Uniunea Europeana, in perceptia romanilor - sondaj Inscop

Vineri, 08 Mai 2015, ora 13:59
4539 citiri
Uniunea Europeana, in perceptia romanilor - sondaj Inscop

Aproximativ trei sferturi dintre romani se considera cetateni europeni iar 65% dintre acestia cred ca aderarea la Uniunea Europeana a tarii noastre a adus mai degraba avantaje, conform unui barometru realizat de INSCOP Research.

Potrivit unui comunicat de presa remis vineri de INSCOP, sondajul realizat pentru ziarul "Adevarul" arata ca majoritatea romanilor considera ca aderarea la Uniunea Europeana a adus mai degraba beneficii, se considera cetateni europeni, sunt de acord cu infiintarea unei armate a UE si aderarea la euro.

Uniunea Europeana este asociata, in primul rand, cu dreptul la libera circulatie, democratia si drepturile omului, respectiv pacea cu tarile vecine, indica sondajul.

In ceea ce priveste Republica Moldova, cei mai multi dintre romani sustin aderarea acestei tari la Uniunea Europeana si o vad ca fiind mai apropiata de UE si de Romania, indica cercetarea, conform sursei citate.

INSCOP precizeaza ca 65,6% dintre romani considera ca aderarea la Uniunea Europeana a adus mai degraba avantaje, in timp ce 23% sunt de parerea contrarie, iar 11,4% nu au raspuns.

Acelasi sondaj releva ca 71,4% dintre romani se considera cetateni europeni (fata de 68,6% in mai 2014), 26,6% nu se considera cetateni europeni iar 6% au ales varianta nu stiu/nu raspund.

"Cresterea ponderii romanilor care se considera cetateni europeni arata consolidarea sprijinului populatiei pentru comunitatea de valori euro-atlantica. Dupa 25 de ani de regim democratic si dupa 8 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, atasamentul populatiei Romaniei fata de valorile societatii libere este incontestabil si, indraznesc sa spun, ireversibil. Romanii sunt astazi mai occidentali decat au fost vreodata in toata istoria lor in conditiile in care Romania este astazi tara din regiune cu populatia cea mai atasata de Occident si valorile sale", a comentat directorul INSCOP, Remus Stefureac.

Respondentii au asociat, in primul rand, Uniunea Europeana cu dreptul la libera circulatie - 84%, urmeaza cu 72,7% democratia si drepturile omului si pacea cu tarile vecine iar 67,5% dintre respondenti privesc UE ca un furnizor de securitate si siguranta.

"63% dintre respondenti asociaza UE cu dezvoltarea economica, 58,9% cu locurile de munca, 58,9% cu lupta impotriva coruptiei iar 54,1% cu exploatarea resurselor naturale. 52,4% dintre romani asociaza Uniunea Europeana, in primul rand, cu subordonarea fata de tarile din Vestul Europei, 52% cu interventia in politica interna a Romaniei, 49% cu pierderea controlului asupra economiei, 47,1% cu raspandirea crizei economice, 42,7% cu pierderea identitatii nationale si 39% cu birocratia", se arata in comunicatul INSCOP.

Infiintarea unei armate a UE este validata de 62,5% dintre respondenti, in timp ce 23,7% se declara impotriva iar 13,8% reprezinta non-raspunsuri. Potrivit INSCOP, o explicatie a acestor raspunsuri este legata de contextul de securitate regionala si amplificarea ingrijorarilor cu privire la producerea unor conflicte armate in zona.

Mai mult de jumatate dintre cei intervievati, 58,1%, se declara de acord cu trecerea la euro, 32,9% sunt in dezacord iar 9% nu stiu sau nu raspund.

Iohannis si pompierii, lideri detasati in topul increderii - Sondaj Avangarde

Majoritatea romanilor - 80,1% - sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Se declara impotriva unei asemenea idei 9,8% iar 10,1% nu stiu sau nu raspund, arata sondajul INSCOP.

Potrivit acestuia, mai putin de jumatate dintre romani considera ca Republica Moldova este mai apropiata de Romania si Uniunea Europeana, 48,6%, 28,4% o vad mai apropiata de Rusia si Uniunea Eurasiatica iar 15,5% au ales varianta "nici de una, nici de alta".

Barometrul INSCOP a fost realizat in perioada 23-30 aprilie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.085 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#romani UE sondaj, #sondaj Inscop aderare UE , #Uniunea Europeana