilor din Uniunea Europeana nu ii va afecta defel pe insulari ci tot pe noi, saracii din Est si din Sud. Noi vom trage ponoasele frugalitatii care i-a cuprins brusc pe hanseatici. Uite ca asa ne aducem si noi aminte de ce ii iubim pe nemti. Pai dupa ce ne-am dat la fier vechi metalurgia si petrochimia, dupa ce ne-am inchis jumatate din industrie si din centralele electrice, de-am ajuns sa importam electricitate, dupa ce am acceptat sa platim sume ingrate pentru gazul pe care frugalii l-au primit cadou, dupa ce am inchis ochii la hotiile EADS, Microsoft sau OMV, dupa ce am inchis toate pietele sa facem loc "comertului modern", dupa ce ne-au plecat unul din trei oameni activi, ce mai putem sa facem? Cum putem sa mai respiram? Cum putem sa mai iesim din starea de saracie? Daca vrem sa facem o parlita de autostrada, nu putem ca omoram gandacii, daca vrem sa facem centrale nucleare, nu putem ca ne-am ales prost chinezii, daca vrem telefonie, tot asa, daca vrem sa mancam cartofi nu putem decat daca sunt frantuzesti, daca vrem sa ne vedem copiii sau rudele, trebuie sa ii cautam tocmai prin Italia sau Germania. Si pe deasupra nu mai avem acces nici la banii europeni, ca suntem corupti. Pai pe cei chiar corupti ii doare in cot de autostrazi, ei merg cu elicopterul si se trateaza de orice entorsa la Paris, nici nu-i intereseaza ce spitale sunt pe-aici.

Si Angela Merkel si blonzii vikingi, cu laponele lor cu tot, risca, totusi, mult prea mult: visul european se poate transforma intr-o imensa inselatorie, un fel de FNI, dar in limba germana...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre buget Uniunea Europeana Brexit buget UE
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 34356 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
36 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rezon d-le profesor, suntem nitel bine de tot corupti si nu de teri,

sau alaltaieri de cand ne-am trezit la masa imbelsugata a UE, istoria e martorul din umbra iar Miorita ne alina offul emotional cand vedem cat de bine traiesc altii.
Ma surprinde constatarea analizei temeinice in care ne convingeti ca bogatii europei nu mai vor sa contribue la cresterea nivelului de trai al saracilor europeni, ca si cum vina inapoierii noastre economice si culturale o poarta tot ei, intrucatva asemanator cu deziluzia posmagilor pe motiv ca nu-s gata muieti.
Ma deranjeaza punctul dvs de vedere partizan doar unui adevar, anume ca bogatii devin din ce in ce mai stransi la punga si terfelesc contractul social cu saracimea, dar saracimea cum trateaza aceste ajutoare pe jumatate platite tot de saraci ?
Vedeti dvs de ce nu are ursul coada peste tot, nu numai la noi ? Pentru ca indiferent cat de crestin esti, cat de generos vrei sa ajuti pe cineva nevoias, ca sa te sprijine ulteriorl, cand vezi ca eforturile tale generoase intretin cauza saraciei, renunti si-ti vezi de ale tale. Flamandului pune-i in mana o undita si invata-l sa pescuiasca, o sapa, o cazma, iar hotul tine-k cat mai departe de casa ta indiferent ca te doare drama lui sau nu. Deci vina tot bogatii o poarta ca n-au inventat autostrazi, cai ferate, spitale si scoli modulare pe care sa nu le monteze tot ei unde avem noi nevoie, pricepeti ?

 

Foarte bun articolul d-lui Petrisor Peiu si care sunt minutios

documentate .Interesant este ca , unii comentatori fac observatii nefondate articolelor publicate , si asta in mod repetat si jenant in scopul de a face "le buzz" si a iesi in evidenta ...comentatori anonimi,amarati , unii fara nici un fel de studii pripasiti prin cotloanele Europei sau aiurea si cu o mare nesimtire si caracter de maleducati ...altii chiar bolnavi psyhic
Dar asta ramane la aprecierea adminului ,daca aceste replici la adresa jurnalistilor sunt acceptate sau nu ...
Morala acestui articol e ...sa nu vinzi niciodata " les bijoux du pays" si sa astepti ordine de la altii ce sa faci in tara ta ...

 

Stimate, d-le Peiu,

1.Consecintele "apartenentei" la PIATA VAMALA europeana sint cele aratate de dvs., insa omiteti ca Romania NU s-a "integrat" in aceasta piata deocamdata!
Integrarea reala in 2007 (sau la primirea "foii de parcurs" in 2004) presupunea un "Proiect de TARA" cu capacitatea tehnica de a aduce "competitivitatea si functionalitatea institutionala" catre indicele 1, sa cuprinda tehnici si instrumente de accelerare a dezvoltarii industriale, sa aigure utilizarea experientei tranzitiei Spaniei si Portugaliei la dezvoltare industriala, a tarilor Vestice, etc.
Un astfel de proiect de tara nu este implementat nici acum, deoarece propunerea sa de evaluare si promovare este refuzata sistematic de P.N.Liberal, USR, PSD!
2.Dezvoltarea economica a Estului in general (si Romaniei in special) putea fi asigurata NUMAI de Capitalul industrial strain, fondurile nerambursabile UE fiind auxiliare, deoarece necesarul financiar este de minim 25 de miliarde de Euro anual timp de 10 - 15 ani, pentru crearea a 250 de mii de noi locuri de munca industriale anual, adica necesarul pentru intoarcerea emigrantilor si sistarea plecarilor!
2.La indicele de ne-functionalitate economica 74, investitorii industriali NU pot investi in Romania, deoarece nici o banca, fond financiar mondial, investitor industrial nu isi permite sa piarda banii intr-o tara care este economic asemeni Marii Moarte, unde nu pot fi infiintate culturi de sturioni sau alti pesti!
Ceeace se numeste UE este practic "Capitalul financiar-bancar si industrial european sau multinationalelor" care nu fac oficiul de "maica Tereza", pierzind bani de dragul Romaniei nefunctionale economic!Acest capital nu este unitar si nici nu poate fi "dirijat" economic de catre d-na Merkel sau Junker, acesta localizindu-se in tarile mai functionale economic si institutional ca de pilda Ungaria, cu indicele de competitivitate 50, net superior celui 74 al Romaniei!
3.In 2010 Liviu Voinea arata cauzele imposibilitatii reindustrializarii tarii, din lipsa activelor industriale si economice cit si necesitatea unui NOU MODEL de dezvoltare economica, pro-activ, capabil de a valorifica conditiile REALE financiare si economice, ale apartenentei la UE!
In situatia data, va propun stimate d-le Peiu o intilnire de lucru sau e-mail, pentru a va prezenta proiectul de tara cu modelul economic necesar reindustrializarii, astfel incit in locul constatarilor sa existe si intiativa concreta de dezvoltare economice-industriala...
cu stima,
prof. Caliman I. Eugen
consultant independent
- dezvoltare industriala-
tel 0721316019

 

“Menestrel trist,

mai aburit
Ca vinul vechi ciocnit la nuntă,
De cuscrul mare dăruit
Cu pungi, panglici, beteli cu funtă,

Mult indărătnic menestrel,
Un cantec larg tot mai incearcă,
Zi-mi de lapona Enigel
Si Crypto, regele-ciupearcă!"

Dar cintecelul, zi-l in sens direct, nu de "luceafar intors".

 

Admin

La articolele dl Peiu comentariile critice sunt admise, la altii autori cum ar fi Liiceanu, Preda, nu sunt publicate!
Cine o fi adminul? Adminul o fi autorul!?

 

...Pană la criza din 2007-2013...

"Noi,țările estice și sudice,mai sărace...ne cedăm piața firmelor bogate și puternice din Vest,Nordice și Centru precum și o parte semnificativă din forța de muncă,voi..."
Ce spuneți,chiar s-a-ntamplat,dar fără ca populația să afle, ca intr-un contract parafat cu acceptul lămurit astfel,căci lucrurile s-au petrecut tocmai așa!
Mai mult,Romania nu e o țară SĂRACĂ precum vecinele noastre și ele in UE.Dar nu Țara a cedat forța de muncă,ci a fost forțată să plece,după distrugerea a ceea ce se considera de unii "un morman de fiare vechi" și au distrus sistematic economia din toate industriile care exportau la concurență cam de toate.La schimb,să se fi promis ajutor in producția de alimente ieftine pentru tot continentul,un basm...
Cei care s-au perindat la putere,aveau ca obiective valorificarea "mormanelor de fier vechi"!Nici pregătirea profesională nu a mai fost susținută prin școli de meserii ori profesionale și nici unde să facă practică,nu au mai existat posibilități(plus formatori in domeniu!)
Neputința celor ce se instalau la putere prin VOT DEMOCRATIC a dat guverne și alianțe nocive,chiar dacă pană in 2004,erau dominate de foști pcR;din 2004-2008-2012,un teatru cu de alde așa zisul liberal cpt,ori cel care tanjea tb și ai lui, urmat de carcaletele usl. Pană azi,se tot votează dar...din ce,căci "noutățile"sunt mai toxice.
Ați subliniat adevărul:vikingii cu laponele lor,riscă să distrugă VISUL EUROPEAN și ce frumos ar fi fost,conform cu un contract J-J Rousseau,să nu fi fost doar vis...
Acel contract,a păcălit ca ideal,speranțele romanilor ce-și iubesc Țara,Istoria plină de jertfe,pămantul ce foarte des- cam la 30/40 de ani,mustind de sangele strămoșilor și pe care l-au muncit cu sudoare,cand speranța nu numai că inflorea dar,dădea și rod!Doamne,nouă ne-ai dat pămant bun, dă-ne și minte!

 

RO nu e o tara saraca, doar saracita de ideologia conducatori-

lor alesi 'prezumat"democratic; intocmai si la fel ca modul empiric in care legalizam cele mai ordinare tunuri ca cinstite.
Iar asta, chiar daca nu se intelege la adevarata ei valoare, pune capac tuturor sanselor de a evolua ca natiune unitara, civilizata si responsabila. Caci mai toti romanii viseaza inca sa dea lovitura si sa-l conureze pe Fat Frumosul di Pipera, din Arges sau din Cornu, caci este constutional demo!
Iar daca conducatorii sunt alesi in continuare democaticeste, va imaginati simplu cum involueaza societatea civila.
PS D-le Profesor, apreceiz grija dvs nemarginita pentru a intelege RO aristocrata care este acum, dar vis a vis de amenintarea tot mai apropiata a pandemiei generata de coronavirisul Covid-19 aveti vreun pronostic real integrat in nemaipomenita infrastructura de sanatate romane umilite decat de bogatii UE ?
Cu deosebit respect astept sa inteleg cum ii scoatem vinovati pe altii ca noi nu mai suntem capabili sa ne tratam civilizat si responsabil ca natiune demo!

Datoriile lor uriase de mii de miliarde de dolari fiecare tara ue

Nu pot fi asa usr trecute si in carca noastra. A crescut un pic pibul, s-a renuntat la suveranitate, se adopta euro ca sa le garantam si noi datoriile lor.
Dar miza este tocmai aceste datorii si o iesire din ue dupa ce le luam banii nu poate fi vazuta bine. Mai ales ca din miile de miliarde de dolari nu incasam chiar un procent ci maruntis.

 

Nu fi scatofag

Tema asta a nationalismului de grota dezvolt-o in alt loc.Noi n-am folosit nici banii pusi la dispozitie pina acum,da' dezvoltam teoria drobului de sare pe tema bugetului viitor...

Ei in perioda comunista au trait in huzur

si au acumulat datorii uriase timp de 50-60 ani pe cand noi nu aveam nici cele trebuincioase dar nici datorii. Sa pui Romaniei dintr-o data o datorie de 1 mie de miliarde de dolari e mult pentru o tara care nu beneficiaza de nimic.
Sa vii aici ca firma occidentala si sa incurajezi coruptia, sa obligi oamenii sa plece si sa faca credite de locuinte in strainatate ca sa-ti garanteze imprumuturile nu e chiar corect.

:)

frumos foc e ca in lumea mare unii poarta razboaie mondiale,
doar pentru a crea diferente de potential ultranecesare,

( fix acusica desfasurindu-se in lumea mare unul de-asta:) )

in timp ce altii pledeaza...din inima!:)) pentru reducerea diferentelor de potential:)))))

sint aproape sigur ca doar mie mi se pare haios rau de tot, dar... chiar e!:))))))

 

Din analiza d-lui Peiu se degajă concluzia incorectă că intrarea

Romaniei in Uniunea Europeană a fost o alegere greșită. Analiza se bazează pe manipularea și interpretarea cu rea-credință a statisticilor. Din analiză lipsește o comparație a situației economice de astăzi a țării noastre cu cea de dinaintea intrării in UE. Pe de altă parte, apreciez că atunci cand stabilești că Romania se află intr-un impas este firesc să propui cateva soluții.

 

NU! Solutii trebuie sa produca politicienii pe care i-ai votat

Sau, nu i-ai votat! L-ai votat pe peiu? NU! De ce vrei sa-ti spuna peiu ce trebuie sa faci? Ti-a explicat unde suntem! Atit!

UE dupa dl Peiu

Ca si cum intrarea Romaniei in UE a fost gresita. Putea economia aia energofaga sa reziste schimbarilor radicale aduse de noile tehnologii in ultimii 20 ani? Spune-le asta celor 4 milioane de romani care au plecat, in loc sa stea in saracia de acasa, pe citeva sute de lei, pomana de la stat pentru un vot dat hotilor care conduc? Spune-le asta celor ramasi acasa care primesc permanent ajutorul celor plecati la munca? Putea statul roman sa le ofere asa ceva, daca Romania nu intra in UE?

Nimic

din relele pe care le invocati nu s-ar fi intamplat daca aveam oameni politici responsabili si buni gospodari. Asa ca vina nu este a UE ci a noastra, adica a lor. Cu un om prost sau hot smecher nu poti inainta, iar politicienii nostri asa au fost si asa sunt. Cum se face ca averile lor au tot crescut si cresc in continuare si noi saracim tot mai mult ? De ce sa-ti mai dea UE bani daca ti-a dat pana acuma si nu i-ai cheltuit ? De aia politicienii ar trebui sa raspunda pentru tradare si subminarea economiei nationale iar crimele astea sa nu se prescrie. Iar capusele de judecatori, in loc sa ne suga sangele alaturi de politicieni, sa-i condamne repede la ani grei de temnita si confiscarea averilor pana la al saptelea neam. Am avea bani sa umplem tara de autostrazi.

 

Romania la ieftinache

Dl. Peiu , cum se zice , mai bine sa ne dam seama mai tarziu decat niciodata , adica mintea romanului cea de pe urma.
Cursul o ia la vale , Romania devine si mai ieftina , si vor iesi la cumparaturi fondurile de investitii si bancile vestice , la fel ca in Grecia acum cativa ani.Iar lista e pregatita : Hidroelectrica , Romgaz , Salrom , CEC , Transgaz , Constanta port , Nuclearelectrica , teren arabil, CFR ...
Nimic nu e mai bun decat o metoda clasica.
Prima rafala a fost trasa de un nou ambasador , care intr-una din foarte rarele sale aparitii publice a spus ca firmele de stat trebuie desfiintate , fiindca impiedica dezvoltarea economiei.
Mai clar nici ca se poate .Pun pariu ca se gandea la hidrocentralele (inca ale) noastre.

 

Mai bine ieftin

decat gratis...ce,Petrom producea ceva profit sub atenta obladuire a statului roman?A stiut statul roman sa recupereze prejudiciul de sute de milioane de dolari la vanzarea Rompetrol,ca ceva trepadus si-a dat acordul...?
Oare dom' profesor o fi platit daunele provocate statului prin insusirea fondurilor cu care a achizitionat echipamentele latrinelor tv?

in cel mult 10 ani,ue dispare,pur si simplu

romania trebuie,inca de pe acum,sa fie pregatita
pt acest eveniment.
mai bine declansam rapid roxit,avem deja experienta
angliei,chiar ne putem consulta cu guvernul britanic.

ar fi frumos ca anglia si romania sa constituie nucleul
viitoarei federatii europene a statelor libere.

dar ce sa astepti de la o tara ale carei guverne
sint surprinse in fiecare an ca vine iarna ?

 

demon-balan

Uniunea Europeana, este prin Tratatul
de la Utrecht o uniune a europenilor,
nu o federatie de state
independente, in genul carpelilor
nationale intemeiate acum o 100 de
ani. Destinul tuturor europenilor este comun,in contextul unei economii globale in care nici o entitate izolata nu este viabila,iar parcursul europenilor spre o unificare completa este intarziat de miopia meschina a unor totalitaristi corupti ca V. Orban,Kaczynsky si Dragnea.Ideile si proiectele nationaliste au esuat in absurditatea izolarii nationaliste si in oroarea celor doua razboaie mondiale.
Evolutia societatii umane catre iniuni continentale este inevitabila si se intampla chiar acum,inaintea uniunii umanitatii eliberata in sfarsit de constrangerea formelor statale. Mersul asta este fara intoarcere si pasi inapoi.

Domnule, nu prea aveti cu cine dezbate

pe acest forum dominat de eurosceptici rusofili si amerloci - asa cum sunt numiti emigrantii romani in SUA. Nici unii si nici altii nu vad cu ochi buni cresterea eficientei si a prosperitatii in UE. Primii sunt rautaciosi, iar ultimii sunt invidiosi (se tem sa nu pice pe locul doi:))))

in cel mult 10 ani, UE dispare,pur si simplu ???

Asa de OPTIMIST esti, prietene drag ???
Eu asi spune aproximativ doar UN An !!!
Nu mai are importanta daca intrarea in U.E. a fost buna sau rea, caci ce a fost facut, facut a fost !
Fiind extrem de pasionat de tot ce este profetii, viziuni si previziuni pentru Viitor, pot sa va spun ca Apocalipsa prevazuta in anul 2.000 sau 2.012 , numita profetia Maya, este pe cale sa se realizeze acum incepand cu anul 2020.
Nu vor trece mai mult de cateva luni si evenimente extraordinare vor incepe sa se intample incat Lumea se va speria, vom avea de toate, atentate teroriste, Cutremuri mari, Uragane, toate Vulcanele vor incepe a exploda unul dupa altul, razboaie in Golful Persic, crize extreme, financiare si economice, si Deasemenea DEZINTEGRAREA U.E.
Va fi un Doamne Fereste ! Problema oamenilor este ca au devenit oameni rai si pacatosi, care imbla doar dupa bani si placeri, au devenit materialisti uitand de Dumnezeu, asa ca Vine Supararea Domnului asupra oamenilor rai si imorali, a celor lipsiti de buna credinta. Va dura aceasta apocalipsa aprox. 7 ani pina in 2027, cand va aparea
Nibiru, numit Destructorul ... Partea buna este ca Cel de Sus nu vrea disparitia umanitatii, vrea doar indreptarea omului. Nu va fi Sfarsitul Lumii, o treime (cea buna) va supravietui. P.S. Calendarul nostru pamintesc a fost schmbat de multe ori si este inexact, In Lumea de Dincolo Calendarul lor este doar acum in anul 2000 ! Dumnezeu va ubeste pe voi toti, va asteapta cu nerabdare Sus la Judecata de Apoi. Amin ! 😇 💘

Mda, boala cronica a basistilor: UE este un mic licurici

… pe cale de disparitie, birocratia de la Bruxelles (nesimttitii din vestul continetului impun controale la fondurile UE si la statul de drept:)))) samd. Cainii latra, caravane trece.

:)))))

faza tare de tot e ca fix cei care pledeaza pentru reducerea decalajelor sint cei care isi propun,
deci...au proiect in spate, in sensul asta:))),
sa distruga UE!:)))

dar daca ei nu pricep...ce fac dorind reducerea decalajelor,
nici n ai cum sa le explici ca dorinta lor se va implini abia atunci cind va fi disponibil un Perpetuum Mobile:))))

sa presupunem ca toate decalajele existente in UE dispar, brusc.
ce inseamna asta?
pai...inseamna ca UE va deveni o Balta!
o Balta lipsita de Valuri, de Miscare, de Oxigen, de Viata.

mai simplu spus, daca decalajele, printr o minune, vor fi reduse, ba chiar...minune!, dispar!:))), nu doar UE dispare ci si economiile, pina la urma chiar si europenii:)))

reducerea decalajelor in UE e un non-sens.
in cazul in care se manifesta astfel de tendinte, vor fi invitati la masa membri noi, pe care UE sa-i pape!:)))

povestea acestor vremuri este ca in acest moment in UE se defineste un Nopu Etaj de Dezvoltare, unul superior, care...prin simpla lui manifestare defineste diferente de potential enorme.

cei care doresc sa faca ceva pentru tarile lor ar trebui sa incerce sa mentina la minim macar o ( una ) diferenta de potential de tip nou. facind asta construiesc...macar in viitor!, un gol de potential in care se va scurge binele altora de prin UE.

in UE e despre Hrana, despre cum unii membri se Hranesc cu altii:)))
faza cea mai enervanta e ca Ro nu se Hraneste cu nimeni, ea sta sa fie papata!
si chiar e!
:)))))

 

nu reducerea decalajelor, ci potentarea lor defineste Miscarea,Viata

'Calea Natiunilor', asta de e ridicata in slavi, mai nou, prin lume, e doar o brutala globalizare.

UE a fost si este o poveste despre cum iti faci rost de Hrana pentru propria economie, pentru propriile interese, fara sa declari razboaie.

UE intotdeauna a fost, si este si acum, o poveste de succes despre cum te poti Hrani simplu, prin folosirea unor diferente de potential intre membrii uniunii, diferenta de potential care doar ea poate genera miscare, deci viata.

Probabil ca cea mai neinteleasa chestie la nivelul conducerii UE,...conducerea aia care conteaza, e....cum pot sa creada unii membri ai uniunii in 'reducerea decalajelor'

de fapt cred ca ii apuca si risul, pentru ca, nivelul de intelegere fiind 'gradinita', daca nu exista diferente de potential care sa genereze miscare, UE moare, economic moare, deci si politic.
si spun 'gradinita' pentru ca pina si copii de gradinita inteleg ca tre sa fii in virful unui deal ca sa te dai cu sania!

ce au facut cei care chiar se pricep sa construiasca diferente de potential, in toti acesti ani?
pai...s-au asigurat ca Ro...e mai inalta, devenind, in mod natural, daruitoare de...energie, miscarii.
i au distrus Ro posibilitatea sa-si construiasca goluri in care sa se adune energiile de pe alte meleaguri.

Ro nu va fi o Vale, ci intotdeauna va fi un Pisc, pentru UE, unul de pe care se scurge tot Binele, indiferent cit Bine produce Piscul.

Ca sa n-o mai lungesc revin la...zilele astea.
Ce s-a intimplat...intre timp, in zeci de ani de miscare intre Piscuri si Vai, prin UE?
pai...Vasele Comunicante,...avind tendinta sa egalizeze potentiale, s-au gripat, nemaifiind suficient de capabile sa sustina Hrana pentru Dezvoltare ( de tip fibonacci, dar renunt la povestile cu fibonacci...)

mai simplu spus, pentru Visuri atit de marete, Noi Diferente de Potential pe masura!:)))

exista perceptia, plenar falsa, ca Visurile care Misca UE sint cunoascute...poate chiar public:))))
hai, domne, sa fim seriosi, e de bun-simt ca Visurile Germaniei nu sint si Visurile spre ex Bulgariei...sau Ro:))), pentru banalul fapt ca bulgarii si romanii sint incapabili sa Viseze 'pe nemteste':))))

deci...ca sa nu ne mai incurcam:)), exista Visuri care le infasoara pe toate celelalte din UE, iar ele sint Visate doar de catre cei capabili sa genereze Viitor:))

Visatorii UE au Visuri Marete.
pe care le vor implini.
definind un nou sistem de Vase Comunicante prin UE, un nou sistem capabil sa genereze IAR! Micare pe masura Visurilor visate:)

pur si simplu unii sint Hrana altora, in UE.
daia am si intrat in UE, ca sa aiba altii cu ce se Hrani.

mai simplu spus, si ca o concluzie spus,
sa mai crezi, in mileniul al treilea:))), in reducerea decalajelor in UE inseamna sa nu pricepi nimic, nimic la modul absolut!, din dinamica lumii mari.

Dezvoltarea si Miscarea, deci Viata Economica, se intimpla 'exclusiv' prin potentarea decalajelor.

 

Articol f. bun

Felicitari si sa auzim numai de bine.... desi se pare ca UE se clatina.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor