Transportatorii romani cer liberalizarea cabotajului in UE "fara limita de timp"

Marti, 19 Martie 2013, ora 21:04
7285 citiri
Transportatorii romani cer liberalizarea cabotajului in UE "fara limita de timp"
Foto: dailybusiness.ro

Transportatorii romani reuniti in UNTRR si asociatiile profesionale din UE12 sustin liberalizarea cabotajului in UE si "eliminarea barierelor neoprotectioniste" ridicate de UE15.

In prezent, transportatorii din ultimele 12 state intrate in UE au anumite restrictii (cabotaj, n.red.) ridicate de primele 15 state intrate in Uniunea Europeana, cu privire la accesul la piata transportului rutier de marfa.

Intr-un comunicat remis presei de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), organizatie profesionala si patronala cu peste 13.000 membri, se arata ca, la inceputul acestui an, Comisia Europeana a prezentat o lista de potentiale masuri politice privind liberalizarea cabotajului in UE.

Este evident ca tarile din Europa de Est (UE 12) intre care si Romania sunt interesate de liberalizarea imediata a pietei, se arata in document.

"Cu toate acestea, in ciuda declaratiilor privind liberalizarea completa a cabotajului (cabotajul fiind inventat in UE 15), in prezent tarile din Europa de Vest (UE 15) incearca sa ridice bariere impotriva cabotajului, in principal pentru tarile est-europene, fapt determinat de teama de concurenta din aceste tari", arata transportatorii romani.

In acest context, UNTRR sustine intentia Comisiei Europene de a deschide in continuare piata cabotajului in UE, si alaturi de alte asociatii profesionale din UE 12 (Polonia, Ungaria, Lituania), sprijinim pachetul politic nr. 1 propus de Comisia Europeana - Deschiderea cabotajului fara extensie de timp.

In acelasi timp, UNTRR impartaseste pozitia Ministerului Transporturilor din Polonia si a asociatiei profesionale a transportatorilor rutieri polonezi, pozitie sustinuta si de grupul Visegrad Grupul Visegrad, sau V4, (organizatie de cooperare a patru state Central Europene - Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia - in scopul cooperarii regionale si sprijinului reciproc in vederea integrarii politice si economice in Uniunea Europeana, n.red.).

Potrivit acestora, deciziile privind sectorul transporturilor rutiere trebuie luate intr-o maniera corect fundamentata, respectand procedurile legale si succesiunea normala a lucrarilor Comisiei Europene.

Pentru a lua decizii corecte asupra modificarii regulilor aplicabile cabotajului in viitor, este necesar ca mai intai Comisia Europeana sa-si prezinte raportul asupra stadiului pietei de transport rutier din UE conform precizarilor Articolului 17 paragraful 3 al Regulamentului 1072/2009.

Radu Dinescu (UNTRR): Te liberalizezi singur in casa? Grupurile rosii capitalizeaza politic

Radu Dinescu (foto), secretar general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), organizatie profesionala si patronala cu peste 13.000 membri, a declarat pentru Ziare.com ca transportatorii romani sunt nu doar "victime colaterale" ale dosarului Schengen, ci si a situatiei actuale din Europa.

"Daca situatia ar fi continuat sa mearga ca in 2007-2008, adica sa existe o dezvoltare, credeti-ma ca eram demult si in Schengen. Ar fi existat un interes major ca lucrurile sa mearga usor, sa aiba acces la piata si sa ne foloseasca ca si lucratori mai eficienti, ca sa nu zic mai ieftini, la ei.

Astazi, adica de vreun an de zile, noi avem niste discutii pe zona de transport foarte dure intre UE 12, ultimii care au venit in Europa, si primele 15 state, pe tema liberalizarii pietei de transport. Acum liberalizarea este un pic temporizata", a declarat Radu Dinescu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Schengen: Politicienii isi apara coruptii, transportatorii platesc

Dinescu a vorbit pe larg despre acest subiect.

"Ce inseamna liberalizare? Eu, roman, sa pot sa operez in Germania. Astazi nu pot, se numeste cabotaj. Pot sa fac trei curse intr-o saptamana, de exemplu. Atunci cand noi am intrat in UE, s-a vorbit despre piata libera, ca si tinta finala. Vrem sa fie o piata libera complet si fiecare sa opereze unde vrea, dupa bunul plac. In acelasi timp, nu s-a vorbit niciodata de conditii sociale egale, adica de salarii egale.

Situatia economica s-a schimbat si au inceput sa aiba niste categorii sociale care vin la ei si se plang ca isi pierd locurile de munca. Cine sunt? Soferii, companiile de transport. Pentru ca, altfel, clientii de transport din Europa de Vest sunt foarte fericiti ca lucreaza cu transportatori care subcontracteaza la estici mai ieftin, deci toata lumea e fericita. Sau transportatorii vestici angajeaza soferi estici, mai ieftin, la fel.

Singurii nefericiti sunt soferii din acele tari, care raman fara job-uri", ne-a declarat Radu Dinescu.

Acesta a mai precizat ca o alta categorie nemultumita este cea a companiilor mici din UE 15.

"Acestea nu pot sa imbine avantajele celor doua lumi, pentru ca multinationalele de transport, care au si in Franta, si in Germania, si in Ungaria sucursale, ce fac? Imbina avantajul unui cost ceva mai scazut din Romania, dar cu un cost de finantare foarte mic, pentru ca Europa de Vest isi finanteaza capitalul si activele cu 3% dobanda la euro, in timp ce noi ne finantam cu peste 6%.

Nimeni nu vrea sa se uite la aceasta comparatie a elementelor din structura de cost, desi toate elementele sunt comune: anvelopa, sofer, camion, asigurare, s.a.m.d. Pe ei nu ii intereseaza ce fac eu in Romania, ii intersecteaza cand ne intersectam intr-o competitie europeana, pe, sa zicem, operarea intre Franta si Germania.

Numai ca acolo nu pot sa spuna ca am avantaj ca motorina e ieftina in Romania, ca eu nu ma duc cu motorina in pachetel sa operez in Germania. Toate taxele pe autostrada sunt la fel, motorina e la fel, toate sunt la fel. Am soferul mai ieftin, un pic, pentru ca din pacate avem 200-300 de euro salariu pe carte de munca, dar diurna se plateste in jur de 1.500 de euro. Dar o platesti legal! Din pacate, lumea pune la pachet niste activitati ilegale ale unor cetateni romani prin spatiul european cu activitatile legale. Hai sa separam lucrurile!", a mai declarat secretarul general al UNTRR.

Radu Dinescu a reamintit ca, din punct de vedere al conditiilor sociale, "standardele de viata sunt diferite si costul vietii e diferit".

"Un sofer roman care castiga 1.500-2.000 de euro operand acolo permanent, intre Franta si Germania, absolut legal, daca vine in Romania isi poate construi o casa foarte frumoasa in jurul Bucurestiului sau undeva in tara cu banii pe care si-i ia. In Franta sau la Amsterdam e nevoie de mult mai multi bani", a mai completa acesta.

In aceste conditii, este evident ca exista o problema.

"Oamenii sunt nemultumiti, iar grupurile de stanga, astea mai rosii, au inceput sa le capitalizeze politic. Si in Olanda, si in Franta, componenta socialista s-a intarit in ultimul an si capitalizeaza, dar atat, nu ofera solutii reale. Solutiile reale vin pe zona de colaborare intre patronat si sindicat si guvern.

In situatia actuala, se discuta doua variante pe zona de piata in transporturi, fata de obiectivul urmarit - liberalizare completa. Ei nu pronunta cuvantul 'bariera', dar pronunta cuvantul 'armonizare'. Spun 'Intai va armonizati voi cu noi si abia pe urma continuam liberalizarea pietei'. Noi venim si spunem 'Liberalizam noi si pe urma armonizam'. Pentru ca armonizarea se poate face in doua feluri: te armonizezi singur in casa sau liberalizezi si pe urma vine si armonizarea", a declarat Radu Dinescu.

Secretarul general al UNTRR subliniaza faptul ca "cea mai sanatoasa intr-o piata libera e armonizarea prin liberalizare".

"Daca totul e liber, trebuie sa ai autoritati care sunt arbitri impartiali si sa trateze pe toata lumea la fel, si piata se va stabiliza. Ei vin si spun 'Da, dar noi in prima faza o sa pierdem si o sa castigati voi'. Asta e, peste 20 de ani nu o sa mai conteze lucrul asta.

Fata de cele doua abordari foarte diferite incercam sa ne intalnim undeva la mijloc si sa spunem 'Nu liberalizam mai mult astazi piata, dar nici nu o constrangem', adica nu ma pune pe mine sa ajung sa platesc soferul cu 4.000 de euro in Romania, ca nu am cum, e o chestie aberanta. Nu putem sa ne dezvoltam singuri pana la nivelul asta, avem nevoie de piata comuna. Si atunci, s-o mentinem asa cum este si sa facem un pas mic inainte: sa se ridice bariera asta de 3 curse pe saptamana", a cerut Radu Dinescu.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 13.000 membri - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#liberalizare cabotaj UE, #Radu Dinescu UNTR , #Uniunea Europeana