Ziare.com

Teutona Mutti si lapona Enigel au rupt contractul social

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 23 Februarie 2020, ora 13:42

   

Teutona Mutti si lapona Enigel au rupt contractul social
Petrisor Peiu
In lucrarea "Du contrat social; ou Principes du droit politique", scrisa in plina epoca iluminista, la 1762, Jean-Jacques Rousseau propune ca societatile moderne sa fie organizate avand la baza un "contract social", adica o intelegere formala intre toti membrii unei comunitati, care sa aiba la baza un set de valori comune, definit ca "interes general" (volonte generale); fiecare cetatean va avea, asadar, aceleasi drepturi, libertati si indatoriri.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Ca orice organizatie, Uniunea Europeana a avut la baza un contract social, atata timp cat a fost o uniune economica; o piata libera si unica era "interesul general". Atunci cand a incercat sa se transforme intr-o uniune politica, Uniunea Europeana si-a scris un nou "contract social", dar si-a pierdut "interesul general", ba chiar i-a inversat sensul.

De la extinderea sa spre Sud (anii 80) si spre Est (2004) pana la criza din 2007-2013, Uniunea a functionat dupa urmatorul principiu: noi (tarile estice si sudice, mai sarace) ne cedam piata firmelor bogate si puternice din Vest si Centru, acceptam sa platim aceleasi preturi, desi avem salarii mai mici si cedam si o parte semnificativa din foarta de munca, dar, in schimb, voi (tarile vestice, nordice si centrale) ne ajutati cu bani pentru a ne construi infrastructura si pentru a produce alimente ieftine pentru intregul continent. Mai simplu spus, Sudul si Estul accepta sa isi inchida buna parte din industria necompetitiva si sa isi puna cetatenii sa plateasca gazul, apa si electricitatea la fel de scump ca nemtii sau suedezii, dar primeau sute de miliarde de euro ca subventii agricole si pentru constructia de autostrazi si cai ferate. Interesul general era constructia celei mai mari si mai echilibrate piete interne de pe planeta, prin reducerea treptata a decalajelor de dezvoltare.

Ei bine, pentru asta, Uniunea Europeana avea la dispozitie bugete uriase, care au atins varful absolut in cadrul financiar multianual (multiannual financial framework-MFF) 2007-2013, atunci cand s-au acceptat pentru asta alocari de 994 miliarde de euro (1,12% din valoarea venitului national brut agregat al tuturor statelor membre. A fost atunci un festival al "fondurilor europene", cu care spaniolii, grecii, ungurii, polonezii si cehii si-au construit peste 15.000 km de autostrada, aproape 5.000 km de cale ferata moderna (inclusiv de mare viteza). Linia coastei de pe superba Costa del Sol a primit trei autostrazi, la distante de doar cativa kilometri una de alta, in centrul Spaniei s-a facut un aeroport urias, nefolosit nici astazi, iar teritoriul muntos al Greciei s-a umplut de autostrazi spectaculoase, cu tunele uriase si viaducte care iti taie respiratia. Noi si bulgarii, fiind cei mai tineri si cei mai saraci membri ai Uniunii, am primit alocari aproape la jumatate fata de celelalte state estice si nici n-am prea facut mare branza cu ele, vreo 250 km de autostrada si cateva conducte de alimentari cu apa; restul miliardelor de la UE, bani de buzunar pentru smecherii abonati la contractele publice...

Odata ce a aparut criza, inceputa in 2007 in America si resimtita in Europa abia prin 2009, s-a dus pe apa sambetei toata efuziunea cheltuitoare, iar severii nemti, chibzuitii nordici si zgarcitii olandezi au descoperit brusc ca nu prea le mai place sa plateasca pentru pensiile grecilor sau pentru conductele de apa din Romania. Brusc, bogatii Europei au schimbat foaia: au transformat piata unica intr-o uniune politica si au uitat de solidaritate. In fond, prea multa empatie cu esticii astia nebarbieriti si corupti strica!

Si au inceput sa fie din ce in ce mai parcimoniosi. In exercitiul 2014-2020, in noul cadru financiar multianual, s-a diminuat bugetul Uniunii cu 40 de miliarde de euro, adica a scazut la doar 1% din valoarea totala a veniturilor nationale brute:


Sursa: AICI


Si ce sa vezi? Fondurile de coeziune (cele destinate infrastructurii mari) au scazut cu 8,4%, iar cele destinate politicii agricole comune (subventiile la hectar, adica) au scazut cu peste 11%. Touche, dragi romani si frati din Estul Europei. Germanii, scandinavii, olandezii si austriecii au inceput sa nu prea mai creada in solidaritate. Tocmai cand incepea sa ne placa Uniunea asta...

Acum, un amanunt uitat de toti e acela ca noi, aici, am acceptat sa inchidem petrochimia, sa desfiintam toate pietele, alimentarele si aprozarele, pentru a face loc supermarketurilor, am acceptat sa ne lipsim de companiile de gaze si de electricitate si sa platim facturi mai scumpe decat austriecii, am cedat si companiile de apa, am livrat 4.000.000 de oameni pentru piata muncii din Vest, ne-am ales cu deficite comerciale inspaimantatoare si totul pentru un singur scop: salvatoarele fonduri europene, inceputul si sfarsitul oricarui discurs politic de pe-aici.

A, am uitat sa spun ca suntem intr-adevar cam corupti dar, sa avem un pic rezon: cine ne-a corupt, cum am ajuns asa corupti? Da, politicienii nostri s-au umplut de palate si amante, dar de unde au luat banii? Cumva de la buticarii si negustorii din piete sau de la supermarket-urile care primeau cele mai bune terenuri din oras si cele mai permisive autorizatii de constructii? Cumva de la sarmanii vanzatorii de gogosi sau de la indianul Mittal, care a primit pe gratis o fabrica de cateva miliarde si caruia tot statul roman i-a platit si lucratorii concediati? Cumva de la sapatorii de santuri romani sau de la marii constructori austrieci, francezi sau italieni? Cumva de la doctorii care luau 1.000 de lei pentru o operatie pe cord deschis sau de la OMV, care a avut voie sa distruga 3% din PIB-ul tarii? Auziti, prea-cinstitilor scandinavi, de afacerea EADS sau de Microsoft ce spuneti? Dar de cel mai scump contract de mentenanta din lume, semnat de Alstom cu metroul bucurestean ati uitat?

Pai, ia hai sa vedem ce-am primit si ce-am dat, nu vreti? Cum arata un sumar al celor 13 ani de Uniune Europeana pentru tara noastra?

Romania a primit 54,43 miliarde de euro de la Comisia Europeana si a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 18,91 miliarde de euro, in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 noiembrie 2019, conform balantei publicate de Ministerul Finantelor. Astfel, in cei 13 ani de apartenenta la Uniunea Europeana, Romania are un sold pozitiv de 35,52 miliarde de euro, fonduri europene primite de tara noastra, peste banii cu care am contribuit noi la bugetul UE.

Cele 54 de miliarde de euro le-am primit astfel: 2,75 miliarde de euro, fonduri din programele de pre-aderare (PHARE, ISPA), dar care au intrat in Romania incepand cu anul 2007, fondurile perioadei de programare 2007-2013: peste 33,92 miliarde de euro si din perioada de programare in curs, 2014-2020, peste 17,75 miliarde de euro (peste 6,62 miliarde de euro au venit din Fondul European de Garantare Agricola -FEGA, adica platile directe la hectar, aproape 1 miliard de euro vin din alte fonduri, in perioada de programare 2014-2020. Aici intra fonduri cum ar fi cele din care se asigura alimente pentru persoanele cu posibilitati materiale foarte reduse, aproximativ 11 miliarde de euro din Fondurile Europene Structurale si de Investitii (FESI), gestionate de autoritatile de management din cadrul a 3 ministere-cheie: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, precum si Ministerul Agriculturii).

Am mai primit cam 70 de miliarde de euro, din totalul de 81 de miliarde euro, investitii straine directe din statele membre ale Uniunii (pana in 2019 - sursa: AICI):Am pierdut, in primul rand, peste 4 milioane de locuitori, 18% din populatie. Cam o treime din forta de munca.

Comertul exterior cu statele UE? Si aici se pare ca pierdem, de la an la an mai mult:


Sursa: AICI


In 2016 am avut un deficit de 40 de miliarde de lei, in 2017 de 44 miliarde de lei, pentru ca anul trecut sa ajungem la 55 miliarde de lei (11,5 miliarde de euro, peste 5% din PIB). In total, din 2007 am acumulat un deficit pe comertul cu bunuri de peste 90 de miliarde de euro.

Sintagma "liberalizarea preturilor" ne va scumpi numai anul acesta pretul platit la gaze cu vreo 20%; o situatie similara gasim si la energie electrica. Odata cu negocierea aderarii la UE, Romania si-a "re-dimensionat" prin extinctie, sectoare economice intregi, precum siderurgia si petrochimia. Se numea restructurare. Pentru a intra in Uniune am cedat compania nationala de petrol unei firme austriece rivale, care a demolat fizic una din rafinarii plus combinatul de la Isalnita; aceeasi firma a primit, fara licitatie, un zacamant de gaz natural de cateva sute de miliarde de metri cubi in Marea Neagra si zacaminte similare in subsolul patriei, contra unor redevente mai mult simbolice...

Dar poate vreti sa ne uitam un pic la topul primelor firme din tara in anul 2018:


Sursa: AICI


Nu mai putin de 3 supermarket-uri. Toate din Uniune. In total, cifra de afaceri a supermarket-urilor care au inabusit total comertul traditional local a depasi 10 miliarde de euro pe an, cu peste 2 miliarde de euro deficit la importurile de alimente. Da, cumparam cartofi din Grecia, ceapa din Franta, carne din Polonia sau Ungaria.

Poate ne aducem aminte cum arata topul celor mai mari companii din tara in 2008, inainte de aderare:


Sursa: AICI


S-au dus Sidex-ul plus o rafinarie plus un operator de telefonie si au aparut inca doua supermarket-uri (in 2008 era doar unul in top)...

Si acum, acum a venit dezastrul. Tocmai cand trebuia sa se faca bugetul multianual pentru perioada 2021-2027. Ei, na, tocmai acum au uitat toti de interesul general. Britanicii au parasit aceasta Uniune ingrata si au lasat un gol de 75 de miliarde de euro in bugetul multianual pentru urmatorii 7 ani.

Prin mai 2018, Comisia Europeana propune un buget pe 7 ani generos, cu alocari de 1,11 % din totalul veniturilor nationale brute. Deja nori negri se aratau la orizont: fondurile de coeziune propuse erau cu 10% mai mici decat in actualul cadru multianual, iar cele destinate subventiilor la hectar se doreau scazute cu 15%. Ca nebunia sa fie totala, parcimoniosii din Scandinavia si din centrul Europei se gandeau sa cheltuie 1,4 miliarde de euro pentru un Fond European de Globalizare (!?). Pai ce-ar fi sa incepeti globalizarea asta cu Romania si Bulgaria?

Prin noiembrie 2018, cu un an inainte de finalul mandatului, euro-parlamentarii si-au adus aminte de interesul general si au propus un buget de 1,3% din totalul veniturilor nationale brute. Demagogie sau bune intentii, nu vom sti ce anume a cauzat acest acces brusc de generozitate. Noii europarlamentari, alesi in mai 2019, raman si ei la fel de generosi si propun acelasi buget ca vechiul Parlament. Si-acum intra in scena adevaratii jucatori, statele nationale, care decid ca presedentia finlandeza a Consiliului UE sa propuna in decembrie 2019 un buget de 1.087 miliarde de euro, adica 1,07% din totalul veniturilor nationale brute (VNB). (Sursa: AICI)

Nu a impresionat pe nimeni. Europa a ramas mai departe ca oricand de "interesul general" si de principiile lui Jean-Jacques Rousseau. Dupa ce si-au exercitat malitios misiunea oprind autostrada Pitesti-Sibiu pe motiv de pelerinaj al gandacilor, noua Liga Hanseatica (Austria, Germania, Olanda, Danemarca si Suedia) s-a decis sa joace tare: niciun cent peste pragul de 1% din totalul VNB-urilor. Gata cu solidaritatea, hai sa fim mai chibzuiti! Prilej pentru 17 state estice si sudice sa infiinteze grupul intitulat "pritenii coeziunii" Bulgaria, Croatia, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Malta, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania. Majoritatea acestora isi doresc 1,11% din agregatul VNB, ungurii si estonienii sunt mult mai vocali decat noi, cerand 1,16% din agregatul VNB, iar grecii si portughezii vor chiar 1,3% din acelasi agregat. Acestui grup i se alatura si austriecii pentru a cere mentinerea nivelului subventiilor agricole. Colac peste pupaza, francezii s-au unit cu Liga Hanseatica pentru a cere nici mai mult nici mai putin decat conditionarea alocarilor de fonduri catre state de un anumit nivel al realizarilor anti-coruptie.

Hai acum sa vedem doua imagini care lamuresc totul. Prima ne indica care sunt regiunile sarace (sub 75% din media europeana a PIB/locuitor), cele decent de productive (75-90% din media europeana a PIB/locuitor) si cele bogate, performante (peste 90% din acelasi indicator):


Sursa: AICI


A doua imagine arata ce optiune are fiecare stat pentru dimensiunea bugetului multianual 2021-2027:


Sursa: AICI


Nu-i asa ca acum e totul "crystal clear"?

Singura noutate este data de radicalismul grecilor si al portughezilor, explicabil prin faptul ca acestia au cazut cel mai "de sus" in perioada crizei.

Batalia dintre "prietenii coeziunii" si "Liga hanseatica (frugal five)" s-a dat joi si vineri si s-a incheiat nedecis, desi atat presedintele Consiliului European, Charles Michel, cat si presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, au venit cu propuneri de compromis. Nimic nu a miscat inima inghetata a lui "Mutti" Angela Merkel sau a "craieselor zapezii" din tarile nordice: nu vor renunta la rebate-urile lor in valoare de 6,4 miliarde de euro. Ceva-ceva tot au acceptat: sa taie ambitiosul proiect de fond European Peace Facility (de fapt, finantarea incursiunilor anti-insurgenti a trupelor franceze in Sahel) de la 8 la 4,5 miliarde de euro, precum si masacrarea fondului de 1,5 miliarde de euro pentru "mobilitate militara"...

Acum intelegeti ce tot spun de trei ani? Iesirea britanicilor din Uniunea Europeana nu ii va afecta defel pe insulari ci tot pe noi, saracii din Est si din Sud. Noi vom trage ponoasele frugalitatii care i-a cuprins brusc pe hanseatici. Uite ca asa ne aducem si noi aminte de ce ii iubim pe nemti. Pai dupa ce ne-am dat la fier vechi metalurgia si petrochimia, dupa ce ne-am inchis jumatate din industrie si din centralele electrice, de-am ajuns sa importam electricitate, dupa ce am acceptat sa platim sume ingrate pentru gazul pe care frugalii l-au primit cadou, dupa ce am inchis ochii la hotiile EADS, Microsoft sau OMV, dupa ce am inchis toate pietele sa facem loc "comertului modern", dupa ce ne-au plecat unul din trei oameni activi, ce mai putem sa facem? Cum putem sa mai respiram? Cum putem sa mai iesim din starea de saracie? Daca vrem sa facem o parlita de autostrada, nu putem ca omoram gandacii, daca vrem sa facem centrale nucleare, nu putem ca ne-am ales prost chinezii, daca vrem telefonie, tot asa, daca vrem sa mancam cartofi nu putem decat daca sunt frantuzesti, daca vrem sa ne vedem copiii sau rudele, trebuie sa ii cautam tocmai prin Italia sau Germania. Si pe deasupra nu mai avem acces nici la banii europeni, ca suntem corupti. Pai pe cei chiar corupti ii doare in cot de autostrazi, ei merg cu elicopterul si se trateaza de orice entorsa la Paris, nici nu-i intereseaza ce spitale sunt pe-aici.

Si Angela Merkel si blonzii vikingi, cu laponele lor cu tot, risca, totusi, mult prea mult: visul european se poate transforma intr-o imensa inselatorie, un fel de FNI, dar in limba germana...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre buget Uniunea Europeana Brexit buget UE
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 34356 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
36 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnule Peiu, cu tot respectul, dar ati luat-o razna rau de tot!

2007-2019:
Romania a primit 54,43 miliarde de euro
Romania a contribuit 18,91 miliarde de euro
-----------------------------------------
Rezultat final: Romania a primit 35,52 miliarde de euro !!!!!!!!!!

Unde s-au dus acesti bani?

In plus, Confederatia Helvetica a platit cateva miliarde de franci Romaniei, ca ajutor de coeziune, fara nici o rambursare sau conditie.

Unde s-au dus acesti bani?

Acum Confederatia a taiat macaroana! Iar acum Uniunea Europeana se pregateste si ea sa taie macaroana subventiilor fara rezultat! Nu vi se pare ceva normal?

Unde s-au dus acesti bani? Pai numai la Draknea s-au dus 22 de milioane de euro... Chiar doriti ca Mutti sa continue finantarea?!?!?

Vad ca ati inceput cu Rousseau si Contractul social. Dar ati ajuns la "Angela Merkel si blonzii vikingi, cu laponele lor cu tot". Cam rapida scurtatura.

 

 

Totusi acceptarea Romaniei in UE a fost,per total ,benefica!

Daca ne referim la PIB acesta a cunoscut o crestere constanta
Mld.Euro:
1991 2006 2017
25,3 97,7 187,8
Decalajele fata de tarile occidentale au scazut constant iar zona Bucurestiului-Ilfov a ajuns peste media UE!
Faptul ca nu s-a dezvoltat in ritm necesar reteaua de autostrazi trebuie imputata exclusiv guvernelor inepte romanesti si in primul rand PSD care de 7 ani de cand este,practic ,la putere a lasat fondurile europene sa curga pe apa sambetei ca si investitiile in general!
Deasemenea investitiile straine au fost gonite de aceleasi guverne inepte,prin politici fiscale si reglementari absurde care se schimbau inainte de a fi implementate!!
Nu putem reprosa totul egoismului nordic!
Polonia a ras fondurile europene,ajungand sa ceara suplimentare de la restantieri,printre care si Romania!
Restructurarea industriei este discutabila deoarece productia si exporturile industriale au crescut an de an depasind de cateva ori nivelurile cele mai ridicate din perioada comunista!
Ungaria nu si-a construit autostrazile cu fonduri UE(atentiune in campie ,infinit mai usor si ieftine)ci,mai ales in falimentarul sistem public-privat care a adus-o la dezastru bugetar incat a fost nevoita sa le nationalizeze!
Comparati evolutia Romaniei cu Serbia la care ne uitam invidiosi in urma cu trei decenii!
Si explicatia nu rezida in conflictul cu NATO deoarece Slovenia si Croatia ,admise in UE ,sunt net inaitea Serbiei,si au fost tot state iugoslave!
Grecia si-a batut joc de banii europeni,iar Spania ,partial i-a risipit pe investitii fanteziste ca celebrul aeroport abandonat!
Asta ca sa nu mai amintim revolutia radicala in structurile sociale,instaurarea statului de drept etc etc in pofida coruptiei claselor politice din fostele state "comuniste"!
Nu cred ca marea Britanie a castigat din Brexit!
De altfel pana in prezent a pierdut clar!
Dar marile pierderi deabea urmeza si vizeaza integritatea statului in forma sa actuala,prin iesirea Scotiei,unirea Ulster-ului cu "tara mama"(suna cunoscut?)si probabil si velsii vor misca!
Personal stiind ce am lasat in Romania cand am plecat,pardon,"fugit" si comparand cu ce constat acum,pot spune ca diferenta este de la cer la pamant!
Evident,cu guverne competente si dedicate interesului national,progresul putea fi mult mai mare!Teo

 

 

Foarte bun articolul d-lui Petrisor Peiu si care sunt minutios

documentate .Interesant este ca , unii comentatori fac observatii nefondate articolelor publicate , si asta in mod repetat si jenant in scopul de a face "le buzz" si a iesi in evidenta ...comentatori anonimi,amarati , unii fara nici un fel de studii pripasiti prin cotloanele Europei sau aiurea si cu o mare nesimtire si caracter de maleducati ...altii chiar bolnavi psyhic
Dar asta ramane la aprecierea adminului ,daca aceste replici la adresa jurnalistilor sunt acceptate sau nu ...
Morala acestui articol e ...sa nu vinzi niciodata " les bijoux du pays" si sa astepti ordine de la altii ce sa faci in tara ta ...

 

 

singura solutie este roxit

declararea falimentului national,guvern militar...
la asta vom ajunge vrind-nevrind din cauza
coronavirusului.

 

 

daca intr-adevar traiesti in elvetia

intreaba guvernul tarii tale de ce nu a intrat
elvetia in ue :)))

nu ti se pare suspect ca o tara asa de bogata&frumoasa
sanu beneficieze de calitatea de membru
al celei mai de succes organizatii din lume ?

dar tu n-ai nici o treaba cu elvetia,in consecinta,
nu vei primi nici un raspuns pt ca nu vei intreba ceva,
iar elvetienii veritabili sint prea inteligenti
ca sa intre in combinatii paguboase :)))

wake-up,mosule :)))

nu exagera,elvetia n-a dat chiar citeva miliarde
de franci romaniei ci de vreo 10 ori mai putin
iar banii aia n-au fost pt "coeziune" ci mita pt ceva
contracte cu guvernele psd+pnl care au nenorocit tara.

ce "coeziune" pt romania ar fi interesat o tara care
nu e membra a ue dar profita,fara jena,de anumite
facilitati vamale rezervate exclusiv tarilor membre :)

stimabile,e pacat de tine ca incerci sa ne minti
de dimineata,pur si simplu tarile sarace din europa
s-au autodistrus intrind in ue.
desigur,aceste tari aveau o situatie destul de critica
in anumite sectoare dar ar fi rezolvat problemele lor
industriale repede si bine prin acorduri comerciale
si de colaborare cu firme non-europene din canada,
sua,japonia...
vest-europenii au distrus estul pt ca au vrut sa elimine
din start niste concurenti redutabili in viitor.

 

 

Articol f. bun

Felicitari si sa auzim numai de bine.... desi se pare ca UE se clatina.

 

 

Rezon d-le profesor, suntem nitel bine de tot corupti si nu de teri,

sau alaltaieri de cand ne-am trezit la masa imbelsugata a UE, istoria e martorul din umbra iar Miorita ne alina offul emotional cand vedem cat de bine traiesc altii.
Ma surprinde constatarea analizei temeinice in care ne convingeti ca bogatii europei nu mai vor sa contribue la cresterea nivelului de trai al saracilor europeni, ca si cum vina inapoierii noastre economice si culturale o poarta tot ei, intrucatva asemanator cu deziluzia posmagilor pe motiv ca nu-s gata muieti.
Ma deranjeaza punctul dvs de vedere partizan doar unui adevar, anume ca bogatii devin din ce in ce mai stransi la punga si terfelesc contractul social cu saracimea, dar saracimea cum trateaza aceste ajutoare pe jumatate platite tot de saraci ?
Vedeti dvs de ce nu are ursul coada peste tot, nu numai la noi ? Pentru ca indiferent cat de crestin esti, cat de generos vrei sa ajuti pe cineva nevoias, ca sa te sprijine ulteriorl, cand vezi ca eforturile tale generoase intretin cauza saraciei, renunti si-ti vezi de ale tale. Flamandului pune-i in mana o undita si invata-l sa pescuiasca, o sapa, o cazma, iar hotul tine-k cat mai departe de casa ta indiferent ca te doare drama lui sau nu. Deci vina tot bogatii o poarta ca n-au inventat autostrazi, cai ferate, spitale si scoli modulare pe care sa nu le monteze tot ei unde avem noi nevoie, pricepeti ?

 

 

Daca toate datele dvs sunt corecte, atunci apare intrebarea:

Ce poate sa faca Romania ? Ar fi interesant de stiut ...

 

 

in cel mult 10 ani,ue dispare,pur si simplu

romania trebuie,inca de pe acum,sa fie pregatita
pt acest eveniment.
mai bine declansam rapid roxit,avem deja experienta
angliei,chiar ne putem consulta cu guvernul britanic.

ar fi frumos ca anglia si romania sa constituie nucleul
viitoarei federatii europene a statelor libere.

dar ce sa astepti de la o tara ale carei guverne
sint surprinse in fiecare an ca vine iarna ?

 

 

Din analiza d-lui Peiu se degajă concluzia incorectă că intrarea

Romaniei in Uniunea Europeană a fost o alegere greșită. Analiza se bazează pe manipularea și interpretarea cu rea-credință a statisticilor. Din analiză lipsește o comparație a situației economice de astăzi a țării noastre cu cea de dinaintea intrării in UE. Pe de altă parte, apreciez că atunci cand stabilești că Romania se află intr-un impas este firesc să propui cateva soluții.

 

 

Uitati de fonduri UE

Cu actuala clasa politica...s-au tocat bani fara rezultat,ce s-a costruit intr-o guvernare(asa prost si putin) s-a daramat in urmatoarea.Legenda mesterului Manole pare a spune care-i blestemul nostru,cheltuim fara cap.
Din pacate nici alternativa nu avem,borna e exemplul de taie frunza la caini ce pozeaza acum in omul nou in politica,uitand ca "omul nou" era o inventie ceausista.
Pana la urma nemtii si nordicii au dreptate...de ce sa le dai bani salbaticilor atat timp cat ei ii pun pe foc,in loc sa investesti in ceva de perspectiva?

 

 

@DemonBanal. Am sa va raspund pe scurt la

intrebarile legitime pe care le puneti.

1. Elvetia nu a intrat in UE din cauza statutului sau de neutralitate perpetua care ii interzice afilierea cu alte tari in afara de tarile neutre (Norvegia, Suedia, etc.). Acestor tari, Elvetia a propus o uniune a tarilor neutre, numita AELE, chiar inainte de aparitia UNE.
2. In Elvetia au fost 2 referendumuri pe subiectul aderari CH la UE, pe parcurs de vreo 10 ani. Amandoua au fost negative! Vointa poporului este aici suverana.
3. Elvetia este insa membra a Spatiului securitar Schengen. A semnat in fiecare an conventii bilaterale cu UE. A platit noilor state aderente la UE (Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Romania) miliarde de franci ca incitare la convergenta cu UE. Fonduri NERAMBURSABILE si fara nici o obligatie statala! De anul acesta, aceste fonduri nu au mai fost acordate... poporul elvetian refuza sa mai plateasca pentru alte tari europene...
4. Banca Nationala a Confederatiei a sustinut Euro de maniera nelimitata, timp de zeci de ani, si continua sa o faca si astazi, dar lasand piata libera sa-si spuna cuvantul. Elvetia poate prelua fara nici o dificultate toate cheltuielile europene diminuate de plecarea UK. Probabil ca o va face, de maniera sa discreta, specifica.
5. Principalul motiv pentru care CH cheltuie atata cu Europa este faptul ca participa la Piata Comuna, are un comert important cu UE. Si educatia, cu totul exceptionala din Elvetia, este potentata de recunoasterea diplomelor in UE. Avantajele sunt reciproce.
6. De ce poporul nu vrea sa faca parte din EU? De ce nu renunta CH la neutralitate? Fiindca nivelul de viata al elvetienilor este mult prea inalt fata de nivelul european. Fiindca armata elvetiana poate apara teritoriul national, indiferent de unde vine amenintarea. Elvetia a tinut piept la Trei Imperii timp de 800 de ani, are oarecare experienta de REZISTENTA, TENACITATE si REZILIENTA.

PS Daca doriti sa ma situati in Ferentari, nu va descurajez. Mi-ar face placere sa cunosc acel cartier. Deceniu viitor, poate :)))

 

 

Nimic

din relele pe care le invocati nu s-ar fi intamplat daca aveam oameni politici responsabili si buni gospodari. Asa ca vina nu este a UE ci a noastra, adica a lor. Cu un om prost sau hot smecher nu poti inainta, iar politicienii nostri asa au fost si asa sunt. Cum se face ca averile lor au tot crescut si cresc in continuare si noi saracim tot mai mult ? De ce sa-ti mai dea UE bani daca ti-a dat pana acuma si nu i-ai cheltuit ? De aia politicienii ar trebui sa raspunda pentru tradare si subminarea economiei nationale iar crimele astea sa nu se prescrie. Iar capusele de judecatori, in loc sa ne suga sangele alaturi de politicieni, sa-i condamne repede la ani grei de temnita si confiscarea averilor pana la al saptelea neam. Am avea bani sa umplem tara de autostrazi.

 

 

Romania la ieftinache

Dl. Peiu , cum se zice , mai bine sa ne dam seama mai tarziu decat niciodata , adica mintea romanului cea de pe urma.
Cursul o ia la vale , Romania devine si mai ieftina , si vor iesi la cumparaturi fondurile de investitii si bancile vestice , la fel ca in Grecia acum cativa ani.Iar lista e pregatita : Hidroelectrica , Romgaz , Salrom , CEC , Transgaz , Constanta port , Nuclearelectrica , teren arabil, CFR ...
Nimic nu e mai bun decat o metoda clasica.
Prima rafala a fost trasa de un nou ambasador , care intr-una din foarte rarele sale aparitii publice a spus ca firmele de stat trebuie desfiintate , fiindca impiedica dezvoltarea economiei.
Mai clar nici ca se poate .Pun pariu ca se gandea la hidrocentralele (inca ale) noastre.

 

 

:)))))

faza tare de tot e ca fix cei care pledeaza pentru reducerea decalajelor sint cei care isi propun,
deci...au proiect in spate, in sensul asta:))),
sa distruga UE!:)))

dar daca ei nu pricep...ce fac dorind reducerea decalajelor,
nici n ai cum sa le explici ca dorinta lor se va implini abia atunci cind va fi disponibil un Perpetuum Mobile:))))

sa presupunem ca toate decalajele existente in UE dispar, brusc.
ce inseamna asta?
pai...inseamna ca UE va deveni o Balta!
o Balta lipsita de Valuri, de Miscare, de Oxigen, de Viata.

mai simplu spus, daca decalajele, printr o minune, vor fi reduse, ba chiar...minune!, dispar!:))), nu doar UE dispare ci si economiile, pina la urma chiar si europenii:)))

reducerea decalajelor in UE e un non-sens.
in cazul in care se manifesta astfel de tendinte, vor fi invitati la masa membri noi, pe care UE sa-i pape!:)))

povestea acestor vremuri este ca in acest moment in UE se defineste un Nopu Etaj de Dezvoltare, unul superior, care...prin simpla lui manifestare defineste diferente de potential enorme.

cei care doresc sa faca ceva pentru tarile lor ar trebui sa incerce sa mentina la minim macar o ( una ) diferenta de potential de tip nou. facind asta construiesc...macar in viitor!, un gol de potential in care se va scurge binele altora de prin UE.

in UE e despre Hrana, despre cum unii membri se Hranesc cu altii:)))
faza cea mai enervanta e ca Ro nu se Hraneste cu nimeni, ea sta sa fie papata!
si chiar e!
:)))))

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor