Uniunea Europeana ar trebui sa-si continue extinderea sau sa ia o pauza?

Vineri, 02 Decembrie 2016, ora 14:23
5661 citiri
Uniunea Europeana ar trebui sa-si continue extinderea sau sa ia o pauza?
Foto: Arhiva Ziare.com

Extinderea Uniunii Europene ar trebuie sa ia o "pauza", considera presedintele german Joachim Gauck, insa in Parlamentul European exista convingerea ca este benefic ca UE sa cuprinda, la un moment dat, si tarile aflate astazi pe lista candidatelor la aderare.

"Ca intreg, ar trebui sa ne gandim la o pauza, in timpul careia sa discutam ce obiectiv vrem sa atingem si cu ce viteza", spunea liderul german, weekend-ul trecut, adaugand ca, nici dupa decenii de integrare europeana, nu toti cei peste 500 de milioane de cetateni ai blocului comunitar pot sau vor sa tina pasul.

Desi Gauck, al carui mandat de presedinte se incheie in februarie anul viitor, nu s-a referit in mod special la Turcia, amintim ca saptamana trecuta Parlamentul European (PE) a votat pentru inghetarea negocierilor de aderare a acestei tari la UE, din cauza epurarilor comandate de liderul Recep Erdogan dupa tentativa de lovitura de stat din vara.

Pe lista statelor candidate pentru intrarea in UE se mai numara tari balcanice precum Serbia, Albania, Macedonia si Muntenegru.

Ar fi Uniunea mai puternica daca s-ar extinde mai mult in Balcani sau, din contra, acest lucru ar tine pe loc consolidarea blocului comunitar? Si care sunt discutiile in PE?

Ziare.com a incercat sa afle raspunsurile la aceste intrebari si a stat de vorba cu europarlamentarul Iuliu Winkler, care ne-a spus ca in Parlamentul European nu exista sustinere pentru ideea invocata de presedintele german.

Winkler, membru al Partidului Popular European (PPE), a amintit de o dezbatere din 2014, atunci cand grupul si-a conceput controlul electoral.

"A fost o dezbatere foarte, foarte controversata si foarte dura, in termeni antagonici, despre largirea UE. Mai este posibila largirea sau nu? Pana la urma, compromisul a fost aceala al programului lui Juncker (presedintele Comisiei Europene - n.red.), care a spus 'nu prevedem largire in urmatorii cinci ani'. Deci in mandatul actualei Comisii Europene nu se prevede o largire. Iar eu cred ca asta este o declaratie realista. Nu vad posibila vreo largire in acest mandat, pana in 2020.

Dar sa vorbesti de faptul ca nu avem nevoie de largire sau ca Uniunea Europeana renunta la ideea extinderii catre Balcani mi se pare o exagerare si o afirmatie - sa spunem - in context electoral, care categoric nu are acoperire in atmosfera de astazi din Parlamentul European", a explicat acesta.

Multi adepti pentru extinderea UE

Iuliu Winker a punctat ca in Parlamentul European "exista foarte multi adepti pentru largirile din Balcani", evident, doar cand conditiile sunt indeplinite, deci doar atunci cand tarile candidate sunt pregatite.

"Vorbim despre Serbia si despre alte republici foste iugoslave. Probabil Serbia in prima instanta si apoi celelalte. Dar este clar pentru multa lume ca interesul Uniunii Europene pentru Balcani este unul care nu se schimba si nu se poate schimba.

Dincolo de cel economic, este un interes geopolitic. Iar stabilitate in Balcani se va putea construi in interiorul Uniunii Europene. Deci atunci cand UE, intr-o perspectiva nu stiu cat de larga, temporal vorbind, va cuprinde si fostele republici iugoslave", a aratat Winkler.

Europarlamentarul a subliniat ca declaratia presedintelui german vine pe fondul rezolutiei adopate saptamana trecuta de Parlamentul European, care a decis inghetarea discutiile de aderare cu Turcia.

Aceasta rezolutie arata ca UE "nu poate sa discute despre largire in conditiile in care un partener al discutiei, si anume Turcia, este in actuala perioada intr-o situatie cel putin controversata in ceea ce priveste drepturile omului, libertatea de exprimare, situatia comunitatilor minoritare si mai ales a comunitatii kurde".

Se naste o lume noua

Dintr-o perspectiva mai ampla, Winker a declarat ca "ne aflam acum intr-o situatie globala foarte interesanta".

"Din momentul alegerilor din Statele Unite se intampla o serie intreaga de lucruri care, acum sase luni, inaintea referendumului din Marea Britanie, nici macar nu puteai sa le prevezi. Scena mondiala a devenit mai nerabdatoare, mai radicala (...). Toate aceste declaratii dure de pe scena globala din ultimele sase luni inseamna probabil, dupa parerea mea, ca se naste o nou lume.

O lume in care democratia parlamentara, parlamentarismul liberal - in sensul englezesc al termenului - probabil ca se afla in cea mai mare criza a sa din ultimii 50 de ani si ne indreptam catre altceva. Ce este acest altceva? Este ceva care se naste...nu stim cum sa punem in ecuatie noile forme de comunicare, Internetul, retelele sociale, noua autoregasire a Rusiei si toate celelalte elemente. As pune in acest context declaratia presedintelui german si evident in contextul electoral, pentru ca Germania se afla deja in precampanie electorala", a detaliat europarlamentarul.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#extindere UE, #tari aderare UE, #Turcia aderare UE , #Uniunea Europeana