Comisia Europeana vrea un fond comun pentru apararea UE, din care sa se cumpere arme de 5 miliarde de euro pe an

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 18:52
4038 citiri
Comisia Europeana vrea un fond comun pentru apararea UE, din care sa se cumpere arme de 5 miliarde de euro pe an
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana (CE) a prezentat, miercuri, un "plan de actiune" menit sa stimuleze cercetarea in domeniul apararii si folosirea in comun a echipamentelor militare ale statelor UE.

Principala masura a planului o constituie crearea "unui fond european pentru aparare", care va avea doua componente. Prima are in vedere finantarea unor programe de cercetare si dezvoltare a tehnologiilor militare, iar cea de-a doua va lua forma unui instrument financiar care va permite statelor membre sa achizitioneze in comun echipamente militare, cum ar fi drone sau elicoptere, transmite AFP.

"Lipsa cooperarii intre statele membre in domeniul securitatii si apararii are un cost anual cuprins intre 25 si 100 de miliarde de euro", precizeaza CE in comunicatul ce prezinta aceasta initiativa.

Pentru cercetarea in sectorul militar, CE intentioneaza sa mobilizeze circa 90 de milioane de euro pe an pana in anul 2020, dorinta executivului comunitar fiind ca ulterior sa se ajunga la 500 de milioane de euro pe an.

Cat despre fondul consacrat achizitiilor comune de tehnica militara, executivul comunitar il estimeaza la aproximativ cinci miliarde de euro pe an.

Acest plan, care va fi supus aprobarii Consiliului European din 15-16 decembrie, vine in completarea foii de parcurs adoptate de statele UE pe 14 noiembrie si care prevede masuri menite sa faciliteze desfasurarea de trupe si imbunatatirea activitatii structurilor de comanda a misiunilor UE prin crearea unei "structuri permanente".

Europa are o noua strategie de aparare, care permite trimiterea de trupe in afara granitelor

Planul de actiune prezentat miercuri de CE este vazut si ca o reactie la pozitia presedintelui ales al SUA, Donald Trump, care a cerut partenerilor europeni din NATO sa-si sporeasca bugetele militare si sa nu se mai bazeze doar pe protectia oferita de trupele americane.

Trump ar ajuta o tara NATO atacata de Putin doar daca a cotizat cat trebuie

Franta si Germania spun ca a folosi resursele in comun ar putea sa fie singura cale de a apune la punct o forta militara adecvata.

Germania pare sa sustina crearea unei armate UE, in incercarea de separare de SUA si UK

Oficialii UE au indicat fuzionarea companiilor care produc sisteme antiracheta din Franta, Italia si Marea Britanie in 2001 pentru a crea MBDA, singurul grup european capabil sa proiecteze si sa produca sisteme la nivel international.

Risipa reprezinta o alta problema, mai ales ca guvernele europene prefera companiile nationale care fabrica armament. Conform datelor UE, blocul are 19 tipuri de blindate pentru infanterie, in comparatie cu SUA care detin doar un singur tip.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Comisia Europeana cumparare arme, #UE armament, #aparare comuna UE , #Uniunea Europeana